Kompletne wyposażenie spawalni
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Kompletne wyposażenie spawalni
Witam, w firmie gdzie pracuję uruchamiamy spawalnię (to nasze pierwsze doświadczenia), na początek będziemy spawać szafy nierdzewne o wymiarach do 2500x1000x1000, odpływy liniowe nierdzewne o długości do 2000 i wszystko inne na czym da się zarobić. Na spawalnictwie nie znam się za dużo, tyle co odrobina wiedzy ze studiów, moja działka to obróbka cnc ale poproszono mnie w firmie abym ogarnął temat i zaprosił przedstawicieli. Spawalnia ma być porządna za rozsądne pieniądze, chcemy zakupić stół montażowy Demmelera (oczywiście może być innej firmy) o wymiarach 2500x1200, do tego komplet podstawowego oprzyrządowania, kurtyny, odciąg, spawarka TIG, przyłbica. Na chwilę obecną zaprosiłem przedstawiciela z Rywal RHC, proszę o wszelakie opinie, na czym się skupić, czego się wystrzegać, kogo jeszcze zaprosić, jaką kupić spawarkę? z chłodzeniem czy bez?
Tagi:
-
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Do takich blaszek niepotrzebne jest chłodzenie. Spawarka to niewszystko do spawania takich blaszek potrzeba dobrego spawacza jeśli ma byc szyta krawędz cała blache faluje.
Niema rzeczy niemożliwych czasem potrzeba tylko więcej czasu....sinumeric 840..ctx 310 v3 eco, dmc 635 ,nef400,durma 30160, trumpf 3030 ...fanuc 0i
-
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Jesli chodzi o spawarki to musisz wstawic dwie, MIGa i TIGa AC/DC. Miga celuj w 400A, tiga żeby 300 miał. Oba z chłodzeniem. Osobiście celowałbym w kemppiego, będzie troche taniej jak lorch a sprzet jest na wyposażeniu wielu profesjonalnych spawalni, gdzie pracuje non stop.
Maski obowiązkowo speedglas, polece model 9100xx
Do tego sprawy oczywiste, czyli druty, elektrody, rekawice, sciski, kątowniki, reduktory
Maski obowiązkowo speedglas, polece model 9100xx
Do tego sprawy oczywiste, czyli druty, elektrody, rekawice, sciski, kątowniki, reduktory
-
- Posty w temacie: 1
Bzdury !!!
Do takich projektow i takich grubosci scianek tylko TIG i nie trzeba zadnych 300 Amp.
Nie wiem ilu macie tam ludzi do spawania ale ja bym dla kazdejosoby ktora pracuje z nierdzewka dal spawarke, trzeba zrobic zczep, zespawac jakis przyrzad itp.
A wiec spawarka, 200-250 Amp max, jesli spawasz cienkie scianki to wystarczy, z czasem nauczycie sie ze jesli to nie jest zbiornik na wode to im mńiej spawu tym lepiej. Sawarka powinna miec mozliwosc regulacji parametrow pradu ( jesli jest to konwertor to powińien byc DC - to da gwarancje jakosci parametrow ).ja polecam LINCOLNA, nie polecam wynalazkow
Jesli zakladacie nowa spawalnie ( i macie fundusze ) to tylko z HF ( zajarzenie wysoka czestotliwoscia ). I koniecznie elektrody lantanowe a nie torowane !!! Ja bym zakupil kilka szifierek z wodnym wylapywaniem pylow. Co do stolu to juz wasza wlasna dyspozycja. Ale bedzieciepotrzebowac dobre urzadzenia do szlifowania powierzchni plaskich ( plaskowniki ) i rur ( np PTX ). Do tego odciagi, spawanie i szlifowanie ierdzewkinie jest zdrowe ! Co jescze, zestaw wiertel kobaltowych, ogolnie caly zestaw mechanicznytylko do nierdzewki. Dobra pile tylko do nierdzewy, ramowke oczywiscie. Konieczne beda jakies poli na blachy,plaskownii rury.
A co z giecie, i wycinanie, tych blach ? Prasa krawedziowa ( duuuuzy wydatek ) i plazma , najlepiej CNC hypertherma. Przydalby sie jakis dzwig lub nawet kilka. Zeby wygodnieprzenosic. Rolkowe przenosniki do rur itp.
Zreszta, nie bede sie rozpiwyal, napisz mi w prywatnej wiadomosci jaka macie powierzchnie, ilu ludzi, ilu spawaczy i co dokladnie bedziecie robic to moge opracowac temat.
Do takich projektow i takich grubosci scianek tylko TIG i nie trzeba zadnych 300 Amp.
Nie wiem ilu macie tam ludzi do spawania ale ja bym dla kazdejosoby ktora pracuje z nierdzewka dal spawarke, trzeba zrobic zczep, zespawac jakis przyrzad itp.
