wałek Frezarki

Autor tematu
lisek_Daniel
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

wałek Frezarki

Post napisał: lisek_Daniel » 14 lip 2010, 21:16

witajcie Kochanie

bardzo ale to bardzo pilny mam wałek do zrobienia do maszyny do frezarki zwykłej (pociagowki) bo stoi drugi dzien

w załączniku pliczek dostalem od konstruktora :)

bedzie ktos w stanie mi przy tym pomoc :) licze ze tak bo ja nie wiem jak sie do tego zabrac

jedynie tyle mi konstruktor powiedział ze dany kanał do frezowania mam zrobic na 3 przejscia , bo scianki sa w ksztalcie trapeza. czyli najpierw zrobic jedna scianke pozniej wybrac srodek a pozniej druga scianke i tak powielac. tylko dla mnie jak narazie 4 os nie bardzo jest obcykana i nieraz motam sie z trzema :) ale juz coraz lepeij idzie ( choc o fazowanie bede pytal ale to inny temat)

doradzcie mi jakim to frezem robic (powiedzmy taki zwykłymi bo pewnie tylko takie bede miał mam fi 6 albo fi 4 z takich małych wegliki )

maszyna Wagner

bede wdzieczny bardzo

pozdrawiam serdecznie

Lisek_Daniel
Załączniki
wał frezarki.rar
(550.51 KiB) Pobrany 298 razy

Codziennie uczę się czegoś nowego :)
podziękowania dla wszystkich

Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale :-)
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

Tagi:

Awatar użytkownika

cinek_80
Posty w temacie: 2

Post napisał: cinek_80 » 15 lip 2010, 11:04

Kolego pierwsza sprawa to konstruktor trochę na odwal zamodelował te rowki, chodzi mi o łuki na nieprzelotowych rowkach. Jak teraz masz ściągnąć płynną powierzchnię do obróbki 4 osiowej z tego bubla. Wg mnie narzędzie nie będzie w stanie takiej powierzchni obrobić. W EC ja bym to zrobił tak:

1. Ściągnij sobie krawędzie z dna rowka i wykonaj je profilowaniem w 3 osiach. Uzyskasz płaskie dno, a jak będziesz profilował w 4 osiach płynnych to narzędzie na łuku nie będzie miało tylko naddatek na ściance a nie na dnie i będzie pracowało płynnie.

2. Jak już pokazywałem nie raz ściankę boczną robisz jak w pozostałych przykładach. Ściągasz powierzchnię ze ścianki, wybierasz 5 osi profilowanie, wskazujesz krawędź z dna, powierzchnię i masz ścieżkę. To samo robisz dla drugiej ścianki. Wszystko kopiujesz wokół osi X i po robocie.

Pozdrawiam

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje ;)
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Rafi.imir
Posty w temacie: 1

Post napisał: Rafi.imir » 15 lip 2010, 22:39

cinek_80 pisze: na łuku nie będzie miało tylko naddatek na ściance a nie na dnie
Koelga miał na myśli, że naddatek będzie tylko na ściance a na dnie nie bedzie ?? :mrgreen:
Jeśli pomogłem kliknij odpowiedni przycisk :)

Autor tematu
lisek_Daniel

Post napisał: lisek_Daniel » 16 lip 2010, 06:20

Witaj Cinek

dzieki bardzo za szybka reakcje i zadziałanie w tym temacie

jemu tak sie narysowało i jeszcze oburzył sie jak mu to pokazalem hahahaha

to poprostu ma byc zakret dla freza

jedzie i zakreca to nie jest istotne

dzis moze bede mial wiecej czasu w domu to siade do tego bo dzis musze stanac na maszyne bo nie ma operatora grrr :mad:

Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe ;-)

Awatar użytkownika

cinek_80
Posty w temacie: 2

Post napisał: cinek_80 » 18 lip 2010, 20:07

Z tym naddatkiem to dokładnie o to chodziło, naddatek tylko na ściance a na dnie nie. Wykonując ściankę w 4 osiach narzędzie nie musi pracować w pełnym materiale. Czasami z braku czasu co innego myślę a co innego piszę :oops:

Co do konstruktora to nie chodzi o to co on ma na myśli, dostarcza Ci model z którego masz skorzystać. Dla 3 osi nie ma to większego znaczenia ale dla 4/5 osi płynnych już ma :wink: . Każdy z nas cały czas się uczy!

Pozdrawiam
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje ;)
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Autor tematu
lisek_Daniel

Post napisał: lisek_Daniel » 19 lip 2010, 06:13

masz rację Marcinie

codziennie sie uczymy czegos nowego, ale przeciez o to chodzi aby ciagle do przodu

pozdrawiam serdecznie

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”