spawanie alu Mig Mag??

Spawalnictwo i obróbka cieplna

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Mariuszczs » 16 gru 2008, 19:55

jeżeli rolki są jakiegoś wymiary niestandardowego to tylko :wink: możesz w dziale giełda dać ogłoszenie żeby ci ktoś dorobił

Tagi:

Awatar użytkownika

webserver
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9
Kontakt:

Post napisał: webserver » 16 gru 2008, 19:57

Zapomniałem napisać ze spawarka okazała sie duzo za mocna i spawałem na 1, 2, góra 4 w 12 stopniowej skali mocy a spawarka ma chyba ( 350A )
Pozdrawiam PlotComplex.com

Autor tematu
sholda
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8

Post napisał: sholda » 17 gru 2008, 21:39

witam masz rację że każdy h..! na swój strój!! każdy mówi inaczej i to niby fachowców się radzę co zrobić . dopytałem dziś w firmie gdzie począdkowo próbowałem lepić moja przyczepę bo kupiłem pa wypadku i cała z alu . tak mi spiepszyli robote że muszę sam teraz sobie radzić i dlatego postamowiłem trochę z waszą pomocą przerobić mój sprzęt i sam to lepiej zrobię ale do rzeczy zauważyłem i wypytałem jak oni spawaja czyli tak
- rolki maja normalne metalowe z rowkiem w kształcie drutu tyle że dwie rolki napędzają- ja mam tylko jedną .
czy te rolki twoim zdaniem muszą byc z teflonu?
- dysze normalne jak do stali
czyli przewód plastik i gaz i drut
czy możesz się z tym zgodzić ??
jeźeli chodzi o drut to dziś po okazyjnej cenie zakupiłem LINCOLN ELEC. SuperGlaze 5kg 1.2mm za 50zł chyba dobra cena prawda.
pozdrawiam !!

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 18 gru 2008, 16:18

sholda pisze:- rolki maja normalne metalowe z rowkiem w kształcie drutu tyle że dwie rolki napędzają- ja mam tylko jedną .
da rolki nie są takim problemem żeby nie dało się spawać ale może być lepiej lub gorzej może się zacinać drut lub nie ...
sholda pisze:- dysze normalne jak do stali
dysz ta co prowadzi drut na samym końcu pistoletu kup sobie do alu bo się nie klei drut. Ja kupowałem i wybite było na nich znak "AL" bo jak nie ma tego znaku to raczej wciskają ci zwykle do stali bo już się o tym przekonałem. Po za tym musisz mieć wkład teflonowy do prowadzenia i argon reszta to już tylko polepszanie spawania

Autor tematu
sholda

Post napisał: sholda » 18 gru 2008, 20:55

witam ok wymienię jeszcze dyszę na alu bo cos się nie kleji dziś pierwsze próby jest różnie są chwile kiedy przepala profil 1cm grubości a czasem wystarczy przestawić na mniejszy amperaż o 1 i zaczyna nie spawać tylko topi i pryska jak by nie chciał łączyć tego drutu z stopem jakoś dziwnie . ale jak wspomnieliście nie będzie łatwo na początek nie poddaję się ale wymienie te dysze może cos pomoże
pozdrawiam !!

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 18 gru 2008, 21:01

więcej gazu !!

Autor tematu
sholda

Post napisał: sholda » 19 gru 2008, 19:34

witam no i tak jak na pierwszy raz to i tak dobrze pospawałem połowę przyzczepy wygląda tak . pili mnie robota i nie zdązyłem załatwić teflonowych rolek jade na metalowych często zwija się drut zaraz za rolkami w przewodzie , chyba ta dysza gdzie drut wchodzi do przewodujest wybita może dlatego jest trochę luzu albo na inny drut np.1.6 dzieje mi się jeszcze coś takiego że spawam i często widzę sam płomień jak by drut nie szedł. kupiłem dziś końcówke prondową -dyszę i tak nie ma prie żadnej różnicy tak mi powiedział w sklepie ta do alu ma w środku lepszą fazkę żeby nie kaleczyło drutu czyli w zwykłej sam wiertełkiem moge takie cos zrobic . pojechałem po dyszę ponieważ zaczołem spawać i cos źle przyłożyłem i stopiło mi dyszę pomyślałem że zła dysza nie do alu ale to była moja wina za blisko przyłożyłem pistolet .czyli idzie dobrze jak na pierwszy raz robię na metalowych rolkach i to jest przyczyna tego że mi wałkuje drut w przewodzie tak myślę !no i jeszcze jeden mam problem z gazem na co2 szło super czułem ten gaz a ten argon idzie tak ledwo co na maxa i reduktor mi tak dziwnie szczela ! może gdzieś ucieka ten gaz w przewodzie jeszcze dojdę do tego .
pozdrawiam !!mam skale od 1 -12 spawam na 9 a drut posów 0o1-10 idzie na 7 jeszcze muszę potestowac długa droga przedemną najgorzej to wyciąganie tego drutu co sie zwinie w rączce. no i ten spaw jest jakoś czarny i twardy .
pozdrawiam

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 19 gru 2008, 19:40

sholda pisze:-dyszę i tak nie ma prie żadnej różnicy tak mi powiedział w sklepie ta do alu ma w środku lepszą fazkę żeby nie kaleczyło drutu czyli w zwykłej sam wiertełkiem moge takie cos zrobic .
nie prawda maja troszeczkę inny stop niż te do stali.
sholda pisze:!no i jeszcze jeden mam problem z gazem na co2 szło super czułem ten gaz a ten argon idzie tak ledwo co na maxa i reduktor mi tak dziwnie szczela ! może gdzieś ucieka ten gaz w przewodzie jeszcze dojdę do tego .
a reduktor nie masz przypadkiem do co2 tylko ? masz skale dla argonu na manometrze ?

a jeszcze jedno skoro masz stalowe rolki to nie dokręcaj tak mocno docisku żeby nawet jak się się zaklei w pistolecie żeby ślizgały się rolki a nie zwinęło drutu.

Autor tematu
sholda

Post napisał: sholda » 20 gru 2008, 00:26

widzisz kolego jak to jest powiedziałeś że są dysze do alu i po takie pojechałem do fachowego sklepu i co mi sprzedali tak jak mówiłeś wcisneli mi zwykłą dyszę a tak się w sklepie mądrował.
co do reduktora to nie bardzo wiem ale jutro sprawdzę . zapytałem również o reduktor w sklepie i stwierdził że są takie same.
a rolki robię rak jak mówiłeś ledwo dociskaja żeby tylko pociągło ale wydaje mi sie że i tak jakoś się zaciska w rowku jak by był drut minimalnie ciasnawy ale tak tylko myślę . i tak z twoją pomocu zrobiłem coś z czego się cieszę że sam zrobię robotę i poprawię po fachowcach zapłaciłem za spawanie 2000 zł i spaprali mi robotę tylko dlatego że bałem sie zacząć spawać alu . gdzie kupić taką dysze ?

Awatar użytkownika

webserver
Kontakt:

Post napisał: webserver » 20 gru 2008, 09:28

sholda pisze:zapytałem również o reduktor w sklepie i stwierdził że są takie same.
możne budowa reduktora tak ale skala dla co2 i argonu się nie pokrywa ! wiec jak masz na co2 tylko to faktycznie nie wiesz ile argonu puszczasz...
sholda pisze:gdzie kupić taką dysze ?
ja kupuje tu: http://www.telwin.sklep.pl/

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Spawalnictwo i obróbka cieplna”