Dziś nadszedł czas na doczyszczenie filtra spawalniczego bo już słabo ciągnie.
Postanowiłem się podzielić obrazem co się odkłada w takim prostym filtrze dymów. Gazów on nie izoluje !!!
Co ci na płucach spawaczu leży.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Pracowałem jako spawacz. To co na filmie to nic. To tylko pył.
To czym spawacz oddycha to cała mieszanka najgorszego świństwa.
Gazy i dym to masakra. Gile w nosie czarne jak węgiel robią się po 30min ciągłego spawania. Brrrr......
To czym spawacz oddycha to cała mieszanka najgorszego świństwa.
Gazy i dym to masakra. Gile w nosie czarne jak węgiel robią się po 30min ciągłego spawania. Brrrr......
Betonowo-aluminiowy ploterek
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
http://www.cnc.info.pl/topics60/nowy-pr ... t45271.htm
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
To co tutaj pokazujesz jest NICZYM w porownaniu do calej masy substancji ktore ludzie pracujacy przy spawaniu wdychaja ! To co widzisz to duze czastki ktore zostaja wydalone ze sluzem z drog oddechowych, najgorsze sa te male niewidoczne golym okiem w skali nano
Zeby wymienic tylko kilka substancji toksycznych:
- Radioaktywny i rakotworczy pierwiastek TOR z czerwonych i zoltych ( nie zlotych ) elektrod wolframowych do TIGA ( w postaci pylu ze szlifowanej elektrody i oparow w trakcie zwarcia elektrody w czasie spawania ),
- Drobne pyly zelaza, manganu i innych pierwiastkow w postaci dymow spawalniczych przy spawaniu elektroda otulona i drutem proszkowym,
- 6-scio wartosciowy chrom ze spawania kazdej stali nierdzewnej,
- KADM, ze spawania elementow ktore wygladaja jak ocynkowane ( nie roznia sie niczym od ocynkowanuch ktore swoja droga tez sa toksyczne ),
- olow ktory dodawany jest do stali na obrobke mechaniczna a ktore to elementy laduja od czasu na stole spawalniczym.
Oprocz tego cala gama promieniowania z luku elektrycznego lacznie z Gamma...
Pyly krzemu z tarcz szlifierskich, opary kwasiw uzywanych do trawienia nuerdzewek, pole magnetyczne z przewodow pradowyvh, farby z olowiem na elementach, wlokna szklane i azbestowe w matach spawalniajacych chlodzenie
Zeby wymienic tylko kilka substancji toksycznych:
- Radioaktywny i rakotworczy pierwiastek TOR z czerwonych i zoltych ( nie zlotych ) elektrod wolframowych do TIGA ( w postaci pylu ze szlifowanej elektrody i oparow w trakcie zwarcia elektrody w czasie spawania ),
- Drobne pyly zelaza, manganu i innych pierwiastkow w postaci dymow spawalniczych przy spawaniu elektroda otulona i drutem proszkowym,
- 6-scio wartosciowy chrom ze spawania kazdej stali nierdzewnej,
- KADM, ze spawania elementow ktore wygladaja jak ocynkowane ( nie roznia sie niczym od ocynkowanuch ktore swoja droga tez sa toksyczne ),
- olow ktory dodawany jest do stali na obrobke mechaniczna a ktore to elementy laduja od czasu na stole spawalniczym.
Oprocz tego cala gama promieniowania z luku elektrycznego lacznie z Gamma...
Pyly krzemu z tarcz szlifierskich, opary kwasiw uzywanych do trawienia nuerdzewek, pole magnetyczne z przewodow pradowyvh, farby z olowiem na elementach, wlokna szklane i azbestowe w matach spawalniajacych chlodzenie
-
Skala porównawcza w takim razie jest. Ten filtr trzeba dmuchać koło godziny żeby w miarę z niego przestało wylatywać. Czyszczę go rzadko ale też mało w domu spawam. Trzeba pomyśleć o wydmuchiwaniu powietrza na zewnątrz znad palnika .
Jak w takim razie powinno wyglądać stanowisko spawalnicze i kto spotkał w zakładzie gdzie spawają a kto widział takie warunki że na hali nic nie widać. Ja pracowałem na małej hali - duża plazma robot spawalniczy na 4 palniki i ponad 20 spawarek ( dokładnie nie pamiętam ) . Zimą wszystko pozamykane żeby jako tako przetrwać a powietrze jak w mgle. Po 8 godzinach przebywania tam ból głowy i tylko spanie zero życia. Czasem nie było widać linii traserskich na materiale .
Jak w takim razie powinno wyglądać stanowisko spawalnicze i kto spotkał w zakładzie gdzie spawają a kto widział takie warunki że na hali nic nie widać. Ja pracowałem na małej hali - duża plazma robot spawalniczy na 4 palniki i ponad 20 spawarek ( dokładnie nie pamiętam ) . Zimą wszystko pozamykane żeby jako tako przetrwać a powietrze jak w mgle. Po 8 godzinach przebywania tam ból głowy i tylko spanie zero życia. Czasem nie było widać linii traserskich na materiale .
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Ja mam chamski stanowiskowy wyciąg na zewnątrz. 1050m3/h wprost znad palnika/uchwytu. Po wypaleniu kilku elektrod nie czuć w powietrzu charakterystycznego aromatu. Zimą powietrze uzupełniające (w miarę ciepłe) biorę z klatki schodowej budynku, w pozostałym okresie z podwórza. Ale u mnie na dniówkę jest spawania 20-30x po 3 minuty. Do ciągłej pracy musiałbym jakiś wymiennik ciepła zrobić, żeby się powietrze o komin grzało.
Widziałem fajny stół z kratownicą, wyciąg 1500m3/h na zewnątrz. Goście na tym spawali ławki itp. Ciąg taki, że aż spoiny studziło
Filtry tam były dla picu (czytaj dla PIPu).
Widziałem fajny stół z kratownicą, wyciąg 1500m3/h na zewnątrz. Goście na tym spawali ławki itp. Ciąg taki, że aż spoiny studziło

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)