TIG przepala cienką blachę
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Aktualnie ja jestem na etapie idioty dlatego pytam jak długo jeszczeDudi1203 pisze:Spawarke swoją mam 2 lata, moze ciut więcej. Zaczynałem jako totalny idiota, po prostu kupilem sprzet i zaczałem sie uczyć.

Czy te 5A to jest pewne ? Bo w opisie z podanego linku nie widzę danych technicznych, a kiedy sam dla siebie szukałem tiga to widziałem też jakieś spawarki z prądem min. jak mi się kojarzy coś ok. 20A. Oby nie okazało się, że ten typ tak maDudi1203 pisze: Źle zrozumiałeś. Żużel nie jest winą, ale winą jest, że producent zapewnia regulacje prądu od 5A a faktycznie jest zupełnie inna. W przypadku cienkich blaszek 5 a 25A to przepaść.

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
A to ciekawe, bo wg tego opisu, w danych technicznych prąd spawania to 10-200A. Dołożyć do tego rozrzut chińskiej produkcji.. Ja mam żółtego magnuma thf 230p i nie narzekam, w DC wygląda że ma deklarowane 5A, choć w AC mógłby mieć mniej niż te deklarowane 20 A i to 20A w AC można znaleźć w niewielu opisach, w większości po prostu pisze prąd spawania 5-200A 

-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 11
Co do realizacji oslony grani najprosciej jest zatkac mokra szmata (nawet sucha moze byc), zakleic tasma klejaca a jak jest blisko miejsca spawania to uzyc takiej do naprawy chlodnic wytrzymuje wyzsze temperatury. Generalnie te zatyczki nie musza byc super szczelne wazne tylko zeby tak zdlawily przeplyw zeby argon znalazl sie w calej obietosci wew. Jedyna wieksza inwestycja jaka bym poczynil przy tym to zakup reduktora z dwoma rotametrami, rozdzielanie wyjscia z jednego rotametru na palnik i oslone grani to jakies nieporuzumienie jak dla mnie.
Dokonalem u siebie takiej samej proby jak Dudi1203 i dokladnie taki sam rezultat 5A wogole nie tworzy jeziorka, czyli jak juz wczesniej bylo napisane spawarka do serwisu.
Dokonalem u siebie takiej samej proby jak Dudi1203 i dokladnie taki sam rezultat 5A wogole nie tworzy jeziorka, czyli jak juz wczesniej bylo napisane spawarka do serwisu.
-
To że wygięło to mnie nie dziwi jeśli spawałeś po długości. Dziwi mnie trochę że tak dobrze poszło przy 40A MMA - mogłoby to potwierdzać że spawarka ma podwyższony amperaż. Z ciekawości: przejedź taki sam kątownik tigiem i porównaj ugięcie po spawaniu. Ja robiłem próby na małych kawałkach i wychodziło mi że przy tigu ugiecie jest mniejsze - jeśli masz ochotę to spróbuj na dłuższym kątownikuEnduros70 pisze:Dodam, że gdy próbowałem jak to spawa elektrodą otuloną, to prądem 40A szło aż miło tylko syczało, ale standardowy kątownik 2,5x2,5 cm wygięło lekko w banan.

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 14
Niestety nie mam już takiego kątownika. Na te wszystkie męczarnie z tym tigiem poszło połowę butli gazu.
Nie wiem czy jest sens jechać do znajomego sprawdzać to czy od razu pisać o reklamację, bo ten thf 230 to to samo co mój z bebechów. Na szczęście potwierdziło się to czego oczekiwałem, bo w innym przypadku to miałbym poziom gorszy od idioty w stosunku do Ciebie
Nie wiem czy jest sens jechać do znajomego sprawdzać to czy od razu pisać o reklamację, bo ten thf 230 to to samo co mój z bebechów. Na szczęście potwierdziło się to czego oczekiwałem, bo w innym przypadku to miałbym poziom gorszy od idioty w stosunku do Ciebie

-
Nasze tigi trochę się różnią: Twój ma pre gas i clean area width, a mój zamiast tego ma balans i częstotliwość w AC. Tak jakby Twój bardziej w kierunku nierdzewki a mój bardziej w kierunku aluminium no i Twój jest o 50% wyższy
. Poza tym ćwiczenie czyni mistrza: zanim w ogóle byłem w stanie pospawać te puszki itp, to wypaliłem łącznie co najmniej ze 2 duże (40L) butle argonu
. Weź jeszcze poprawkę, że gaz w małych, szczególnie kupionych ze spawarką butli często jest do ... kitu. Odkąd zafundowałem sobie dużą butlę skończyły się problemy ze spawaniem aluminium.

Ostatnio zmieniony 07 sie 2011, 01:09 przez jacek-1210, łącznie zmieniany 1 raz.