Potrzebna pomoc z Tig-iem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Potrzebna pomoc z Tig-iem
Drodzy koledzy całkiem przypadkiem trafiła w moje łapki spawarka inwertorowa Dedra 200A z przystawką TIG. Mam też butlę z agonem, a że nigdy wcześniej nie spawałem Tigiem, a zwykłą spawarką transformatorową może 6 razy w życiu, postanowiłem się czegoś dowiedzieć(poczytałem pooglądałem filmiki) na temat tej metody i spróbować. Bo skoro już mam jakiś tam sprzęt to trzeba go wykorzystać, nie będzie stał i się kurzył.
Dlatego dziś poświęciłem 2 godz. na próby połączenia czegokolwiek w jedną całość, zdjęcia i opis poniżej, nie wiele znalazłem w garażu ale:
Rurę nierdzewkę o grubości ścianki 1.6mm. Spawałem ją elektrodą 1.6 i zalożyłem tulejkę ceramiczną nr 5, prądem około 30A przepływ gazu około 8l./min. bez dodatku drutu, choć powierzchnia łączonych el. nie przylegała idealnie.
Jakieś dwa kawałki blachy o grubości 1.4mm. ta sama elektroda i tulejka lecz prąd około 20-25A bez drutu i około 8l./min. gazu.
Kolejnymi elementami były 2 kawałki blachy około 0.4mm. elektroda i tulejka te same co wcześniej zmienił się prąd na 10A i było bardzo ciężko jeśli dwa elementy nie stykały się naprawdę mocno. Wystarczyło aby jeden el. od drugiego odstawał na około 0.2-0.3mm. i element odstający zawijał się i przepalał.
Teraz najważniejsze zerknijcie na zdjęcia i powiedzcie co zrobiłem źle co dobrze, jeszcze raz podkreślam to moja pierwsza styczność z Tigiem.
FOTKI
Dlatego dziś poświęciłem 2 godz. na próby połączenia czegokolwiek w jedną całość, zdjęcia i opis poniżej, nie wiele znalazłem w garażu ale:
Rurę nierdzewkę o grubości ścianki 1.6mm. Spawałem ją elektrodą 1.6 i zalożyłem tulejkę ceramiczną nr 5, prądem około 30A przepływ gazu około 8l./min. bez dodatku drutu, choć powierzchnia łączonych el. nie przylegała idealnie.
Jakieś dwa kawałki blachy o grubości 1.4mm. ta sama elektroda i tulejka lecz prąd około 20-25A bez drutu i około 8l./min. gazu.
Kolejnymi elementami były 2 kawałki blachy około 0.4mm. elektroda i tulejka te same co wcześniej zmienił się prąd na 10A i było bardzo ciężko jeśli dwa elementy nie stykały się naprawdę mocno. Wystarczyło aby jeden el. od drugiego odstawał na około 0.2-0.3mm. i element odstający zawijał się i przepalał.
Teraz najważniejsze zerknijcie na zdjęcia i powiedzcie co zrobiłem źle co dobrze, jeszcze raz podkreślam to moja pierwsza styczność z Tigiem.
FOTKI
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam!
A więc tak:
-popracuj nad równomiernym podawaniem drutu.
-pamiętaj, że rurka cienkościenna czy to St czy to INOX już nie wspomnę o Al szybko przewodzi ciepło.
-twój spaw jest spawem słabym polecam chociażby http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82%C ... ia_spawane i Poziomy Jakości PN-EN ISO 5817 Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
-popracuj nad równomiernym podawaniem drutu.
-pamiętaj, że rurka cienkościenna czy to St czy to INOX już nie wspomnę o Al szybko przewodzi ciepło.
-twój spaw jest spawem słabym polecam chociażby http://pl.wikipedia.org/wiki/Po%C5%82%C ... ia_spawane i Poziomy Jakości PN-EN ISO 5817 Pozdrawiam i życzę wytrwałości.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Ok wyczyścić zgadza się, ale grubsza blacha i rurka były czyste więc może jesteście w stanie powiedzieć mi co dokładniej mam zrobić aby mój spaw był lepszy np. przy spawaniu rurki użyj mniejszego/większego prądu więcej gazu mniejsza elektroda. Aby nie dochodziło do np. :
wypukłego ściegu spawalniczego powinieneś....
wypukłego ściegu spawalniczego powinieneś....
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
"Ok wyczyścić zgadza się, ale grubsza blacha i rurka były czyste" Z tego co tam widzę na tej blasze to jedna korozja i zendra to ma być wyczyszczone do białego metalu, nie mów że ci nie strzelał na tych syfach i że elektroda po takim strzale nie łapała śmieci?
No chyba że ty jej nie ostrzysz
Musi być ostra wtedy ładnie topi materiał i drut zależy ozdobna rzecz czy konstrukcja w tym drugim przypadku zazwyczaj większy nadlew
zrób sobie najpierw jeziorko jak zaczynasz a potem dodawaj materiał do jeziorka a nie topisz drut i przyklejasz do materiału. Jak nie chcesz mieć tych grzybów w środku wprowadź gaz osłonowy do środka. Lepiej się ucz na grubszych elementach.
No chyba że ty jej nie ostrzysz

zrób sobie najpierw jeziorko jak zaczynasz a potem dodawaj materiał do jeziorka a nie topisz drut i przyklejasz do materiału. Jak nie chcesz mieć tych grzybów w środku wprowadź gaz osłonowy do środka. Lepiej się ucz na grubszych elementach.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
jak na pierwszy raz to rura -bardzo dobrze !
ja zrobiłem o wiele gorzej aż mi wstyd
z blachami poćwicz
koledzy podpowiedzieli co nieco
popróbuj w ten sposób
ustal prąd dla danej grubości materiału - ma robić jeziorko dosyć szybko ale nie przepalać
wyreguluj gaz -daj tyle gazu aby spaw był czysty bez żużlu
a potem to już tylko doświadczenie czyli trening jak szybko prowadzić palnik
wypróbuj jeszcze sposób (kąt nachylenia) prowadzenia palnika znajdź dla siebie najwygodniejszy
ja zrobiłem o wiele gorzej aż mi wstyd

z blachami poćwicz
koledzy podpowiedzieli co nieco
popróbuj w ten sposób
ustal prąd dla danej grubości materiału - ma robić jeziorko dosyć szybko ale nie przepalać
wyreguluj gaz -daj tyle gazu aby spaw był czysty bez żużlu
a potem to już tylko doświadczenie czyli trening jak szybko prowadzić palnik
wypróbuj jeszcze sposób (kąt nachylenia) prowadzenia palnika znajdź dla siebie najwygodniejszy