Aluminium spawanie / regeneracja

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Aluminium spawanie / regeneracja

Post napisał: rynio_di » 19 lip 2021, 18:01

Szanowni koledzy może podpowiecie , poradzicie w temacie .
Kolega mój zajmuje się rekonstrukcją ( motocykle/samochody ) i czasami ma problem z elementami wykonanymi z aluminium . Nie wszystko można nabyć nowe lub odlać na nowo i obrobić a na detalu problemem są wżery . Bywają różnej wielkości i głębokości , i trzeba nimi się zająć . Jakie metody polecacie ? W grę nie wchodzi klejenie ( płynny metal ) zbyt duża różnica faktury/koloru , nie poleruje się .Próbowałem tig-iem ( ale nie mam AC/DC ) i pojedyncze impulsy nie powodują łączenia, tylko taki smark.Może ktoś ma doświadczenie z lutowaniem , oczekuję porad. Wżer przed wypełnieniem jest czyszczony mechanicznie ( frezarką mini ).Jak skutecznie i dobrym efektem za to się zabrać ? Grubość detali /miejsc naprawy jest różna , Co wy na to?

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Aluminium spawanie / regeneracja

Post napisał: pukury » 19 lip 2021, 18:14

Hej.
Kumpel spawa aluminium - od lat.
Wygląda na to że tig AC/DC jest najlepszy do takich zabaw.
Ale i tak może być różnica w odcieniu spawu.
Skład elektrod jest z pewnością inny niż odlewu - tym bardziej starego.
Oczywiście - żadnych tarcz szlifierskich ( tzw. fleksów ) , oleju , itp.
pzd.
Mane Tekel Fares

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 19 lip 2021, 18:39

Widziałem kilka filmików o spawaniu alu , ale to były nowe detale , tu trzeba wypełnić wżer. Tig-iem w stali wypełnić wżer ,trzeba na początek ,, wypalić ,, rdzę a później ładnie się wypełnia . To że odcień może być różny , żaden problem bo po szkiełkowaniu czy sodowaniu odcień się wyrówna , ważne że to jednak metal.

33jannowak
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: 33jannowak » 19 lip 2021, 22:35

Spróbuj lutami do aluminium

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 20 lip 2021, 08:50

Właśnie nie mam żadnego doświadczenia w tej metodzie ,Mam co prawda jakiś płyn/topnik nie mam chyba lutowia . Też widziałem na yt jak gostek lutuję jakieś profile i to mu trzyma . Może kolego znasz nazwę preparatu sprawdzonego , chyba że w spawalniczym dostanę bez problemu. Na tych filmikach wszystko idzie pięknie nie to co w praktyce.

33jannowak
Posty w temacie: 2

Post napisał: 33jannowak » 20 lip 2021, 10:05

Proponuję kupić na Alle... po 1-2 szt 3 rodzaje i zrobić próby na jakimś detalu pamiętając aby rozgrzać go do odpowiedniej temperatury a potem potrzeć lutem który się roztopi. Najtańsze są bez topnika ,wyższa temperatura topnienia ładna spoina, następny z topnikiem w środku, niższa temperatura topnienia, ładnie się rozlewa, ostatni taki biały z topnikiem na zewnątrz podobny do elektrody, bardzo podobny w stosowaniu do poprzedniego, pozostawia spoinę z białym nalotem, łatwo się ją usunie. Używam teraz tylko takich, kiedyś próbowałem z topnikiem w buteleczce ale słabo to mi wychodziło.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 20 lip 2021, 13:01

rynio_di pisze:Próbowałem TiG-iem ( ale nie mam AC/DC ) i pojedyncze impulsy nie powodują łączenia, tylko taki smark.

