Z typowych problemow przy spawaniu MIG/MAG ( zalezne od spawarki i nie tylko ):
1. Spadki napiecia ( przelamany albo nie kontaktujacy kabel masowy ).
2. Spadki napiecia ( zbyt duza liczba spawarek na hali podpoea do tego samego transformatora ).
3. Spadki napiecia ( nierownomiernie utrzymuwana wysokosc palnika nad blacha ).
4. Spadki napiecia ( nierownomierna praca silnikow napedzajacych rolki spowodowana drutem zacisnietym na rolce ).
5. Porowatosc spoiny i rozpryski ( koncowka pradowa zakrzywiona na bok na wskutek zbyt duzej ilosci ciepla lub uderzona o cos ).
6. Porowatosc i brak wtopienia ( zly rodzaj gazu, nieszczelne parzewody, za maly przeplyw ).
7. Brak wtopienia, zalania itp. ( zle ustawiona predkosc drutu do amperazu )
8. Brak przetopu, nadmkerny przetop ( za duza lub za mala szczelina )
9. Podtopienia ( za maly odstep czasu pomiedzy kolejnymi sciegami ).
... Tak naprawde 95% tego co moze byc zle jest po stronie kabli i spawacza , nawet najgorsza spawarka pociagnie ladna spoine jesli spawacz zna sie na fachu, druty tez juz nie maja takich problemow jak kiedys.
Ok, jesli spawarka ma inwertor, plynne ustawienia pradu a najlpiej puls ( i podwojny puls ) to juz robi sie bardzo przyjemnie ale tak jak mowie, najgorsza spawarka tez da sie ladne spoiny robic.
Pozdrawiam
MIG -MAG jaki?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
OK kupiłem Migomat MIG/MAG KDMMID-180A KD824 Kraft&dele
Jeszcze jej nie opanowałem ale jak na pierwsze próby spawa całkiem przyzwoicie i do celów jakie miała postawione w czasie zakupu (profile i cienka blacha) nadaje się.
Jeszcze jej nie opanowałem ale jak na pierwsze próby spawa całkiem przyzwoicie i do celów jakie miała postawione w czasie zakupu (profile i cienka blacha) nadaje się.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Co do twojego pytania z filmu dlaczego nie jest podany Amperaż, odpowiedź jest prosta, amperaż wynika z różnych detali...
W skrócie zależy np. od grubości i rodzaju drutu, rodzaju osłony gazowej (zawartości CO2), odległości łuski od materiału spawanego, kątu spawania, jakości podłączenie masy i pewnie również jakości zasilania w prąd (słaby przedłużacz czy instalacja), - te czynniki powodują że przy stałym ustawieniu posuwu i napięcia masz inne wartości prądu...
W skrócie zależy np. od grubości i rodzaju drutu, rodzaju osłony gazowej (zawartości CO2), odległości łuski od materiału spawanego, kątu spawania, jakości podłączenie masy i pewnie również jakości zasilania w prąd (słaby przedłużacz czy instalacja), - te czynniki powodują że przy stałym ustawieniu posuwu i napięcia masz inne wartości prądu...
Adam - podobno czasem i spawacz...
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker
Jestem przedstawicielem chaosu.
I wiesz, co jest najważniejsze w chaosie?
Jest sprawiedliwy...- Joker