Witam serdecznie
Jako posiadacz wyżej wymienionego sprzętu powoli uczę się jego obsługi lecz mam ciężko znaleźć informacje na temat panelu do "modulacji" prądu jeśli tak to się poprawnie nazywa.
Zaznajomiłem się z deterką jest tam to dość łatwo opisane ale poszukuje praktycznego opisu wykorzystania tych "pokręteł" z doświadczenia, co na co wpływa.
Zastosowanie faltiga jak na razie to wydechy, troszeczkę powoli "nierdzewka" lecz przy tak cienkich rurach mam problem z jeziorkiem i łukiem który jest jak miotła i poszukuję informacji czy to nie wina tego ze modulacja jest wyłączona.
Z góry dziękuje, pozdrawiam
Faltig 160 hf opis panelu
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
rury wydechowe mają cienkie ściankiss1895 pisze:lecz przy tak cienkich rurach mam problem z jeziorkiem i łukiem który jest jak miotła i poszukuję informacji czy to nie wina tego ze modulacja jest wyłączona.

łuk jak miotła - obstawiam źle naostrzoną elektrodę, lub syf na materiale ( przy tig-u czystość to podstawa)
puls przy takim spawaniu jest tak potrzebny jak bezdomnemu zegarek.
Pozdrawiam , Michał. 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Skoro masz problem z łukiem jak miotła to zacznij od zmiany elektrody na 1mm i zdecydowanie starannie naostrz. Spawanie pulsem / modulacja prądu daje lepszą kontrolę i mniejszą strefę wpływu ciepła .Przekłada się to jednoznacznie na wytrzymałość Nie potrafię niestety zdalnie Ci ustawić panelu, faltiga miałem ostatnio jakies 10 lat temu moze wiecej w ręku .
Tanio, szybko, solidnie !
*Do wyboru 2 opcje.
*Do wyboru 2 opcje.