No, i to normalne, do spawania metodą TiG aluminium potrzebny jest prąd AC/(Balans) by rozbijać tlenki które uniemożliwiają spawanie*, o tym pokrótce tu, nie będę przepisywał... TiG DC do tego się nie nadaje.
http://jswelding.pl/_cms/view/29/spawanie-tig.html
http://spawara.pl/spawanie_aluminium_balans_ac/
Napawanie Twoich elementów aluminiowych tą metodą (TiG AC/Balans) jest jak najbardziej możliwe, zwłaszcza dobrze idzie metodą PULSE (jeśli spawarka go posiada) którą można precyzyjnie regulować ilość dostarczanego metalowi ciepła.
Cienkie aluminium spawam w ten sposób, że łuk roztapia najpierw położony na miejscu szwu dodawany drut, który ładnie rozlewa się na łączonych elementach topiąc ich krawędzie, przez co spaw nie "ucieka".
Obrazek

Ale to wszystko pod warunkiem, że materiał jest spawalny, bo np siluminy(konstrukcyjne aluminium z dużą zawartością utwardzającego go, i polepszającego skrawalność krzemu) są praktycznie niespawalne tymi metodami.

* - Podobna rolę usuwania tlenków pełni otulina elektrod dedykowanych do spawania aluminium metodą MMA("zwykła" spawarka), ale trudniej w tej metodzie kontrolować ilość ciepła dostarczanego do jeziorka, przez co spawanie zwłaszcza cienkich materiałów jest dużo trudniejsze - spaw często ucieka jeśli ręka nie idzie dostatecznie szybko..
rynio_di pisze:chyba że w spawalniczym dostanę bez problemu. Na tych filmikach wszystko idzie pięknie nie to co w praktyce.
Alu dobrze się lutuje(cyną bez kalafonii) przy pomocy ruskiego "zajzajeru" pod nazwą "Фтка" jeśli ktoś wie jak go użyć.
Obrazek
Wielu nowych użytkowników owego preparatu ma problemy z jego użyciem, i osiągnięciem dobrego efektu zwilżenia alu cyną.
Popełniają częsty błąd polegający na tym, że najpierw smarują powierzchnię lutowaną metalu preparatem, na to kładą cynę, i przyciskają kolbą. Efekt jest taki, że preparat pod wpływem przyłożonego ciepła błyskawicznie zachodzi w reakcję z aluminium jeszcze przed roztopieniem się cyny (nawiasem, kolba musi mieć dużą pojemność cieplną bo duża pojemność cieplna alu szybko rozprasza ciepło potrzebne do stopnienia cyny), a przegrzany preparat szybko paruje i tworzy na zreagowanej powierzchni metalu ciemny "kożuch" tlenków (podobny do kożucha na herbacie) który już nie pozwala na zwilżanie tej powierzchni roztopioną w międzyczasie cyną.
By użyć preparatu prawidłowo trzeba na powierzchni aluminium roztopić dobrze rozgrzaną kolbą cynę (która oczywiście w tym momencie nie zwilży powierzchni metalu) tworząc płynną "kulkę". Mając już roztopioną cynę należy miejsce metalu po którym pływa szybko (dopóki cyna jest płynna) "przeciągnąć" szpatułką lub pędzelkiem nasączonym preparatem - efekt "chwytania" cyny do aluminium jest natychmiastowy, a cyna bardzo ładnie zwilża alu..
Oczywiście aluminium dobrze przedtem należy zczyścić mechanicznie..

Ale są i inne preparaty do tego lutowania, np
http://lux-spaw.es24.pl/opis/3653502/to ... -100g.html
https://sprzedajemy.pl/amasan-topnik-al ... nr60255620
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 20 lip 2021, 14:48

No tak tig mój nie posiada ac jak pisałem i balansować nie dam rady. Mam co prawda puls a nawet przystawkę do regulacji takowego ale ... Topik Asama czy jak tam powinno brzmieć posiadam ,jednak metody stosowania nie znałem . Dzięki za instruktaż , Jutro próba , na razie na czystym nie na wżerach ale trzeba zacząć .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”