Czas obróbki w EdgeCAM
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Czas obróbki w EdgeCAM
Witam wszystkich. Chciałem zapytać czy czas obróbki wyliczany przez EdgeCAMa to czas wyłącznie trwania skrawania z założonymi parametrami obróbki, czy także czas ten uwzględnia dojazdy i odjazdy narzędzia? Pytam, ponieważ chcę zrobić obróbkę kostki (o małych gabarytach około 100x100x200mm) w której będzie wiercone 16 otworów i frezowane kilka pogłębień, a EdgeCAM wyświetlił mi, że czas obróbki będzie wynosił tylko 5 min 6 sek, co mnie trochę zdziwiło... Z góry dziękuję za odpowiedź:)
Tagi:
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Uwzględnia też czasy dojazdów, odjazdów i wymiany narzędzia.
Sprawdź jaki masz zdefiniowany posuw przy ruchach szybkich.
Czas wymiany narzędzia i posuw ruchu szybkiego masz zdefiniowany w postprocesorze.
Testowo możesz sprawdzić czas wykonania jednego otworu porównując wskazania EC i przeliczając ręcznie.
Po przejściu do obróbki i wybraniu postprocesora sprawdzaj zmiany czasów w sekwencji.
1. Jeżeli wybierzesz wiertło to zmieni się czas obróbki o wprowadzony do postprocesora czas wymiany narzędzia.
2. Wykonaj dojazd nad otwór ruchem roboczym i wiercenie z określonymi parametrami posuwu.
Porównaj czas z wyliczeniem ręcznym.
Powinien być identyczny
Pozdrawiam
Uwzględnia też czasy dojazdów, odjazdów i wymiany narzędzia.
Sprawdź jaki masz zdefiniowany posuw przy ruchach szybkich.
Czas wymiany narzędzia i posuw ruchu szybkiego masz zdefiniowany w postprocesorze.
Testowo możesz sprawdzić czas wykonania jednego otworu porównując wskazania EC i przeliczając ręcznie.
Po przejściu do obróbki i wybraniu postprocesora sprawdzaj zmiany czasów w sekwencji.
1. Jeżeli wybierzesz wiertło to zmieni się czas obróbki o wprowadzony do postprocesora czas wymiany narzędzia.
2. Wykonaj dojazd nad otwór ruchem roboczym i wiercenie z określonymi parametrami posuwu.
Porównaj czas z wyliczeniem ręcznym.
Powinien być identyczny
Pozdrawiam