To fakt, że prędkości chłodzenia mogą być małe, ale martenzyt (choć miękki) i tak powstaje. Nie pamiętam jak na wymiary wpływa późniejsze starzenie. Ale jednak zmiana wymiaru będzie. Jak ktoś robi wałek do ciasta, to dla niego zmiana o 0,1 jest nieznacząca,ali23 pisze:CFA pisze:Możesz podać jakiś przykład takiej stali?
np. N18K9M5T
a innemu przeszkadza 5 mikronów.
Tak przy okazji: jest trochę popularnych metod uzyskania na twardo wymiaru "prawie bez zmian" w obróbce cieplnej czy cieplno chemicznej. Ja np najczęściej stosuję: obróbka wstępna, ulepszanie na 30-35HRC, potem obróbka na gotowo, a potem niskotemperaturowe metody - np azotowanie jonowe max 250C. Kształty wykonane z tolerancją 0,016 zmieniają się minimalnie - w granicach 0,004-0,005.