Elektrody celulozowe jakiego potrzebują napięcia jałowego ?
-
Autor tematu - Posty w temacie: 2
Elektrody celulozowe jakiego potrzebują napięcia jałowego ?
Elektrody celulozowe lincoln 6010 5p jakiego minimalnego napięcia jałowego potrzebują do poprawnego spawania ? . Moja spawarka posiada bieg jałowy 58 V i są problemy z spawaniem na tych elektrodach łuk przygasa trudno o start i restart. Przy elektrodach rutylowych,zasadowych czy rutylowo-celulozowych problem nie występuje w mojej spawarce. Proszę także o radę jak zwiększyć tak owy bieg jałowy na większy.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem ile dokładnie do tych elektrod trzeba napięcia jałowego ale myślę że 70V nie będzie zbytnią przesadą widziałem elektrody co i koło 80 potrzebowały,napięcie jałowe spawarki jest fabryczne i nie możesz go zmienić wynika to z budowy spawarki no chyba że masz zabezpieczenie przeciw porażeniu vrd to wtedy musisz sobie wyłączyć sam bo nie zajarzysz takiej elektrody. To napięcie jest tylko do zajarzenia potem jak się pali łuk napięcie jest mniejsze..
Ilekroć się spotykałem z celulozowymi to miały wysokie wymagania co do napięcia jałowego ale pewnie są i jakieś wyjątki. To napięcie powinno być napisane na paczce , a polaryzację masz poprawną?

-
Autor tematu - Posty w temacie: 2
Tak poprawną uchwyt do +, miałem też elektrody esaba nazwa chyba celex i to samo było. Muszę gdzieś zamówić elektrody 6011 są na prąd zmienny i stały wymagają tylko 50 V biegu jałowego ale tu w europie chyba ich nie dostanę. Szukałem ale nie znalazłem,w usa są dostępne ale paczka wychodzi około 250 zł.