Witam forumowiczów!
Chciałbym uzyskać inf. na temat Symulacji procesów odlewniczych. A mianowicie zasada działania programów do symulacji oraz ogólne zastosowanie w technologi odlewnictwa.
Z góry dziękuje i pozdrawiam !
Symulacja procesów odlewniczych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
No jest szereg programów, takich jak np. MAGMASOFT czy MAGMA5. Rozmaite pakiety, za pomocą metod numerycznych symulują wypełnianie formy przy odlewaniu grawitacyjnym, ciśnienowym, odpływ ciepła i kinetykę krzepnięcia metalu, itd. Umożliwia to sprawne projektowanie układów wlewowych, rdzeni, geometrii całych form.. Ale o coś konkretnie chodzi (coś mi tu pachnie zadaniem domowym ze studiów do zrobienia)? Wiedzy jest na rok gadania, sprecyzuj coś.
-
Dokładnie jest tak jak mówisz
Mam do zrobienia prezentacje na ten temat a jak szukałem w internecie to wszystko po angielsku jest albo publikacje takie krótkie. Mam ogólnie przedstawić na czym to polega. Myślałem, że będzie można ściągnąć jakąś wersję studencką któregoś z programów ale nic nie znalazłem, bo chciałem pokazać zasadę symulacji na programie. Teraz biorę w ciemno wszystko co możesz zaoferować 

-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Musisz jakieś sczegółowe bardziej pytania zadać, to może uda mi się coś odpowiedzieć, bo nie za bardzo wiem o czym mam pisać. Mam sporo materiałów "książkowych" (pdf i skany) na ten temat ale tylko po angielsku i niemiecku, z drobnymi wyjątkami raczej nie czytuję polskiej literatury naukowej na fachowe tematy, więc nie mam.
-