Witam,
Zaczynam pracę na tokarce Haas SL-20 bez narzędzi napędzanych. I już na początku "mam" problemy. Pierwszy taki, że będę jedynie ja (wszystko w jednym, kierownik, programista, operator, sprzątacz, itp.) więc nie mogę liczyć na żadną pomoc. Do wykonania mam kilka detali ze stali 55 - 65 HRC. Jedynie toczenie i wiercenie. Przyznam szczerze, że z taką stalą nigdy chyba nie pracowałem lub nie pamiętam.
Byłem w środę na zakładzie i jest trochę narzędzi płytki, wiertła, itp (nie znam producentów). Ale, że nie będę miał dostępu ani do komputera oraz internetu nic sobie nie sprawdzę.
Jak podejść do zagadnienia, jakie zastosować parametry szczególnie na wiercenie, otwory od fi 10 mm.
Pozdro ...
Toczenie/wiercenie w stali 55 - 65 HRC
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Toczenie/wiercenie w stali 55 - 65 HRC
cosmonet pisze:Witam,
Zaczynam pracę na tokarce Haas SL-20 bez narzędzi napędzanych. I już na początku "mam" problemy. Pierwszy taki, że będę jedynie ja (wszystko w jednym, kierownik, programista, operator, sprzątacz, itp.) więc nie mogę liczyć na żadną pomoc....
... , ale przynajmniej nikt nie będzie Ci przeszkadzał.

No to lipa ..... , i jak w tym wypadku Ci pomóc ?... jest trochę narzędzi płytki, wiertła, itp (nie znam producentów). ...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Witam,
W poniedziałek przeanalizuję rysunki detali jakie mam toczyć. Z tego co pamiętam są to małe, serie np.: 62 szt., 11 szt. Następnie poszukam narzędzi jakie pracodawca mi zostawił (on jest teraz w Belgii i ma przybyć za miesiąc czy dwa!!!), wiertła (są pełnoweglikowe, HSS), płytki, oprawki dobiorę odpowiednie? i w domku poszukam w necie. Także tutaj napiszę co posiadam obecnie w pracy.
Ps
Z pamieć: Jest zestaw wierteł Dormer "czarnych" chyba HSS!
Ps 2
Poszukałem sobie tylko dla zobrazowania parametrów na Grant ToolScout, dla wiertła fi 10 mm HPC z VHM "podpowiedziało", że:
1. Wybór sposobu obróbki z chłodzeniem / bez chłodzenia: na sucho,
2. Prędkość skrawania startowa Vc [m/min]: 10 (7 - 13),
3. Posuw f [mm/obr]: 0,11.
Pozdro ...
W poniedziałek przeanalizuję rysunki detali jakie mam toczyć. Z tego co pamiętam są to małe, serie np.: 62 szt., 11 szt. Następnie poszukam narzędzi jakie pracodawca mi zostawił (on jest teraz w Belgii i ma przybyć za miesiąc czy dwa!!!), wiertła (są pełnoweglikowe, HSS), płytki, oprawki dobiorę odpowiednie? i w domku poszukam w necie. Także tutaj napiszę co posiadam obecnie w pracy.
Ps
Z pamieć: Jest zestaw wierteł Dormer "czarnych" chyba HSS!
Ps 2
Poszukałem sobie tylko dla zobrazowania parametrów na Grant ToolScout, dla wiertła fi 10 mm HPC z VHM "podpowiedziało", że:
1. Wybór sposobu obróbki z chłodzeniem / bez chłodzenia: na sucho,
2. Prędkość skrawania startowa Vc [m/min]: 10 (7 - 13),
3. Posuw f [mm/obr]: 0,11.
Pozdro ...
Ostatnio zmieniony 17 cze 2017, 20:46 przez cosmonet, łącznie zmieniany 1 raz.
Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Kod: Zaznacz cały
Sugeruję coś u Garant-a szukać.
Narzędzia w cenie , ale dają radę.

Żebym posiadał twardościomierz to bym sobie pomierzył twardość. Moje przyrządy pomiarowe to jedynie suwmiarka i mikrometr zewnętrzny

Kiedyś Haas SL10, Haas SL20, Haas SL30, Doosan LYNX220. Obecnie Haas SL20.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Toczenie/wiercenie w stali 55 - 65 HRC
A oni Cię z tym tematem zostawili tak dla jaj czy testowo? To trochę niepoważnie wygląda.cosmonet pisze:nie mogę liczyć na żadną pomoc. Do wykonania mam kilka detali ze stali 55 - 65 HRC.
55-65 HRC to jest normalnie twarde i do tego trzeba mieć przygotowaną (sprawdzoną) technologię a nie rzucać nowicjusza, żeby wypróbował, które wiertła/płytki się łamią czy tępią najszybciej. Firma taka bogata czy kierownictwo takie trochę nierozsądne, żeby nie napisać głupawe?