Symulacja procesów odlewniczych

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
bartek1989
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3

Symulacja procesów odlewniczych

Post napisał: bartek1989 » 11 lis 2013, 15:50

Witam forumowiczów!
Chciałbym uzyskać inf. na temat Symulacji procesów odlewniczych. A mianowicie zasada działania programów do symulacji oraz ogólne zastosowanie w technologi odlewnictwa.

Z góry dziękuje i pozdrawiam !

Tagi:

chireadan
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 2

Post napisał: chireadan » 11 lis 2013, 19:05

No jest szereg programów, takich jak np. MAGMASOFT czy MAGMA5. Rozmaite pakiety, za pomocą metod numerycznych symulują wypełnianie formy przy odlewaniu grawitacyjnym, ciśnienowym, odpływ ciepła i kinetykę krzepnięcia metalu, itd. Umożliwia to sprawne projektowanie układów wlewowych, rdzeni, geometrii całych form.. Ale o coś konkretnie chodzi (coś mi tu pachnie zadaniem domowym ze studiów do zrobienia)? Wiedzy jest na rok gadania, sprecyzuj coś.

Autor tematu
bartek1989

Post napisał: bartek1989 » 11 lis 2013, 20:54

Dokładnie jest tak jak mówisz :) Mam do zrobienia prezentacje na ten temat a jak szukałem w internecie to wszystko po angielsku jest albo publikacje takie krótkie. Mam ogólnie przedstawić na czym to polega. Myślałem, że będzie można ściągnąć jakąś wersję studencką któregoś z programów ale nic nie znalazłem, bo chciałem pokazać zasadę symulacji na programie. Teraz biorę w ciemno wszystko co możesz zaoferować :)

chireadan
Posty w temacie: 2

Post napisał: chireadan » 11 lis 2013, 21:34

Musisz jakieś sczegółowe bardziej pytania zadać, to może uda mi się coś odpowiedzieć, bo nie za bardzo wiem o czym mam pisać. Mam sporo materiałów "książkowych" (pdf i skany) na ten temat ale tylko po angielsku i niemiecku, z drobnymi wyjątkami raczej nie czytuję polskiej literatury naukowej na fachowe tematy, więc nie mam.

Autor tematu
bartek1989

Post napisał: bartek1989 » 13 lis 2013, 19:08

No to zacznę tak: Co nam daje symulacja procesów odlewniczych?, Jakie mamy programy do symulacji?, Co można symulować w tego rodzaju programach?. Na razie tyle, a jeśli coś mi się przypomni to będę pisał jeszcze najwyżej :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”