Wpadło mi w ręce całkiem spore trafo i zrobiłem z niego tzw. spot welder, ale zosstawiłem też oryginalne uzwojenie wtórne, więc mam pomysła żeby spróbować tym spawać AC cienkimi elektrodami

Te miedziene rurki zgrzewarki na fotce mają 15mm średnicy, więc jak widać trafo całkiem konkretne.
Oryginalne uzwojenie wtórne też całkiem grube-podwójnie miedź-jutro zmierzę dokładnie ile przekroju-ale napięcie coś około 24VAC, czyli w okolicy 34Vmax, więc pewnie za mało żeby zapalić komfortowo łuk elektryczny.
Zastanawiam się jak dorobić do tego wyjścia AC podbijani etego napięcia ale w spośób taki żeby kogoś to nie pokopało, czyli bardzo mały prąd wysokie napiecie?

Widziałem kilka niezłych patentów, np opisane tutaj ale cięzko strawne.
Patent US6156999 A: Method and device for welding arc ignition for arc welding apparatus
Gdyby to było DC na wyjściu to można by powielacz napięcia prosty zrobić na kondensatorach o małej pojemności i spokojnie w okolicy 70V mieć, ale póki co mam na wyjściu AC.
Będę dorabiał prostownik z tzw. synchonizowanym prostowaniem prądu, żeby zniwelować straty na spadkach napięcia na diodach prostowniczych, ale póki co nie mam DC, mam AC....
Ktoś zna jakiś sensowny układ do podbijania w spawarce AC tego napięcia tzw. open circuit?
Może ktoś zna coś sprawdzonego u siebie?
Nie mam problemu narysować sobie takiego scheamtu na płytkę i wytrawić oraz polutować, tyle że trochu trzeba będzie poszperać żeby coś znaleźć sensownego.
W opisie tego patentu w sekcji gdzie opisują poprzednie dokonania w tej dziedzinie jest sporo popisane, ale nie jestem pewien czy do AC się to nadaje.
To co chcę sprawdzić jutro, to wsatwić w szereg z elektroda kilka zwojów nawiniętych na rdzeniu z MOT (transformator od mikrofalówki) i na piwerwotne zapodać tyle samo zwojów, ale AC o napięciu w okolicy 50Vmax, tak żeby po zsumowaniu się z tym z trafo spawarki było powyżej 50V, ale nie jestem pewien czy to zadziała.

Pomysł podobny do tego opianego w tym patencie co zapodałem powyżej:

Powiedzmy, że może uda mi się zrobić sterowanie pierwotnym uzwojeniem tego dodatkowego trafo tuż przed kondensatorem wyjściowym, tyle że mam AC, więc kondensator też nie elektrolit żaden tylko na prąd zmienny...
Dajcie znać, gdyby ktoś miał jakiegoś pomysła jak dorobić to podbijanie napięcia AC z tego trafo, będę poprawiał jutro oprogramowanie tej zgrzewarki, zeby dorobić funkcję spawania, więc będzie okazja pokombinować co nieco i spróbować znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie