Jaka spawarka do Aluminium?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jaka spawarka do Aluminium?
Witam wszystkich!
Noszę się z zamiarem zakupu spawarki do aluminium. Jaką polecacie? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie?
Pozdrawiam!
Noszę się z zamiarem zakupu spawarki do aluminium. Jaką polecacie? Na co trzeba zwrócić uwagę przy zakupie?
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Witam
do spawania aluminium nadaje się tig AC albo odpowiednio uzbrojony dobrej jakości migomat
zależy co będziesz spawał , Tig daje lepszą jakość spawu ale spawanie jest troszkę bardziej kłopotliwe i wolne poza tym taki tig kosztuje sporo, taniej i szybciej będziesz spawał migomatem z drutem aluminiowym i argonem do spawania profili na metry może być
pozdrawiam
do spawania aluminium nadaje się tig AC albo odpowiednio uzbrojony dobrej jakości migomat
zależy co będziesz spawał , Tig daje lepszą jakość spawu ale spawanie jest troszkę bardziej kłopotliwe i wolne poza tym taki tig kosztuje sporo, taniej i szybciej będziesz spawał migomatem z drutem aluminiowym i argonem do spawania profili na metry może być
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Pewnie że nie ma przetopu... Można spierać się o wiele innych aspektów takiego urządzenia. Tylko po co? Kolega wydał za swój sprzęt pewnie ok. 13tysi, ja 6tysi. Nie twierdzę że to źle cz y dobrze, gdybym na co dzień spawał alu z pewnością nie wahałbym się kupić podobny sprzęt (lub lepszy). To chyba raczej kwestia do czego to ma być i tyle. Ja prowadzę warsztat mechaniczny i na moje potrzeby jest OK. Do pracy w trudniejszych warunkach pewnie już nie byłby ok. Chyba w ten sposób należy to rozpatrywać.
A michę i tak pospawałem, tylko trzeba było dobrze z fazować krawędzie by było gdzie nadlać materiału.

A michę i tak pospawałem, tylko trzeba było dobrze z fazować krawędzie by było gdzie nadlać materiału.

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
A ja mam TIG-a firmy ESS i też sobie nie narzekam .
Ale mój to kawał maszyny . Wewnętrzna chłodnica , oczywiście uchwyt chłodzony wodą .
Zrobił już sporo metrów spawów i jest ok .
Unikałbym sprzętów obecnie ogólnie dostępnych jako wielka nowość .
Kup coś firmowego , bo to i z serwisem bez problemu i materiały typu tulejki , łuski dostaniesz . Tylko 4 tyś to będzie za mało na ten zakup
TO CO LUBIĘ I TO CO ROBIĘ
www.zundapp.net.pl
Ale mój to kawał maszyny . Wewnętrzna chłodnica , oczywiście uchwyt chłodzony wodą .
Zrobił już sporo metrów spawów i jest ok .
Unikałbym sprzętów obecnie ogólnie dostępnych jako wielka nowość .
Kup coś firmowego , bo to i z serwisem bez problemu i materiały typu tulejki , łuski dostaniesz . Tylko 4 tyś to będzie za mało na ten zakup

TO CO LUBIĘ I TO CO ROBIĘ
www.zundapp.net.pl
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 21:22 przez zundapp600, łącznie zmieniany 3 razy.