Obróbka felgi

Autor tematu
r0mek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Obróbka felgi

Post napisał: r0mek » 03 lis 2009, 21:15

Witam!

Próbuję wykonać obróbkę felgi, a dokładnie roturu przy użyciu EdgeCAMa. Mam problem z obróbką pochyłych profili. Do ich obróbki użyłem wierszowania, ale później zostają mi wcięcia po narzędziu w materiale i nie wiem jak się ich pozbyć (jaka operacja?)
Wygląda to tak Obrazek a powinno być Obrazek
Liczę na pomoc i ewentulne sugestie jak poradzić sobie z wyfrezowaniem takiej części.
Ja zaczynam od obróbki zgrubnej (wycinane są kieszenie pomiędzy ramionami) potem wierszuje (powstają te nierówności) których próbowałem się pozbyć przy pomocy profilowania, ale nic nie wychodzi :D
aa i jeszcze jeden problem, nie mogę wywiercić otworów pod śruby, ponieważ program nie widzi ich geometrii? Pliki jakich używam to stp, EdgeCam studencki.

Pozdrawiam!

Tagi:

kaleena
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kaleena » 03 lis 2009, 23:19

Profilowanie ze spiralnym zagłębianiem może pomóc lub obróbka koncentryczna. Jest taki parametr jak chropowatość, który zagęści ścieżkę narzędzia tam, gdzie jest to konieczne dla uzyskania zadanej, choć np.: głębokość skrawania jest większa (musisz wypróbować). Funkcja 'Znajdź cechy' nie widzi tych otworów? Zdejmij je jako Profil 2D.

Autor tematu
r0mek

Post napisał: r0mek » 04 lis 2009, 09:19

Znajdz cechy nie widzi otworow , próbowałem dodawać ręcznie punkty, ale trzeba tez zaznaczyc zarys otworu, którego nie ma.
Dzięki za podpowiedz, spróbuję jeszcze z tą chropowatością i dam znać jak wyszło. (za kilka dni bo sziptal mnie czekam :( )
Pozdrawiam!

kaleena
Posty w temacie: 2

Post napisał: kaleena » 04 lis 2009, 09:59

Przecież znasz rozstaw otworów pod śruby mocujące (bo o te chyba chodzi?), więc wrysuj je z ręki. Program powinien zdjąć je jako 'Geometria Z Krawędzi' lub 'Granice Powierzchni', bo nie wiem z jakiego CAD'a jest bryła. Na wyjściu lub wejściu otworu jego profil nie jest okręgiem?

Autor tematu
r0mek

Post napisał: r0mek » 07 lis 2009, 13:22

Witam!

Rozwiązałem problem otworów, zrobiłem wszystko od początku, odnalazłem cechy i EC odnalazł otwory (wcześniej była ustawiona za mała średnica).
Po obróbce wierszowaniem i obróbce koncentrycznej nierówności zmalały, jest juz prawie dobrze :D

1) Mam jeszcze kolejne, pytanie (być może głupie ;) ) w moim przypadku obróbkę
wykonywać przy pomocy cykli czy operacji? Czym to się różni?
2) Czy kolejność: zgrubna, następnie wierszowanie, koncentryczna, profilowanie, wiercenie otworów jest ok w tym przypadku?

Pozdrawiam!

Awatar użytkownika

cinek_80
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cinek_80 » 12 lis 2009, 14:47

Witam,

Operację zawierają minimum informacji jakie musi wypełnić programista aby wygenerować ścieżkę narzędzia. Jest to dobry sposób nauki programu dla początkujących ponieważ masz graficzne podpowiedzi parametrów i łatwo jest sobie przyswoić nazewnictwo. Cykle zwierają więcej parametrów dając tym samym dużo większą kontrolę programiście nad ścieżką narzędzia. Zawsze gdy zastosujesz operację to możesz ją rozbić na cykl w drzewie sekwencji. Wystarczy że rozwiniesz operację i edytujesz dany cykl.

Co do zastosowanych strategii to tylu ilu programistów tyle sposobów i podejść do wykonania detalu... Ale wracając do felgi to chyba bym ją wcześniej wytoczył :wink: ...

Pozdrawiam

Autor tematu
r0mek

Post napisał: r0mek » 12 lis 2009, 15:59

cinek_80 pisze:Co do zastosowanych strategii to tylu ilu programistów tyle sposobów i podejść do wykonania detalu... Ale wracając do felgi to chyba bym ją wcześniej wytoczył :wink: ...
Też tak myślałem, ale przy pomocy toczenia, nie "wytnę" ramion :)

Już doszedłem co i jak, wygenerowałem obróbkę zarówno dla góry jak i dołu rotora. Wygląda to znośnie.
Jeszcze muszę pokombinować z obróbką całości w 2 zamocowaniach tak żeby to wszystko miało ręce i nogi :D

cinek_80 Dzięki za pomoc tutaj, jak i w sposobie zamocowania. Będę kombinował :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”