Gaz do Migomatu
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Ja zawodowo nie spawam raczej sporadycznie ale jeśli chodzi o MAG-a to też najczęściej używam CO2 + Ar, ale zawsze mnie uczono że metodę mig (w osłonie argonu lub helu) można używać także do spawania stali niskowęglowych i niskostopowych tylko raczej się tego nie robi z względów ekonomicznych. Czysty argon jest droższy, wiec jeśli masz pól butli to zużyj ją do spawania St3 zamiast wyrzucać - będziesz spawał metodą MIG a jak się skończy to przejdziesz prawdopodobnie na mieszankę CO2 + Ar lub czysty CO2 czyli MAG i to też nie będzie spowodowane wyższością metody MAG nad MIG tylko czystą oszczędnością.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Może właśnie dobrze, żeby początkujący spawacz spróbował pospawać czarną stał migiem ? Dzięki temu zrozumie praktycznie dlaczego ma być tak i tak, a nie tylko suche info ten gaz do tego a tamten do tamtego. Jeśli spawa przysłowiowe klatki dla królików, to słabe wtopienie nie będzie mu aż tak przeszkadzać, a będzie mógł osobiście sprawdzić jakość spawów. A jak sobie odwróci polaryzacje na uchwycie, to może się okazać że spoina nie będzie taka tragiczna, tyle że spawanie będzie szło jak krew z nosa, czyli wolniej. O ile dobrze zrozumiałem, to pytanie raczej było czy nie uszkodzi spawarki jeśli puści argon do czarnej stali
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?