Wybór spawarki

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Mariuszczs » 31 mar 2010, 16:06

To kolega będzie miał koszty lutowania takim drutem srebrnym kosmiczne - mi żeby połączyć dwa kątowniki parenaście cm poszła jedna laska( 0,5 m ) drutu mosiężnego 2,5mm czyli kosztowało mnie to za spoiwo 1,2 zł. Jeśli dobrze liczę to tym lutem srebrnym 0,6 wyjdzie ponad 8 mb żeby tak samo zalać co jedną laską mosiężną 2,5 - to daje koszt ok 50 zł.
Proszę sprawdzić moje wyliczenia. Oczywiście ilość lutu zależy od konkretnej roboty ale koszty tyle razy większe.

Ogólnie te palniki na sam gaz propan-butan to jedna wielka ściema jak piszą że 1700 stC. Drutu stalowego do czerwoności nie można tym często rozgrzać.
W castoramie widziałem chyba kiedyś palnik z kartuszami na tlen i gaz palny i to by dało konkretną temperaturę.

W kwestii lutowania twardego oczywiście mamy dostępne małe butle tlenowe. Ja kiedyś miałem takie dwie i używałem ich do cięcia palnikiem. Niestety takiej butli w typowym punkcie się nie wymieni na pełną a jedynie można oddać do napełnienia i w ciągu kilku dni jest spowrotem. Ja płaciłem za małą 15 zł gdy w tym samym czasie można było za wymianę dużej zapłacić 23zł - nieekonomiczne ale jest rozwiązanie.

Tagi:

Autor tematu
lukien
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: lukien » 31 mar 2010, 20:49

To aż taka droga jest eksploatacja :roll:, nie ma jakiegoś tańszego lutu??

Awatar użytkownika

M 52
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: M 52 » 01 kwie 2010, 13:50

Gdyby był, to wszyscy by z niego korzystali. Niestety, albo masz warunki warsztatowe i odpowiedni sprzęt, albo płacisz innym za robotę, albo cudujesz samodzielnie.
Ja, niestety, należę do tej trzeciej grupy. Mam nawet zestaw butli i dużych i małych, ale od lat leżą (pełne!!!) na wsi w blaszaku, bo nie mam gdzie z nich korzystać.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD

jora38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: jora38 » 01 kwie 2010, 14:47

Tanie nie jest i w zakładzie, który ma zarabiać, nikt by nie lutował blachy stalowej srebrnym lutem. Jest jednak wykonalne w amatorskich warunkach, w kuchni na balkonie czy innych nie warsztatowych warunkach. Spawarkę używam tylko na działce nie wyobrażam sobie spawania w kuchni. Ja, to ja, ale moja żona .... : :shock: :evil: :evil:
Tu znalazłem kilka linków, bo jak wspomniałem temat lutowania twardego, jego kosztów itp. był już na kilku forach.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485024.html
http://www.marecki.user.icpnet.pl/lutow.htm

dakinePL
Posty w temacie: 1

spawarki inwertorowe

Post napisał: dakinePL » 23 gru 2013, 15:59

Zastanawiam się nad kupnem spawarki inwertorowej która była by wstanie zespawać blache o grubości 2 mm jakie spawarki (najlepiej inwertorowe) były by najlepsze ?

Damradę
Posty w temacie: 3

Post napisał: Damradę » 23 gru 2013, 16:27

Kemppi i wszystko jasne.

spawacz21
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: spawacz21 » 23 gru 2013, 20:43

Raczej jak takie grubości to TIG, lub MAG
Koszt za inwertor 1000-2000. Zależy czy TIG czy MAG
Jest fajny model miga magnuma MIG MMA 190
Miałem go kupić, ale plany się zmieniły, na coś innego.
Z inwertorów jeśli chodzi o TIGi to Magnum, Sherman - jedna fabryka.
To takich cienkich blaszek raczej bym elektrod nie używał...
Pamiętaj żeby doliczyć butlę, reduktor, drut, końcówki dysze itp. Jeśli MAG to koniecznie spray do psikania w dyszę, żeby odpryski się nie przyklejały.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21

Damradę
Posty w temacie: 3

Post napisał: Damradę » 23 gru 2013, 21:51

Z inwertorów jeśli chodzi o TIGi to Magnum, Sherman - jedna fabryka.

I jeden złom, dopóki na gwarancji do wymieniają bo naprawiać się nawet tego nie opłaca, a jak się skończy gwarancja to pozamiatane (kłopoty z serwisem). Wiem bo używałem takie marketów ki i dopóki nie wydałem kasy na porządny sprzęt nie wiedziałem co to przyjemność pracy ze spawarką, ale wiadomo wszystko ogranicza budżet i przeznaczenie maszyny.

acetylenek

Post napisał: acetylenek » 28 gru 2013, 02:09

Po tym co przychodzi do mnie do spawania widzę że sporo czasu przy naprawach ale i przy dorabianiu części spawanie jest wisienką na torcie czyli np 30 minut trwają prace przygotowawcze a 5 minut spawanie.

Jak się dowiesz jak przygotować (najlepiej dowiedzieć się od tego kto będzie to spawał) detal i zrobisz to sam to za samo spawanie nie zapłacisz dużo.

Jeśli nie masz dużo do spawania nie masz gdzie spawać nie masz czym i nie masz za co kupić sprzętu i jeszcze nigdy tego nie robiłeś ... to zastanów się czego ty chcesz bo jak chcesz mieć paliwo do simsonka to nie budujesz rafinerii tylko jedziesz na stację i kupujesz gotowe. Jak chcesz zrobić / naprawić wydech to co możesz zrób sam (po konsultacji ze spawaczem) i zapłacisz tylko za spawanie.

Do spawania potrzebna jest spawarka, materiały eksploatacyjne, elektronarzędzia i sprzęt bhp jak się podliczy podstawowy zestaw tych rzeczy to wychodzi więcej niż tylko cena spawarki za 300 zł.

np. Szlifierka kątowa na tarczę 125mm to koszt 80 - 800 PLN szlifierka prosta 800 -1200 PLN, szlifierka stołowa do ostrzenia elektrod do tiga też kosztuje, imadło ...

Spawanie w mieszkaniu.
Jedynie tigiem bym się skusił spawać coś w mieszkaniu - czysto bez odprysków mało - prawie wcale - dymów.
Zastanawiam się nad kupnem spawarki inwertorowej która była by wstanie zespawać blache o grubości 2 mm jakie spawarki (najlepiej inwertorowe) były by najlepsze

Kemppi i wszystko jasne.
Damradę To mi się podoba krótko konkretnie i na temat najlepsza będzie kemppi.

Widzę pewien problem, w dzisiejszych czasach można kupić produkty udające produkty np. Malina - syrop o smaku malinowym, zawartość soku malinowego 0,25% :-o
dotyczy to również spawarek np podajnik drutu gdzie napędowa jest jedna rolka a silnik jest wielkości mojego kciuka :shock: ja się pytam jak to ma działać? Można kupić młotek ze słojami trzonka pod kątem 45 stopni do osi symetrii czyli można nim wbić pół gwoździa albo jednego do połowy. :mrgreen:

spawacz2589636

Post napisał: spawacz2589636 » 03 sty 2014, 21:10

Witam
Chciałbym zapytać się o wybur spawarki inwertorowej z systemem puls do spawańa ciękich blach kture ze spawarek są najlepsze myśle o spawańu blach od 1,6 do 2,5mm z góry dzięki za pomoc ;D

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”