Tuleja - hartowanie w prasie
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Tuleja - hartowanie w prasie
Witam,
mam do wykonania projekt z PPT, część to tuleja, stal 40HM, wielowypust do wykonania w otworze bazowany na dużym D (średnicy zewnętrznej wałka, wew. otworu) fi 30 mm. Nie zagłębiajmy się w cały proces bo to wiem, wyczytałem z książek itd. Do wykonania wielowypustu użyję przeciągania, powierzchnia będzie w klasie IT6-8, zależna od przeciągacza. I teraz muszę wykonać obróbkę cieplno-chemiczną. Hartowanie z odpuszczaniem, co prowadzi do zmiany wyrównanej powierzchni wew. otworu, co jest normalne i muszę wykonać obróbkę wykańczającą. Problem polega na tym, że ciężko wykonać to szlifierką, docieranie to żmudna praca (2000 sztuk mc), obróbka przetłoczno-ścierna nie wchodzi w grę... Czy idzie jakoś wykonać hartowanie, żeby obróbka wykańczająca na wielowypuście nie była potrzebna ? Słyszałem coś o hartowaniu na prasie, ale nigdzie nie znalazłem opisu metody, zalet, wad, jakie stale można hartować tym sposobem. Czy ktoś na forum posiada wiedzę na ten temat i mógłby mnie jakoś naprowadzić ? Może ktoś zna jakąś literaturę gdzie znajdę informacje na ten temat ? Nowe sposoby na wyszlifowanie tych powierzchni ? Cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.
mam do wykonania projekt z PPT, część to tuleja, stal 40HM, wielowypust do wykonania w otworze bazowany na dużym D (średnicy zewnętrznej wałka, wew. otworu) fi 30 mm. Nie zagłębiajmy się w cały proces bo to wiem, wyczytałem z książek itd. Do wykonania wielowypustu użyję przeciągania, powierzchnia będzie w klasie IT6-8, zależna od przeciągacza. I teraz muszę wykonać obróbkę cieplno-chemiczną. Hartowanie z odpuszczaniem, co prowadzi do zmiany wyrównanej powierzchni wew. otworu, co jest normalne i muszę wykonać obróbkę wykańczającą. Problem polega na tym, że ciężko wykonać to szlifierką, docieranie to żmudna praca (2000 sztuk mc), obróbka przetłoczno-ścierna nie wchodzi w grę... Czy idzie jakoś wykonać hartowanie, żeby obróbka wykańczająca na wielowypuście nie była potrzebna ? Słyszałem coś o hartowaniu na prasie, ale nigdzie nie znalazłem opisu metody, zalet, wad, jakie stale można hartować tym sposobem. Czy ktoś na forum posiada wiedzę na ten temat i mógłby mnie jakoś naprowadzić ? Może ktoś zna jakąś literaturę gdzie znajdę informacje na ten temat ? Nowe sposoby na wyszlifowanie tych powierzchni ? Cokolwiek...
Z góry dziękuję za pomoc.
pozdrawiam.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
A i widzisz, nie mogę obróbki cieplnej zrobić przed skrawaniem, bo tak cały pręt muszę przewiercić pod otwór. Może najpierw zgrubnie i kształtująco, otwór zostawić pod wielowypust, wykonać obróbkę cieplną, następnie obróbkę wykańczającą + wykonać wielowypust przez przeciąganie (mamy na gotowo wtedy) i na koniec wykonać azotowanie. Ktoś może się wypowiedzieć na ten pomysł?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
No i tym sposobem załatwileś przeciągacz za kilkanaście tysięcy zł.marzenq pisze:60 hrc Tomaszu ;p no jeśli w stanie ulepszonym już miałbym mieć pręty to trudnej to będzie skrawać, a 60 HRC to nie jest mało. Najwyżej po obróbce cieplnej przeciągaczem poprawie żeby wygładzić.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Wiem tyle co mógłbym wygooglować, więc jak potrzebujesz coś więcej, to sam szukaj.marzenq pisze: czy któryś z Was może mi powiedzieć na czym polega hartowanie w prasie, jakie są tego wady, zalety, jak to się może przydać w mojej obróbce ?
Kiedyś hartowałem detale w specjalnym przyrządzie ściskającym - cel podobny, ale to jednak co innego.