Witam,
Nie wiem kolego jak robisz obróbkę ale jeżeli wszystko jest ok to po wykonaniu obróbki na wrzecionie głównym Edgecam "widzi" wykonane wcześniej strategie i kształt półfabrykatu na podwrzecionie odwzorowuje na podstawie wykonanych wcześniej operacji. Czyli jeżeli masz długi wałek we wrzecionie i go odcinasz to na podwrzecionie powinien Ci pokazać półfabrykat po odcięciu (patrz rys.).
Co do planowania czy innych obróbek na podwrzecionie to podczas wczytywania postprocesora na zakładce "tokarka" ustaw sobie "przesuń ZERO" na przeciwną stronę" wtedy EC utworzy Ci zero na początku bryły na podwrzecionie. Z resztą w Twoim JPG jest to zrobione. Gdy wybierzesz sobie narzędzie to musisz określić czy pracujesz na wrzecionie czy na podwrzecionie. Mając np głowicę górną i dolną + 2 wrzeciona program nie jest w stanie czytać Twoich myśli, co chcesz robić, którym narzędziem i gdzie

. Do tego służy opcja "wybierz wrzeciono" w której masz wybór "main" - główne lub "sub" - podwrzeciono. Opcją tą sterujesz którą głowicą pracujesz na którym wrzecionie.
Co do narzędzi to jak na górnej głowicy na wrzecionie głównym wybierałeś np. nóż lewy to w tej samej głowicy na podwrzecionie powinien być nóż prawy i na odwrót.
Mam nadzieję że nie zamieszałem...
Pozdrawiam