Wybór spawarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
To kolega będzie miał koszty lutowania takim drutem srebrnym kosmiczne - mi żeby połączyć dwa kątowniki parenaście cm poszła jedna laska( 0,5 m ) drutu mosiężnego 2,5mm czyli kosztowało mnie to za spoiwo 1,2 zł. Jeśli dobrze liczę to tym lutem srebrnym 0,6 wyjdzie ponad 8 mb żeby tak samo zalać co jedną laską mosiężną 2,5 - to daje koszt ok 50 zł.
Proszę sprawdzić moje wyliczenia. Oczywiście ilość lutu zależy od konkretnej roboty ale koszty tyle razy większe.
Ogólnie te palniki na sam gaz propan-butan to jedna wielka ściema jak piszą że 1700 stC. Drutu stalowego do czerwoności nie można tym często rozgrzać.
W castoramie widziałem chyba kiedyś palnik z kartuszami na tlen i gaz palny i to by dało konkretną temperaturę.
W kwestii lutowania twardego oczywiście mamy dostępne małe butle tlenowe. Ja kiedyś miałem takie dwie i używałem ich do cięcia palnikiem. Niestety takiej butli w typowym punkcie się nie wymieni na pełną a jedynie można oddać do napełnienia i w ciągu kilku dni jest spowrotem. Ja płaciłem za małą 15 zł gdy w tym samym czasie można było za wymianę dużej zapłacić 23zł - nieekonomiczne ale jest rozwiązanie.
Proszę sprawdzić moje wyliczenia. Oczywiście ilość lutu zależy od konkretnej roboty ale koszty tyle razy większe.
Ogólnie te palniki na sam gaz propan-butan to jedna wielka ściema jak piszą że 1700 stC. Drutu stalowego do czerwoności nie można tym często rozgrzać.
W castoramie widziałem chyba kiedyś palnik z kartuszami na tlen i gaz palny i to by dało konkretną temperaturę.
W kwestii lutowania twardego oczywiście mamy dostępne małe butle tlenowe. Ja kiedyś miałem takie dwie i używałem ich do cięcia palnikiem. Niestety takiej butli w typowym punkcie się nie wymieni na pełną a jedynie można oddać do napełnienia i w ciągu kilku dni jest spowrotem. Ja płaciłem za małą 15 zł gdy w tym samym czasie można było za wymianę dużej zapłacić 23zł - nieekonomiczne ale jest rozwiązanie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Gdyby był, to wszyscy by z niego korzystali. Niestety, albo masz warunki warsztatowe i odpowiedni sprzęt, albo płacisz innym za robotę, albo cudujesz samodzielnie.
Ja, niestety, należę do tej trzeciej grupy. Mam nawet zestaw butli i dużych i małych, ale od lat leżą (pełne!!!) na wsi w blaszaku, bo nie mam gdzie z nich korzystać.
Ja, niestety, należę do tej trzeciej grupy. Mam nawet zestaw butli i dużych i małych, ale od lat leżą (pełne!!!) na wsi w blaszaku, bo nie mam gdzie z nich korzystać.
pozdrawiam
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
Maciek
miłośnik maszyn parowych i silników GAD
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Tanie nie jest i w zakładzie, który ma zarabiać, nikt by nie lutował blachy stalowej srebrnym lutem. Jest jednak wykonalne w amatorskich warunkach, w kuchni na balkonie czy innych nie warsztatowych warunkach. Spawarkę używam tylko na działce nie wyobrażam sobie spawania w kuchni. Ja, to ja, ale moja żona .... :
Tu znalazłem kilka linków, bo jak wspomniałem temat lutowania twardego, jego kosztów itp. był już na kilku forach.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485024.html
http://www.marecki.user.icpnet.pl/lutow.htm

