witam

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
spawalnik69
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 6

witam

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 16:30

Wygląda na to że w kwestiach forumowych nie jestem zbyt biegły, gdyż rozglądałem się, gdzie tu jest miejsce na powitanie, ale nie udało mi się znaleźć, więć tu się przywitam.

A więc Witam :smile:

jestem z branży spawalniczej i gdyby ktoś miał jakieś pytanka, to chętnie podpowiem.
w zamian chętnie zapoznam się z branżami pokrenymi, bo widzę że jest tu mnóstwo ciekawych tematów, z których można wiele wynieść

pozdrawiam

InzSpawalnik
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: InzSpawalnik » 09 kwie 2014, 18:46

No witamy,
Od razu powiedz jakie masz kwalifikacje i doswiadczenie w temacie :)

Autor tematu
spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 19:15

witam
no doświadczenie mam jako spawacz i w tym temacie chyba mogę się czasem wypowiedzieć
mam wszystkie uprawnienia i 25 letnią praktykę. spawam i płoty jak i pod badania spoin

pozdrawiam

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 09 kwie 2014, 20:16

Witam 25 lat doświadczenia ale jak wszedłem na Pańską stronę to doświadczenie mizerne, przedstawił Pan zdjęcie rury styk kolana, brak pokazanego przetopu jak wyszedł to jest najważniejsze, rura nie oczyszczona, lico no co tu powiedzieć na zendrę się spoin odpowiedzialnych nie robi, no chyba ze była ta rura tylko do przepuszczania powietrza lub bąków bez jakiegokolwiek ciśnienia.

Autor tematu
spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 20:31

lukadyop pisze:Witam 25 lat doświadczenia ale jak wszedłem na Pańską stronę to doświadczenie mizerne, przedstawił Pan zdjęcie rury styk kolana, brak pokazanego przetopu jak wyszedł to jest najważniejsze, rura nie oczyszczona, lico no co tu powiedzieć na zendrę się spoin odpowiedzialnych nie robi, no chyba ze była ta rura tylko do przepuszczania powietrza lub bąków bez jakiegokolwiek ciśnienia.
dzieki za konstruktywną krytykę
rura ze zdjęcia przeszła badanie dźwiękami i na ciśnienie. Praca zaliczona :)
więc myślę że pokazywanie przetopu nie ma sensu. laik nie będzie wiedział o co chodzi, a fachowiec nie ocenia "na oko"

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 09 kwie 2014, 20:51

"więc myślę że pokazywanie przetopu nie ma sensu. laik nie będzie wiedział o co chodzi, a fachowiec nie ocenia "na oko""

dokładnie, dobre podejście.
Serdecznie witam na forum.
Jak to było, coś w ten deseń: głupi nie zrozumie a mądry nic nie powie.

Zapomniałem, za reklamę działalności możesz punkty otrzymać, tak mi coś świta.

Autor tematu
spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 21:28

punkty karne? no to jakby co to usunę stopkę.

ps.
ok usunąłem.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2014, 21:34 przez spawalnik69, łącznie zmieniany 1 raz.

lukadyop
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: lukadyop » 09 kwie 2014, 21:34

dance1 pisze:"więc myślę że pokazywanie przetopu nie ma sensu. laik nie będzie wiedział o co chodzi, a fachowiec nie ocenia "na oko""

Akurat zwrócę wam obydwu uwagę, tobie za cytat niestety nietrafny a koledze od rury

Pierwsze badanie jakie wykonuje sie na złączu spawanym to VT (badanie wizualne )jeżeli ono nie przejdzie to spoina do poprawki, następnie UT (badanie ultradzwiękami) a rury z zasady bada sie przez badanie radiograficzne, niestety źle trafiłeś chciałeś się pochwalić tylko brak ci wiedzy ja codziennie wykonuje spoiny pod badania mnie nie oszukasz a kolege jak wyżej udało ci się i tu się sprawdziło "madry powie że tak ma być a głupi przytaknie bo sie nie zna "

Pajac na gumce !

Autor tematu
spawalnik69

Post napisał: spawalnik69 » 09 kwie 2014, 21:39

lukadyop pisze:
dance1 pisze:"więc myślę że pokazywanie przetopu nie ma sensu. laik nie będzie wiedział o co chodzi, a fachowiec nie ocenia "na oko""

Akurat zwrócę wam obydwu uwagę, tobie za cytat niestety nietrafny a koledze od rury

Pierwsze badanie jakie wykonuje sie na złączu spawanym to VT (badanie wizualne )jeżeli ono nie przejdzie to spoina do poprawki, następnie UT (badanie ultradzwiękami) a rury z zasady bada sie przez badanie radiograficzne, niestety źle trafiłeś chciałeś się pochwalić tylko brak ci wiedzy ja codziennie wykonuje spoiny pod badania mnie nie oszukasz a kolege jak wyżej udało ci się i tu się sprawdziło "madry powie że tak ma być a głupi przytaknie bo sie nie zna "

Pajac na gumce !
no ok. niech będzie Twoja racja. rura ta pospawana była żeby puszczać nią bąki. :wink:
skoro spawasz codziennie i twierdzisz że z zasady bada się rtg, to zapewne masz rację. zapewne w wykopie też bada się pod rtg
najpierw jest badanie wizualne? zgadza się. znowu masz rację.

pajac na gumce? jeśli to do mnie to przykro mi, że tak się odnosisz nie znając mnie :sad:

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: dance1 » 09 kwie 2014, 23:09

"lukadyop Pajac na gumce"
witam również.

Rury bada się po spawaniu na tyle na ile wymagania są, nic więcej, przestań bredzić, co Ty i tam. Zacznij czytać notę techn, życia na bzdury nie marnuj. Mój bąk mówi mi, rura Twoja dobra....

Mądryś Ty to zapytaj o tabliczkę, a nie pierdylisz o RTG, pryk.

Jak tu się teraz dziwić że większość Polskich stoczni się zesrał...o. :???:, oczywiście zarząd zawinił. :roll:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”