witam
w najbliższym czasie będe robił wrzeciono do mojej frezarki, jak wiadomo kupno godowego
jest dosyć dużą inwestycją jeśli chce się mieć jako takie parametry. wrzeciono będzie
napędzane poprzez pasek zębaty z serva o mocy ok 6 kw momętem obrotowym 12Nm
i 5000 obr/min. Gniazdo wrzeciona ma być na stożek sk 30. Na początek zrobię surówkę z
uwzględnieniem na szlifowanie, i teraz chciałbym je nawęglić aby uzyskać miękki rdzeń.
Jaka stal będzie się nadawać do tego procesu 18HGT? i teraz pytanie o samo nawęglanie, w moich warunkach mogę jedynie pokusić się o nawęglanie w proszkach. jak wiadomo węgiel
drzewny do tego węglan boru lub sodu 900-950 oC i pieczemy. z tego co kojarzę ok 0.1mm/godz
warstwy nawęglonej?. i jeszcze jedno pytanie jak hartować w jakiej temperaturze i w jakim ośrodku chłodzącym?
proces ulepszania cieplnego wrzeciona do frezarki(nawęglanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Majster powiem Ci tak, nie kombinuj tylko oddaj to komus, kto sie tym zajmuje. Pieniądze stosunkowo nieduże, a efekt pewny. Jakbyś nie miał gdzie to się odezwij na PW, ogarne Ci temat w zaprzyjaźnionej firmie.
Stal - 16HG (z tego robilem moje wrzeciono), 18HGT - bedzie nieznacznie twardsze. Uwzględnij dosyc spory naddatek materialu na gwincie - jak gwint z noża to po nawęglaniu na 0,8mm do zdjęcia jest warstwa rzędu 3,5mm.
Stal - 16HG (z tego robilem moje wrzeciono), 18HGT - bedzie nieznacznie twardsze. Uwzględnij dosyc spory naddatek materialu na gwincie - jak gwint z noża to po nawęglaniu na 0,8mm do zdjęcia jest warstwa rzędu 3,5mm.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
dzięki za wsparcie
ale chciałbym spróbować, wcześniej trochę już na hartowałem sworzni i tulejek głównie 40 hm i inne stale też trzeba z tym uważać, jak się nie dopasuje temperatury i odpuszczania to pękają jak marchewki. Ale to tylko hartowałem cały materiał, teraz warto by spróbować czegoś nowego. Jak nie opanuje sprawy to będę musiał dać komuś do ulepszenia cieplnego