Hartowanie stali 16HG

Spawalnictwo i obróbka cieplna

lolo2
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 703
Rejestracja: 30 paź 2009, 13:39
Lokalizacja: Global

#11

Post napisał: lolo2 » 09 maja 2011, 17:57

bujaka pisze: a co do rozrostu ziarna o którym pisze lolo2 to niedokońca się z tym zgadzam bo akurat rozrost ziarna zwiększa hartowność,
Co z tego ze rozrost ziarna zwiększa hartowność, jak on studząc stal na wolnym powietrzu jej nie zahartował.

Uważam iż w próbce został dokonany pomiar twardości Żelaza --- NIE STALI.... (nie mylić pojęć)
I to by wytłumaczyło wszystko.



Tagi:

Awatar użytkownika

bujaka
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 3
Posty: 76
Rejestracja: 19 sty 2009, 22:40
Lokalizacja: Kraków

#12

Post napisał: bujaka » 09 maja 2011, 19:18

No przyznaje, ma to sens


melonmelon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 601
Rejestracja: 16 wrz 2010, 11:58
Lokalizacja: świete miasto

co sie stało?

#13

Post napisał: melonmelon » 25 lip 2011, 08:19

austenityzowanie i wolne chłodzenie stali przedeutektoidalnej (a z taka mamy tu do czynienia)
=normalizacja co w tym przypadku podpada pod zmiekczanie
jeśli detal był umocniony na zimno, lub nawet w stanie surowym -stad spadek twardosci

pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”