odlewnictwo
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Chyba już nikt nie zajmuje się odlewnictwem bo taka cisza w tym wątku?
A ja mam problem do rozwiązania i chciałbym kogoś poprosić o ocenę problemu.
Mam detal z żeliwa 200, waga ok. 45 kg. Jest to góra kuchni olejowej. Detal jest emaliowany. Po emaliowaniu otrzymuję pałąk zamiast płaskiej powierzchni. ostatnio dodałem parę usztywnień (żeber) by przeciwdziałać temu ale jest gorzej. Nie mam pojęcia dlaczego i gdzie jest problem. Tzn. źle zaprojektowany detal, zła technologia odlewania czy problem jest z powodu emaliowania.
Ma ktoś pomysł lub sposób na pomoc?
Chyba już nikt nie zajmuje się odlewnictwem bo taka cisza w tym wątku?
A ja mam problem do rozwiązania i chciałbym kogoś poprosić o ocenę problemu.
Mam detal z żeliwa 200, waga ok. 45 kg. Jest to góra kuchni olejowej. Detal jest emaliowany. Po emaliowaniu otrzymuję pałąk zamiast płaskiej powierzchni. ostatnio dodałem parę usztywnień (żeber) by przeciwdziałać temu ale jest gorzej. Nie mam pojęcia dlaczego i gdzie jest problem. Tzn. źle zaprojektowany detal, zła technologia odlewania czy problem jest z powodu emaliowania.
Ma ktoś pomysł lub sposób na pomoc?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Leniwiec 69 nie wiem czy w piecu mojej konstrukcji można topić szkło, przyznam szczerze że nigdy nie widziałem takiego pieca. Sądzę jednak że jeżeli zastosujesz jakiś dodatkowy nadmuch to spoko się stopi tyle że ty potrzebujesz przez dłuższy czas utrzymać tą temperaturę topienia szkła i tu może się pojawić problem gdyż koks się wypali po jakimś czasie. Można go dokładać tyle iż wówczas na jakiś czas spadnie znowu temperatura.
Jeśli nie potrzebujesz dużych ilości topić można poeksperymentować, warto było by się zastanowić nad zastosowaniem palnika gazowego używanego rzecz jasna na Allegro często widzę że są.
Jeśli nie potrzebujesz dużych ilości topić można poeksperymentować, warto było by się zastanowić nad zastosowaniem palnika gazowego używanego rzecz jasna na Allegro często widzę że są.
mariohs
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Ma ktos jakis rysunek filmik jak zbudować piecyk tak ze wsadem 10 kg . Chciałbym ogrzewac go gazowo a chodzi mi o mosiadz topie to narazie palnikiem zwyklym i takie marne skutki wychodza. I tak nawiasem mowiac jaki palnik do tego pieca bo nikt nigdzie nie opisuje.A czlowiek chodzi po sklepach i oni sie tam nie znaja.