Spawanie tigiem metodą stykową (lift)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Spawanie tigiem metodą stykową (lift)
Witam, mam pytanie dotyczące spawania metodą tig, otóż metoda tig lift polega na dotykowym zajarzeniu łuku, więc jaka jest różnica między taką metodą a zwykłym mma? czy jest możliwość spawaniem tigiem mając zwykłą spawarkę mma? czy przełącznik w spawarce na metodę tig lift wprowadza jakieś zmiany w prądzie spawarki?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Co znaczy TIG?
http://www.sabtech.pl/index.php/spawark ... a-tig.html
Metoda Lift różni się od HF tym, że łuk zajarza się przez dotyk, a nie bezstykowo wysoką częstotliwością (High Frequency - HF)
MMA to spawanie elektrodą otuloną, TIG w osłonie gazu.
http://www.sabtech.pl/index.php/spawark ... a-tig.html
Metoda Lift różni się od HF tym, że łuk zajarza się przez dotyk, a nie bezstykowo wysoką częstotliwością (High Frequency - HF)
MMA to spawanie elektrodą otuloną, TIG w osłonie gazu.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
jeśli jest to zwykły inwerter mma to można podpiąć uchwyt tig i spawać tigiem, tylko wtedy zajarzenie poprzez potarcie jak w mma i elektrodę często trzeba ostrzyć
jeśli spawarka ma funkcję tig-lift to trochę lepiej dla elektrody, dotykasz materiału i pełny prąd pojawia się dopiero po oderwaniu elektrody, nie skleja jej tak - ja to tak rozumiem, mam tę funkcję ale szczerze mówiąc nie miałem okazji sprawdzić bo używam HF
jeśli spawarka ma funkcję tig-lift to trochę lepiej dla elektrody, dotykasz materiału i pełny prąd pojawia się dopiero po oderwaniu elektrody, nie skleja jej tak - ja to tak rozumiem, mam tę funkcję ale szczerze mówiąc nie miałem okazji sprawdzić bo używam HF
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki, ta odpowiedź mi wystarcza, pytałem dlatego że chcę kupić spawarkę, a upatrzona przezemnie spawarka ma tylko tig-lift (kemppi minarc 150). Dużo spawałem tigiem tylko zawsze miałem doczynienia z tig-hf, i stąd moje pytania.lukasz.radomski pisze:jeśli jest to zwykły inwerter mma to można podpiąć uchwyt tig i spawać tigiem, tylko wtedy zajarzenie poprzez potarcie jak w mma i elektrodę często trzeba ostrzyć