Uchwyt spawalniczy z odsysem spalin
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 9
Uchwyt spawalniczy z odsysem spalin
Spotkał się ktoś w swojej karierze z tego typu uchwytami ?
Co o tym sądzicie ?
-> przed
-> po
Co o tym sądzicie ?
-> przed
-> po
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
A mnie zastanawia kwestia zapewnienia odpowiedniej ochrony spoiny podczas spawania, czy w takiej odległości nie będzie zawirowań???
Inna kwestia, która jest fajna na papierze i dla konstruktorów i "nie spawaczy", to jest waga uchwytu, może dla spawania krótkich serii nie istotna - ale masowa produkcja i metry spoiny, no to każde dodatkowe obciążenie nie pomaga... wiem jak uchwyt ciąży,,,
Ciekawie się nagrzewa materiał na filmikach, bez funkcji szybciej nabiera kolorku, ciekawiła by mnie inna kwestia: wygląd spoiny z i bez tego pochłaniacza...
Inna kwestia, która jest fajna na papierze i dla konstruktorów i "nie spawaczy", to jest waga uchwytu, może dla spawania krótkich serii nie istotna - ale masowa produkcja i metry spoiny, no to każde dodatkowe obciążenie nie pomaga... wiem jak uchwyt ciąży,,,
Ciekawie się nagrzewa materiał na filmikach, bez funkcji szybciej nabiera kolorku, ciekawiła by mnie inna kwestia: wygląd spoiny z i bez tego pochłaniacza...
Adam - podobno czasem i spawacz...
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
-
- Posty w temacie: 1
Przy spawaniu z osłoną gazową to chyba nie najlepszy pomysł. Lepszym rozwiązaniem są chyba przyłbice z odciągiem, ale takie rozwiązanie ogranicza się do odciągnięcia spalin z przed twarzy spawacza a nie z pomieszczenia. Co innego przy spawaniu elektrodą tutaj takie rozwiązanie byłoby lepsze. Ja w każdym razie spawam mma i jak zaczyna być gęsto to ustawiam wiatrak i od razu poprawia się atmosfera w moim grajdołku 

Solidworks, SprutCam, HSMWorks,
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
Avia FNK40N, Heidenhain 310
Cincinnati Sabre 750, Acramatic 2100,
Elektrodrążarka wgłębna BP-95,
LinuxCNC, CamBam
Instagram @ndbjmachineworks
Formy wtryskowe - projektowanie i produkcja
-
prezesAdammm pisze:A mnie zastanawia kwestia zapewnienia odpowiedniej ochrony spoiny podczas spawania, czy w takiej odległości nie będzie zawirowań???
Gaz osłonowy jest chroniony, także odsysanie spalin w żaden sposób nie wpływa na jakość spawu.
Oczywistą kwestią jest, że ten uchwyt będzie trochę cięższy niż uchwyty standardowe. Waga ta jest zniwelowana, jak umieścimy go albo na tradycyjnym wysięgniku lub specjalnie zamontowany na półautomacie.
To już sam spawacz musi określić co jest dla niego priorytetem jeśli chodzi o zdrowie.
Co do koloru przetopu bez włączonej funkcji - zwróć uwagę że z drugiej strony nie ma spoiny i dlatego jest kolor. Na drugim filmiku już jest widoczna spoina z drugiej strony i dlatego przetop nie jest widoczny, aczkolwiek coś tam lekko widać.
Swoją drogą podłączony był do bardzo zaawansowanego, a zarazem prostego urządzenia.
Spaliny są odprowadzane do specjalnego odkurzacza, bądź może to być jednostka stacjonarna (wszystko zależy od potrzeb).
Ciekawym jest fakt że powietrze które wylatuje z powrotem na halę jest ciepłe, także działa trochę jak nagrzewnica.
Odkurzacz posiada drobny filtr metalowy, żeby zatrzymać ewentualne opiłki, które mogłyby uszkodzić filtr papierowy/węglowy. Można dołożyć jeszcze "na wyjściu" filtr HEPA i wtedy na halę wydostaję się powietrze dużo czystsze niż jest w pomieszczeniu. Można to trochę porównać do rekuperacji/powietrza ozonowanego.
Przyłbice z nawiewem to jest nadal dobre rozwiązanie, tylko one dotyczą użytkownika, a co z innymi pracownikami którzy pracują opodal, a nie spawają ?

Dodam jeszcze, że oczywiście uchwyt jest pod gniazdo EURO. Jeśli chodzi o części zamienne to dysza i łącznik prądowy jest inna, końcówka prądowa standard.
-
- Posty w temacie: 2
Nigdy nie przepadałem za pochłaniaczami nie stacjonarnymi, owszem powstrzymują cząstki dymu ale do powietrza zawsze dostają się zanieczyszczenia, inna kwestia to czasem nie do przeskoczenia w Firmach to wymiana po pewnym czasie wkładu do filtra... bo przecież kupili urządzenie - nie liczę ile razu musiałem przedmuchiwać sprężonym powietrzem filtr bo kontrolka się zapaliła...
Wolę klasyczne rozwiązania z wyrzutem powietrza na zewnątrz... co jest możliwe do zrealizowania na stanowisku wydzielonym... na którym właściwie nie spawałem... jak większość spawaczy konstrukcyjnych... wielokrotnie musiałem wleźć gdzieś tam (a nie jestem drobiną - 192 cm wzrostu 130 w klatce piersiowej), gdzie ja mógłbym podczepić uchwyt?, a spawać jednak trzeba...
Z resztą Firmy w których pracowałem lub byłem na próbkach to rzadko dbały o czystość, w zależności od umieszczenia otworów wylotowych to taki odkurzacz czy u mnie Kemper, pewnie by podnosił pył ze stołów, ścian itp... tylko w dwóch firmach (a miałem okazję pracować w wielu) był nawyk sprzątania, w jednej myjka jeździła w drugiej nawet dwa razy z miotłą leciałeś i szefunio - jak cię widział w tej pozycji - był tobą zachwycony... pomijam fakt że liczył się wygląd spoiny a reszta hmmm...
No fakt dymy albo pyły po cięciu, szlifowaniu przy złym ustawieniu odkurzacza - ja bym wolał - dobre stacjonarne stanowisko lub przyłbicę z nadmuchem... no ale raczej nie u nas w PL...
Wolę klasyczne rozwiązania z wyrzutem powietrza na zewnątrz... co jest możliwe do zrealizowania na stanowisku wydzielonym... na którym właściwie nie spawałem... jak większość spawaczy konstrukcyjnych... wielokrotnie musiałem wleźć gdzieś tam (a nie jestem drobiną - 192 cm wzrostu 130 w klatce piersiowej), gdzie ja mógłbym podczepić uchwyt?, a spawać jednak trzeba...
Z resztą Firmy w których pracowałem lub byłem na próbkach to rzadko dbały o czystość, w zależności od umieszczenia otworów wylotowych to taki odkurzacz czy u mnie Kemper, pewnie by podnosił pył ze stołów, ścian itp... tylko w dwóch firmach (a miałem okazję pracować w wielu) był nawyk sprzątania, w jednej myjka jeździła w drugiej nawet dwa razy z miotłą leciałeś i szefunio - jak cię widział w tej pozycji - był tobą zachwycony... pomijam fakt że liczył się wygląd spoiny a reszta hmmm...
No fakt dymy albo pyły po cięciu, szlifowaniu przy złym ustawieniu odkurzacza - ja bym wolał - dobre stacjonarne stanowisko lub przyłbicę z nadmuchem... no ale raczej nie u nas w PL...
Adam - podobno czasem i spawacz...
-
Megal : no teraz juz jestem pewien ze hchcesz. "Opchnac" kilkaset tych palnikow
Odezwij sie na privie to cos podzialamy
A swoja droga jesli urzadzenie standardowe i gniazdo Euro to chyba potrzebny dodatkowy modul tak ? Dwa pytania: jaka cena i czy dziala z drutami proszkowymi - te sa najgorsze na spawalni. '

Odezwij sie na privie to cos podzialamy

A swoja droga jesli urzadzenie standardowe i gniazdo Euro to chyba potrzebny dodatkowy modul tak ? Dwa pytania: jaka cena i czy dziala z drutami proszkowymi - te sa najgorsze na spawalni. '
-
Bardziej chodzi mi pokazanie ludziom, że coś takiego istnieje. Na pewno zwykły Kowalski takich sprzętów sobie nie kupi, ale duże firmy pytają w tym roku o filtrowentylacje.
Ma wejść w życie dyrektywa unijna apropo spalin w zamkniętych zakładach. Oczywiście urzędasy będą latać i szukać kasy.
Dodam, że w tym roku istnieje szansa na dotację właśnie na tego typu rzeczy.
Jak ktoś jest zainteresowany tematem to zapraszam na priva.
Ma wejść w życie dyrektywa unijna apropo spalin w zamkniętych zakładach. Oczywiście urzędasy będą latać i szukać kasy.
Dodam, że w tym roku istnieje szansa na dotację właśnie na tego typu rzeczy.
Jak ktoś jest zainteresowany tematem to zapraszam na priva.
-
Dyrektywa, unijna .... Jak to brzmi !!!!
Ludzie co bysta bez tej Unii zrobili !!! kontroluje waszych pracodawcow, naklada na nich obowiazki !!! Daje dotacje, becikowe, znosi granice ! I MYSLI ZA WAS !!
Od wielu lat istnieje w Polsce takie cos jak PIP i standardy. Ilosc pylow, dymow i standard wentylacji jest w nich okreslony. Pracodawca ma psi obowiazek zapewnic dobre warunki pracy rowniez na spawalni ! Od tego wymyslili wyciagi, filtry i inne urzadzenia zeby spawacz i jego koledzy nie byli narazeni na szkodliwe dzialanie dymow. A jak nie to PIP, proste.
Ludzie co bysta bez tej Unii zrobili !!! kontroluje waszych pracodawcow, naklada na nich obowiazki !!! Daje dotacje, becikowe, znosi granice ! I MYSLI ZA WAS !!
Od wielu lat istnieje w Polsce takie cos jak PIP i standardy. Ilosc pylow, dymow i standard wentylacji jest w nich okreslony. Pracodawca ma psi obowiazek zapewnic dobre warunki pracy rowniez na spawalni ! Od tego wymyslili wyciagi, filtry i inne urzadzenia zeby spawacz i jego koledzy nie byli narazeni na szkodliwe dzialanie dymow. A jak nie to PIP, proste.