Dotacja UP wybór sprzętu
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 8
Dotacja UP wybór sprzętu
Planuję otworzyć działalność usługi spawalnicze ,dofinansowanie z UP.
Kwota 11tys ,obecnie robię kurs na TIG. W planach zakup spawarki TIG AC/DC oraz półautomat, oraz dodatkowy sprzęt potrzebny do prowadzenia działalności.
Większość prac będzie wykonywana w terenie, w jakie spawarki zainwestować?
Kwota 11tys ,obecnie robię kurs na TIG. W planach zakup spawarki TIG AC/DC oraz półautomat, oraz dodatkowy sprzęt potrzebny do prowadzenia działalności.
Większość prac będzie wykonywana w terenie, w jakie spawarki zainwestować?
Ostatnio zmieniony 31 gru 2014, 13:49 przez tomeksm, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tomek,
Za 4-5tys PLN powinienes znalezc przyzwoitego TIG-a AC/DC z HF okolo 180Amp.
Powinno wystarczyc w zupelnosci do wszystkich prac.
Za kolejne 4-5 tys powinines znalezc uzywana 1-fazowa maszyne MIG/MAG z podajnikiem drutu do 1.0mm co tez powinno byc wiecej niz jest ci potrzebne.
Za kolejne 1-2tys przylbica samosciemniajaca, szlifierka 4calowa i kufer z podstawowymi narzedziami.
Napewno do prowadzenia dzialoalnosci przydaje sie jakis maly Van, Przyczepka, komputer z dostepem do internetu, drukarka, fax i telefon. Pewnie tez jakis maly warsztat ze stolem montazowym, pila tasmowa.
Pozdrawiam.
Za 4-5tys PLN powinienes znalezc przyzwoitego TIG-a AC/DC z HF okolo 180Amp.
Powinno wystarczyc w zupelnosci do wszystkich prac.
Za kolejne 4-5 tys powinines znalezc uzywana 1-fazowa maszyne MIG/MAG z podajnikiem drutu do 1.0mm co tez powinno byc wiecej niz jest ci potrzebne.
Za kolejne 1-2tys przylbica samosciemniajaca, szlifierka 4calowa i kufer z podstawowymi narzedziami.
Napewno do prowadzenia dzialoalnosci przydaje sie jakis maly Van, Przyczepka, komputer z dostepem do internetu, drukarka, fax i telefon. Pewnie tez jakis maly warsztat ze stolem montazowym, pila tasmowa.
Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Kolejny ktoś, kto nic nie wie, nie ma doświadczenia i ma okazję wydać pieniądze podatników na coś na czym się nie zna.
Mógłby pójść przez urząd pracy na spawacza, żeby się trochę podszkolić, żeby wiedzieć, co z czym się je, ale widać, nikt w powiecie nie potrzebuje zwiększonych mocy przerobowych na takim stanowisku.
Ergo. Daję 90% szans, że pojawią się dwa aspekty takiego wydarzenia:
- za 13-14 miesięcy na allegro pojawi się ogłoszenie ze sprzętem spawalniczym za 1/2 ceny.
- pacjent przekona się, że eksperyment się udał, jego wynik jest negatywny.
Mógłby pójść przez urząd pracy na spawacza, żeby się trochę podszkolić, żeby wiedzieć, co z czym się je, ale widać, nikt w powiecie nie potrzebuje zwiększonych mocy przerobowych na takim stanowisku.
- za 13-14 miesięcy na allegro pojawi się ogłoszenie ze sprzętem spawalniczym za 1/2 ceny.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
kurs robię prywatnie a nie za pieniądze podatnikówZienek pisze:Kolejny ktoś, kto nic nie wie, nie ma doświadczenia i ma okazję wydać pieniądze podatników na coś na czym się nie zna.
sprzęt może być używany
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Niestety , ale to prawda , ale tomeksm nie zniechęcaj się, najgorzej to się poddać na starcie. Masz pomysł , masz niewielki fundusz, z czasem nabędziesz odpowiednią wiedzę.Potrzebujesz tylko samozaparcia i uporczywości w dążeniu do celu . Cztery lata temu byłem w tej samej sytuacji co ty , dostałem 20tys. z urzędu i szalej dusza hehe, starczyło wtedy na tokarkę i weź tu zacznij biznes. Dzisiaj już jest ok ,ale jakim kosztem to przetrwałem ..... Walcz jak się nie uda to dużo nie tracisz a doświadczenie zawsze zostanie.Mariuszczs pisze:Jak ktoś się zna to powinien wiedzieć ze te gówniane pieniądze na nic nie starczają.
-
tak to wiem, interesuje mnie tylko jakie spawarki byście polecili na ten cel mam 11tys.bcgarage pisze:Abyś opłacał zus przez rok, później nie trzeba nic oddawać. Wiem z własnego doświadczenia, bo 16tys na warsztat dostałem kilka lat temuTylko na sprzęt musisz mieć faktury, przynajmniej ja tak musiałem mieć
11tys przeznaczam na zakup auta (dotacja 22tys)+3tys moje na drobnice szlifierki itp.
Wiadomo kwota szału nie robi i ja o tym wiem, w planach nie mam spawania statków czy mostów.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Widziałem esaba 2200 ac/dc za 4 koła na aledrogo ale to są okazje , najlepsze jest to jak masz firmę i kupisz materiał ludzi zapłacisz wykonasz robotę wystawisz fakturę zapłacą ci za pół roku jeśli zapłacą a ty sam musisz kilka dni po wystawieniu faktury zapłacić podatek
Sam się zastanawiam nad kwestią swojej działalności ale ta biurokracja pomieszana z głupotą mnie przeraża...