Kolektor wydechowy do samochodu
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Kolektor wydechowy do samochodu
Chce zrobic kolektor wydechowy do mojego samochodu pod turbine. Niestety jestem automatykiem i nie znam sie na spawalnictwie.
1. Jakie kolanka ze stali nierdzewnej zastosowac tzn gatunek grubosc scianki
2. jak to pospawac
3. Da sie to pospawac z flansza(mocowaniem) z rzeliwa?
Oczywisci nie ja bede spawał ale chce mic wiedze co i jak.
Pozdrawiam
1. Jakie kolanka ze stali nierdzewnej zastosowac tzn gatunek grubosc scianki
2. jak to pospawac
3. Da sie to pospawac z flansza(mocowaniem) z rzeliwa?
Oczywisci nie ja bede spawał ale chce mic wiedze co i jak.
Pozdrawiam
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
mam gościa co by ci zrobił tanio.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/940 ... 0642e.html
W kwesti rady to zrób to z kolanek hamburskich hydraulicnych a nie z nierdzewnych, flanszę musisz zrobić nową jeśli ta jest z żeliwa. Wyjdzie cię taniej ze zwykłej stali a i tak tyle samo pożyje, chyba że chcesz mieć ładne - to flansza też z kwasiaka i kolanka .
Jaki to silnik ?
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/940 ... 0642e.html
W kwesti rady to zrób to z kolanek hamburskich hydraulicnych a nie z nierdzewnych, flanszę musisz zrobić nową jeśli ta jest z żeliwa. Wyjdzie cię taniej ze zwykłej stali a i tak tyle samo pożyje, chyba że chcesz mieć ładne - to flansza też z kwasiaka i kolanka .
Jaki to silnik ?
-
Mariuszczs
Dlaczego radzisz kolanka hamburskie? Ja słyszałem ze kotłownicze sie nadadza i ze kwasowka tez moze byc?
Silnik poprzeczne R4.
drake325
Jaki materiał radzisz?
drake325
Hehe chce zaoszczedzic conieco i znajomy mi zrobi za darmo
Dlatedo pytam Was wszystkich jaki tani i łatwodostepny amteriał zaostosowac zebyto troche pozyło i zeby łatwo mozna było wyciac na alserze flansze do tego.
Dlaczego radzisz kolanka hamburskie? Ja słyszałem ze kotłownicze sie nadadza i ze kwasowka tez moze byc?
Silnik poprzeczne R4.
drake325
Jaki materiał radzisz?
drake325
Hehe chce zaoszczedzic conieco i znajomy mi zrobi za darmo

Dlatedo pytam Was wszystkich jaki tani i łatwodostepny amteriał zaostosowac zebyto troche pozyło i zeby łatwo mozna było wyciac na alserze flansze do tego.
-
Jeśli chcesz tanio robić to te hydrauliczne mają grubą ściankę i jeszcze nie słyszałem żeby się przepalił komuś, co do materiału najlepszego to poszukaj na forum sr.
http://www.racingforum.pl/index.php
Jeśli jestes pewien że to będzie wersja ostateczna to możesz robić z czegoś droższego.
Napewno trzeba trochę doświadczenia, ewentulanie chociarz przeczytać co się dzieje przy wykonywaniu takiego kolektora i potem w czsie użytkowania, flanszę grubszą bo po spawaniu się wygnie ( potem planowanie ), stosuje się różne sposoby na wykonanie flanszy, np nacinanie ( bo się rozszerza wraz z nagrzewaniem od spalin, otwory pod śruby 2 się robi tylko ciasne, reszta większe.
Zastanów się czy potrzebujesz kolektora równoodległościowego, czy skrzynkowego, czy jaki wyjdzie - to zależy co chcesz wydusić z silnika i z jaką turbiną.
http://www.racingforum.pl/index.php
Jeśli jestes pewien że to będzie wersja ostateczna to możesz robić z czegoś droższego.
Napewno trzeba trochę doświadczenia, ewentulanie chociarz przeczytać co się dzieje przy wykonywaniu takiego kolektora i potem w czsie użytkowania, flanszę grubszą bo po spawaniu się wygnie ( potem planowanie ), stosuje się różne sposoby na wykonanie flanszy, np nacinanie ( bo się rozszerza wraz z nagrzewaniem od spalin, otwory pod śruby 2 się robi tylko ciasne, reszta większe.
Zastanów się czy potrzebujesz kolektora równoodległościowego, czy skrzynkowego, czy jaki wyjdzie - to zależy co chcesz wydusić z silnika i z jaką turbiną.
-
-
-