frezowanie otworów - pytanie

Autor tematu
tytusek7
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

frezowanie otworów - pytanie

Post napisał: tytusek7 » 29 lis 2013, 19:10

Witam mam do wykonania otwór fi 30. Chciał bym wykonać jego przez operacje frezowanie otworów, jednak przy założeni ze nawiercam nawiertakiem wiece wiertłem 20-ka i chciał bym wyfrezować ten otwór głowica 20 do średnicy 30mm. Pojawia się komunikat, że wybrana glowica/frez posiada za duża srednicę. Jak wykonać ten otwór wykorzystując właśnie frezowanie otwory, a nie przez wiercenie i dodatkowo profilowanie???

Dodatkowo chciał bym wykonać fazy na detalu lecz dodatkowo wygenerowało mi niepotrzebną ścieżkę do kanałka który będzie wykonywany w innym zamocowaniu, jak postąpi wyszukać cech nowe lub inaczej zaznaczyć zakres obróbki/ półfabrykatu?

Obrazek

Tagi:

lisek_Daniel
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: lisek_Daniel » 30 lis 2013, 10:15

wrzuc model

i napisz jakiego masz EC i napisz na jakim sterowaniu bo HH mozesz to zrobic w ten sposow ze wywiercasz otwor wstepny a pozniej definiusz obrobke po spirali tzw cykl 208 frezowanie odwiertów.

w 2013 R2 moge Ci zrobic ten detal.

dlaczego nie chcesz zrobic tego przez profilowanie zaznaczasz spirala i poklopocie

a co do fazy to sciagasz zewnetrzna krawedz detalu, wybierasz fazownik robisz profilowanie i sterujesz naddatkiem XY np. dajesz -0,3 fazownik dajesz w Z-2 i bedziesz w ten sposob miec fazke na 0,3 i ladnie zatepiony detal i nie trzeba uzywac pilnika.

pozdro

Lisek
Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

Autor tematu
tytusek7

Post napisał: tytusek7 » 01 gru 2013, 20:41

Używam edygecam 2012 r1 student()postprocesor pod HEIDENHAIN). Odnośnie otworów to chciał bym aby obróbka , wyglądała tak jak to wygląda w HH przy użyci trzech cykli 200 203 208, tylko dlaczego pojawia się ten komunikat o za dużej średnicy narzędzia skoro jest mniejsza od otworu.?

Co do faz to nie chce fazować detalu po obwodzie, tylko wykonać wybrania/ścięcia u góry detalu głowicą bez generowania ścieżki w kanałku którą zaznaczyłem czerwoną strzałką.

Moja przygoda z edygecam-em dopiero zaczynam, wiec proszę o cenne rady i odpowiedz na moje pytania.

lisek_Daniel

Post napisał: lisek_Daniel » 02 gru 2013, 05:38

nie wszystkie cykle sa zdefiniowane w EC mi dorabiali w podprocesorze moim cykle i wowczas trzeba to definiowac przez M-fukncje, ale czy wersji studenckiej to ejst to nie mam pojecia. ale przeciez mozesz robic wybierani kieszeni normalnym profilowaniem i wlaczyc korekte i bedzie to samo, efekt koncowy ma byc taki aby detal był zrobiony, chyba ze o ocs innego chodzi.

pozdro

Lisek
Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

obecny13
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Post napisał: obecny13 » 18 gru 2013, 17:55

Witam
Aby wygenerować cykl 208 dla iTNC, trzeba po wybraniu narzędzia typu frez, wybrać cykl wiercenia otworów, będzie dostępna dodatkowa strategia SPIRALA.
1. wybieramy strategie SPIRALA
2. określamy średnice otworu jeżeli pracujemy na krawędziach, jeżeli na cechach dopasuje się do cechy
3. wypełniamy zakładkę SPIRALA

Obrazek

Po wygenerowaniu kodu jeżeli jest duża różnica pomiędzy średnica freza a średnicą obrabianego otworu poprawiamy parametr Q342=0 ; SREDNICA OTW. WSTEP.
0 jest domyślne i nie określamy go w cyklu otworów w edgecamie, oznacza dla maszyny że będzie frezować ten otwór od zera,
Jeżeli wpiszemy Q342=20 maszyna będzie wiedzieć, że został 5 mm naddatku na strone do zebrania.

To, o czym pisał kolega, że steruje z M-Funkcji to właśnie określa ten parametr, żeby nie szukać i zmieniać tego ręcznie w kodzie. Ale to już inna bajka.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”