Spawanie TIG
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Spawanie TIG
Witam, spawam coraz częściej tigiem i zainteresowała mnie metoda spawania tak zwanym kołowrotkiem. Próbowałem tak spawać, ale albo mi słabo topi albo ,, omsknie " a na płaszczyznach to w ogóle ślizgawica. Jak nałeży spawać tą metodą. Czy elektroda bardziej wysunięta, czy wyższy prąd czy krótsza, sak prowadziś, jednocześnie trzymając przycisk HF, nie mam czterotaktu. Ci ludzie robią to świetnie, ale jak im się to nie ześlizgnie?
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
pomijając już fakt bezczelnej reklamy niezgodnej z regulaminem forum to..Narzędziownia.b pisze:Spwawanie TIG-iem w firmie usytuowanej na obrzeżach Warszawy:
http://narzedziownia-biz.blogspot.com/2 ... i-tig.html
SŁABE TE SPAWY... szczególnie wtopienie, nie mówiąc już o tym ze albo ręka sie komuś bardzo trzęsie albo ktoś stoi nad spawaczem z batem ze ma szybko robić...
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Barzo liche wydawały mi się a że mało spawam tigiem to nic nie pisałem tylko pomyślałem że wolę migomatem mufy przyspawywacTech4art pisze:pomijając już fakt bezczelnej reklamy niezgodnej z regulaminem forum to..Narzędziownia.b pisze:Spwawanie TIG-iem w firmie usytuowanej na obrzeżach Warszawy:
http://narzedziownia-biz.blogspot.com/2 ... i-tig.html
SŁABE TE SPAWY... szczególnie wtopienie, nie mówiąc już o tym ze albo ręka sie komuś bardzo trzęsie albo ktoś stoi nad spawaczem z batem ze ma szybko robić...
Sądze nawet że tam są nieszczelności co kawałek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
numerek - nie obrażaj urzędzenia jakim jest migomatnumerek pisze:no rzeczywiście spawy jak po migu - brak przetopu ...
hmm może dlatego tak ostro się reklamuje ?

od razu dla ciekawskich - drut 0,8 ok 140A migomat z niskiej pólki czyli bester 1800
- Załączniki
-
- mufa.jpg (66.95 KiB) Przejrzano 3036 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam! oczywiście że magiem idzie pięknie pospawać nie da się ukryć, ale powracając do tematu.... kolego zależy jakiej grubości rury spawasz i z jakiego materiału, bo np. rury nierdzewne o grubości do 2mm spawasz wiadomo że z poduszką no i bez dodatkowego topnika (nie wymagane) więc gdy nie masz wprawy możesz sobie pomóc drugą ręką do póki nie wjedziesz na spaw.... wtedy już idzie swobodnie...... Gdy masz rurę o grubej ściance to sprawa jest jeszcze prostsza bo rurę musisz wtedy fazować więc ruch palnika odbywa się po ostrych krawędziach tej rury i raczej nie powinno to powodować obsunięć palnika, co oczywiście nie jest nie uniknione (może się zdarzyć). no i przede wszystkim odp. soczewka bez tego ani rusz......