A wiec spawarka, 200-250 Amp max, jesli spawasz cienkie scianki to wystarczy, z czasem nauczycie sie ze jesli to nie jest zbiornik na wode to im mńiej spawu tym lepiej. Sawarka powinna miec mozliwosc regulacji parametrow pradu ( jesli jest to konwertor to powińien byc DC - to da gwarancje jakosci parametrow ).ja polecam LINCOLNA, nie polecam wynalazkow

A co z giecie, i wycinanie, tych blach ? Prasa krawedziowa ( duuuuzy wydatek ) i plazma , najlepiej CNC hypertherma. Przydalby sie jakis dzwig lub nawet kilka. Zeby wygodnieprzenosic. Rolkowe przenosniki do rur itp.
Zreszta, nie bede sie rozpiwyal, napisz mi w prywatnej wiadomosci jaka macie powierzchnie, ilu ludzi, ilu spawaczy i co dokladnie bedziecie robic to moge opracowac temat.
-
Jak to ma być spawalnia, ktora bierze każdą robote (a tak wynika z tego zdania) to potrzebuje tego co mówiłem.lewy10psdw pisze: i wszystko inne na czym da się zarobić.
Do spawania szaf z cienkiej blachy to mu starczy chinski TIG za 1500zł. HF też będzie miał i robote zrobi. A nawet pospawa z pulsem. Ale jak dla mnie to kolega pytał co powinien wstawić zeby mieć Spawalnie przez duze S, a nie spawalnie pod jedną robote, gdzie jak ktoś przyjdzie z alu to rozłożą ręce. Co Ty w ogole proponujesz, majac finanse i nastawiając się na spawanie wszystkiego wstawiac tiga DC? Ja do garazu sobie kupilem AC i nie załuje, a gdzie żeby w spawalni nie było AC.
-
- Kontakt:
Dokładnie Dudi, ma to być porządne stanowisko spawalnicze i zapewne w najbliższym czasie będziemy uruchamiać następne. Myślicie że za 50tyś można stworzyć przyzwoite stanowisko z Tigiem, stołem montażowym i odciągiem? Mig/Mag będzie w następnej kolejności.
Nie martw się kiedy jest źle bo będzie lepiej. Martw się jak jest dobrze bo będzie gorzej.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Jak się inwestuje kasę to trzeba kupować sprzęt, który będzie miał "zapas" na lata.
Jeśli chodzi o wybór urządzenia to doradzam Oerlikona. Można zaoszczędzić trochę kasy i zaopatrzyć się w urządzenia profesjonalne przystosowane do prac w ciężkich warunkach.
TIG DC - Citotig 2200 Expert ( 220A)
TIG AC/DC - Citotig 240 (230A) lub Citotig 310 ( 300A) z możliwością podłączenia chłodnicy, jeśli zajdzie taka konieczność.
Jak będziesz miał życzenie to mogę wysłać na maila karty katalogowe poszczególnych urządzeń.
Oerlikon również posiada ciekawe rozwiązania jeśli chodzi o wentylację pomieszczeń - również mogę podesłać jakieś ulotki do poczytania.
Jeśli chodzi o elektronarzędzia to tylko i wyłącznie Fein.
Można ustawić pokaz tych urządzeń spawalniczych Oerlikona, wezmą na samochód te urządzenia i materiały spawalnicze, które by Cię interesowały i pokażą jak to wygląda w praniu.
Można ustawić pokaz Feina - również przyjedzie i pokaże gość wszelakiej maści szlifierki, wiertarki - sprzęt pierwsza liga robi wrażenie. Szybka i efektywna obróbka/polerka metalu za pomocą szlifierek taśmowych GRIT.
Jeśli chodzi o wybór urządzenia to doradzam Oerlikona. Można zaoszczędzić trochę kasy i zaopatrzyć się w urządzenia profesjonalne przystosowane do prac w ciężkich warunkach.
TIG DC - Citotig 2200 Expert ( 220A)
TIG AC/DC - Citotig 240 (230A) lub Citotig 310 ( 300A) z możliwością podłączenia chłodnicy, jeśli zajdzie taka konieczność.
Jak będziesz miał życzenie to mogę wysłać na maila karty katalogowe poszczególnych urządzeń.
Oerlikon również posiada ciekawe rozwiązania jeśli chodzi o wentylację pomieszczeń - również mogę podesłać jakieś ulotki do poczytania.
Jeśli chodzi o elektronarzędzia to tylko i wyłącznie Fein.
Można ustawić pokaz tych urządzeń spawalniczych Oerlikona, wezmą na samochód te urządzenia i materiały spawalnicze, które by Cię interesowały i pokażą jak to wygląda w praniu.
Można ustawić pokaz Feina - również przyjedzie i pokaże gość wszelakiej maści szlifierki, wiertarki - sprzęt pierwsza liga robi wrażenie. Szybka i efektywna obróbka/polerka metalu za pomocą szlifierek taśmowych GRIT.