Tu znalazłem kilka linków, bo jak wspomniałem temat lutowania twardego, jego kosztów itp. był już na kilku forach.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic485024.html
http://www.marecki.user.icpnet.pl/lutow.htm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
spawarki inwertorowe
Zastanawiam się nad kupnem spawarki inwertorowej która była by wstanie zespawać blache o grubości 2 mm jakie spawarki (najlepiej inwertorowe) były by najlepsze ?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Raczej jak takie grubości to TIG, lub MAG
Koszt za inwertor 1000-2000. Zależy czy TIG czy MAG
Jest fajny model miga magnuma MIG MMA 190
Miałem go kupić, ale plany się zmieniły, na coś innego.
Z inwertorów jeśli chodzi o TIGi to Magnum, Sherman - jedna fabryka.
To takich cienkich blaszek raczej bym elektrod nie używał...
Pamiętaj żeby doliczyć butlę, reduktor, drut, końcówki dysze itp. Jeśli MAG to koniecznie spray do psikania w dyszę, żeby odpryski się nie przyklejały.
Koszt za inwertor 1000-2000. Zależy czy TIG czy MAG
Jest fajny model miga magnuma MIG MMA 190
Miałem go kupić, ale plany się zmieniły, na coś innego.
To takich cienkich blaszek raczej bym elektrod nie używał...
Pamiętaj żeby doliczyć butlę, reduktor, drut, końcówki dysze itp. Jeśli MAG to koniecznie spray do psikania w dyszę, żeby odpryski się nie przyklejały.
Może POMÓGŁ Ci mój post?
Pozdrawiam spawacz21
Pozdrawiam spawacz21
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
I jeden złom, dopóki na gwarancji do wymieniają bo naprawiać się nawet tego nie opłaca, a jak się skończy gwarancja to pozamiatane (kłopoty z serwisem). Wiem bo używałem takie marketów ki i dopóki nie wydałem kasy na porządny sprzęt nie wiedziałem co to przyjemność pracy ze spawarką, ale wiadomo wszystko ogranicza budżet i przeznaczenie maszyny.
I jeden złom, dopóki na gwarancji do wymieniają bo naprawiać się nawet tego nie opłaca, a jak się skończy gwarancja to pozamiatane (kłopoty z serwisem). Wiem bo używałem takie marketów ki i dopóki nie wydałem kasy na porządny sprzęt nie wiedziałem co to przyjemność pracy ze spawarką, ale wiadomo wszystko ogranicza budżet i przeznaczenie maszyny.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Po tym co przychodzi do mnie do spawania widzę że sporo czasu przy naprawach ale i przy dorabianiu części spawanie jest wisienką na torcie czyli np 30 minut trwają prace przygotowawcze a 5 minut spawanie.
Jak się dowiesz jak przygotować (najlepiej dowiedzieć się od tego kto będzie to spawał) detal i zrobisz to sam to za samo spawanie nie zapłacisz dużo.
Jeśli nie masz dużo do spawania nie masz gdzie spawać nie masz czym i nie masz za co kupić sprzętu i jeszcze nigdy tego nie robiłeś ... to zastanów się czego ty chcesz bo jak chcesz mieć paliwo do simsonka to nie budujesz rafinerii tylko jedziesz na stację i kupujesz gotowe. Jak chcesz zrobić / naprawić wydech to co możesz zrób sam (po konsultacji ze spawaczem) i zapłacisz tylko za spawanie.
Do spawania potrzebna jest spawarka, materiały eksploatacyjne, elektronarzędzia i sprzęt bhp jak się podliczy podstawowy zestaw tych rzeczy to wychodzi więcej niż tylko cena spawarki za 300 zł.
np. Szlifierka kątowa na tarczę 125mm to koszt 80 - 800 PLN szlifierka prosta 800 -1200 PLN, szlifierka stołowa do ostrzenia elektrod do tiga też kosztuje, imadło ...
Spawanie w mieszkaniu.
Jedynie tigiem bym się skusił spawać coś w mieszkaniu - czysto bez odprysków mało - prawie wcale - dymów.
Widzę pewien problem, w dzisiejszych czasach można kupić produkty udające produkty np. Malina - syrop o smaku malinowym, zawartość soku malinowego 0,25%
dotyczy to również spawarek np podajnik drutu gdzie napędowa jest jedna rolka a silnik jest wielkości mojego kciuka
ja się pytam jak to ma działać? Można kupić młotek ze słojami trzonka pod kątem 45 stopni do osi symetrii czyli można nim wbić pół gwoździa albo jednego do połowy. 
Jak się dowiesz jak przygotować (najlepiej dowiedzieć się od tego kto będzie to spawał) detal i zrobisz to sam to za samo spawanie nie zapłacisz dużo.
Jeśli nie masz dużo do spawania nie masz gdzie spawać nie masz czym i nie masz za co kupić sprzętu i jeszcze nigdy tego nie robiłeś ... to zastanów się czego ty chcesz bo jak chcesz mieć paliwo do simsonka to nie budujesz rafinerii tylko jedziesz na stację i kupujesz gotowe. Jak chcesz zrobić / naprawić wydech to co możesz zrób sam (po konsultacji ze spawaczem) i zapłacisz tylko za spawanie.
Do spawania potrzebna jest spawarka, materiały eksploatacyjne, elektronarzędzia i sprzęt bhp jak się podliczy podstawowy zestaw tych rzeczy to wychodzi więcej niż tylko cena spawarki za 300 zł.
np. Szlifierka kątowa na tarczę 125mm to koszt 80 - 800 PLN szlifierka prosta 800 -1200 PLN, szlifierka stołowa do ostrzenia elektrod do tiga też kosztuje, imadło ...
Spawanie w mieszkaniu.
Jedynie tigiem bym się skusił spawać coś w mieszkaniu - czysto bez odprysków mało - prawie wcale - dymów.
Zastanawiam się nad kupnem spawarki inwertorowej która była by wstanie zespawać blache o grubości 2 mm jakie spawarki (najlepiej inwertorowe) były by najlepsze
Damradę To mi się podoba krótko konkretnie i na temat najlepsza będzie kemppi.Kemppi i wszystko jasne.
Widzę pewien problem, w dzisiejszych czasach można kupić produkty udające produkty np. Malina - syrop o smaku malinowym, zawartość soku malinowego 0,25%

dotyczy to również spawarek np podajnik drutu gdzie napędowa jest jedna rolka a silnik jest wielkości mojego kciuka

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki