Podstawowe upr. TIG
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Podstawowe upr. TIG
Witam..... Panowie mam takie pytanko czy na uprawnieniach podstawowych można spawać rury pachwinowo?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Właśnie że nie jestem amatorem, troszkę już spawam a dopiero teraz zdecydowałem się kurs zrobić: problem polega na tym że 2uch moich kumpli ma uprawnienia podstawowe na TIGa gr. materiałowa 8 z tym że jeden robił kurs z 5 lat temu i w książeczce spaw. ma wpisane że może spawać w pozycjach PA, PB no i rury do jakiegoś tam fi chyba 50 ale nie jestem pewien, a ten drugi robił niedawno te samą grupę materiałową może spawać w pozycjach PA, PB, PD, PF (P) i niema żadnego wpisu na temat rury... i dodam że żaden z nich na egzaminie nie spawał rury
-
Zawsze mi mówiono że mogę spawać pachwiny jakie sobie tylko znajdę po kursie podstawowym po kursie rozszerzonym zaś, zakres ten powiększa się o blachy spawane do czołowo i dopiero 3 poziom daje możliwość spawania rur do czołowo przy czym uprawnienie te mogą być zdobywane gdy ma się minimum 6 miesięcy udokumentowanej praktyki pomiędzy każdym z kursów. Po drugie na książeczkę nie patrz bo do tego nawet już nie bardzo chcą wpisywać teraz są certyfikaty europejskie. Nie jesteś amatorem ale pewnie mało spawałeś ja najczęściej spawam magiem duże konstrukcje zużywam około 1tony drutu miesięcznie po równaj sobie z tym ile ty zużyłeś przez całą karierę spawacza.
-
- Posty w temacie: 1
Przepisy sie zmieniały kilka razy ostatnio...
Z przed 5 lat mozliwe ze po podstawie może spawać jakieś tam rury, jak ja robiłem rok temu to były dwa stopnie (podstawa pachwiny i ponadpodstawowy rury, ja zdwałem rure na HL-045)
teraz są 3 stopnie, podstawa to pachwiny, 2 stopien to blachy doczołowo a 3 to rury.
po podstawie możesz spawać KAŻDE złącze kątowe czy to jest rura czy blacha.
Z przed 5 lat mozliwe ze po podstawie może spawać jakieś tam rury, jak ja robiłem rok temu to były dwa stopnie (podstawa pachwiny i ponadpodstawowy rury, ja zdwałem rure na HL-045)
teraz są 3 stopnie, podstawa to pachwiny, 2 stopien to blachy doczołowo a 3 to rury.
po podstawie możesz spawać KAŻDE złącze kątowe czy to jest rura czy blacha.
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb