Witam mam problem mam butle w ktorej zawor po dokreceniu znajduje sei w nieodpowiedniej pozycji i jestem zmuszony przekrecic go o jakies 90 stopni czy w tym celu moge zastosowac podkladke z mosiadzu lub stali wytoczonej pod odpowiedni wymiar i wstawic pomiedzy zawor a butle?czy butla moze stracic tym samym na szczelnosci?
Pozdrawiam
dystans pod zawor do butli
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
mała butla do podtlenku azotu zawór jest za bardzo przekręcony i musze dać podkładke pomiędzy zawór ok 2mm aby był w odpowiedniej pozycji
czy takie rozwiązanie jest dobre i bezpieczne?

Uploaded with ImageShack.us

czy takie rozwiązanie jest dobre i bezpieczne?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Po zaworze patrząc wygląda na gwint cylidryczny, no i jest oring który by to potwierdzał. Kol. Cooki13 jesli średnica gwintu jest równa na całej długości, nie zwęża się z dolnego końca, to wykręcenie o te 1-2 mm nie powinno spowodować zagrożenia, tyle że pytanie, czy oring to uszczelni, bo gwintów cylindrycznych nie uszczelnia się teflonem itp., jedynym uszczelnieniem jest prawidłowo zamontowany gumowy/silikonowy oring. Jeśli zaś gwint zwężałby się z jednej strony, to taki zawór trzeba uszczelnić taśmą itp. i zawór musi być dokręcony do oporu tak jak fabryka przewidziała
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?