obróbka wałka stopniowanego + rowki wpustowe

Autor tematu
ar1r
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

obróbka wałka stopniowanego + rowki wpustowe

Post napisał: ar1r » 31 gru 2012, 17:11

Witam,
od pewnego czasu walczę z obróbką wałka w Edgecam 2011. Półfabrykat sobie założyłem i wybrałem postprocesor 4 axis okuma multusb 300W. Z toczeniem radzę sobie jako tako ale nie ogarniam jak wykonać te rowki wpustowe (z cech znalazło mi 2 z 4 po jednej stronie i nie wiem czemu nie łapie reszty). Przeskoczyłem z trybu obrotowego na płaski ale nie wiem jak zaplanować to frezowanie :P. Inna sprawa zastanawiam się jak zrobić obróbkę wałka, czy najpierw jedną stronę na gotowo i przechwycić podwrzecionem i zrobić drugą stronę ?

bardzo bym prosił chociaż o zarys co robić i jakich narzędzi użyć (tzn. opcji programu)

http://wyslijto.pl/plik/4hm5gjpbr5

Tagi:

lisek_Daniel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: lisek_Daniel » 01 sty 2013, 19:56

kolego podeslij mi sama bryłe tzn model

bo ja nie mam tego podprocesora.

ale ja tą twoja bryle otworzylem ale nie moge przejsc do obrobki.

ale ja osobiscie ustawil bym ten wałek o 90 stopni przekrecił go w ten sposob aby miec wybranie kieszeni tych otwartych pod klina do gory w zgledem osi Z, nastepnie mozesz zrobic to przez obrot o 180 stopni i wowczas mozesz obustronnie frezowac najpier gore, obrot 180 i frezujesz to co miales na dole,

niewiem czy maszdobrze zdefiniowane zero bo ja na toczeniu sie nie znam, ale wydaje mi sie jak przestawilem na frezowanie to zero bylo zle ustawione, ale tu moge sie mylic

pozdrawiam

Lisek_daniel
Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

Autor tematu
ar1r

Post napisał: ar1r » 02 sty 2013, 14:27

http://wyslijto.pl/plik/cwr5wbaahb
zapisałem tez w innych formatach bo mam solida wersje studencka i może być problem z otwarciem przez komercyjne

no ja też nie za bardzo w toczeniu praktycznie samouctwo :P I zastanawiam się czy może porostu zrobić dłuższy półfabrykat tak żeby wytoczyć go na jednym wrzecionie a potem odciąć wałek?
Oczywiście nie musi być akurat ten postprocesor, chodzi żeby dało się zrobić i toczenie i rowki wpustowe na jednej maszynie :> Co do zera to do końca nie jestem pewien, ustawiałem środowisko pod toczenie.

Autor tematu
ar1r

Post napisał: ar1r » 03 sty 2013, 18:31

podbijam

Postprocesor może być taki byle dało się to wykonać toczenie i rowki na jednej maszynie, bo z wykonaniem rowków w ogóle nie mogę sobie poradzić. Próbowałem tworzyć zero dla toczenia i osobne dla frezowania, trybu płaskiego w obróbce...nie wychodzi
Wrzucam trochę zmienione (przestawiłem zero pod toczenie i dodałem cechy dla wszystkich rowków) i bez wybranego postprocesora

Jest ktoś w stanie pomóc :P?
http://wyslijto.pl/plik/6pj5stjq6f

Awatar użytkownika

leksel
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Post napisał: leksel » 03 sty 2013, 18:36

jak znajdę czas to
pomogę

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”