HAAS SL20 - Przekroczenie zakresu przesuwu Z
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
HAAS SL20 - Przekroczenie zakresu przesuwu Z
Witam
Miałem dzisiaj w pracy do wykonania detal o długości ok 360mm i podczas przeprowadzania symulacji graficznej pojawiał się Alarm - przekroczenie zakresu przesuwu Z.
Nigdy wcześniej nie obrabiałem elementów o takiej długości i taki alarm nie występował.
Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam
Miałem dzisiaj w pracy do wykonania detal o długości ok 360mm i podczas przeprowadzania symulacji graficznej pojawiał się Alarm - przekroczenie zakresu przesuwu Z.
Nigdy wcześniej nie obrabiałem elementów o takiej długości i taki alarm nie występował.
Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam
Tagi:
-
Detal mam zbazowany na pewno dobrze. Kompensacja narzędzie też jest prawidłowa.
Alarm nie jest generowany na poczatku programu, ale już w jego trakcie.

[ Dodano: 2013-07-15, 20:20 ]
Z tego co wiem to na tej maszynie można obrabiać dwukrotnie dłuższe elementy.
Wydaję mi się, że to kwestia konika, który można ręcznie przesuwać na szynie odkrecając 2 śruby. Jednak później trzeba zmienić jakieś wartości w ustawieniach maszyny, z tym że nie wiem jakie.
Alarm nie jest generowany na poczatku programu, ale już w jego trakcie.

[ Dodano: 2013-07-15, 20:20 ]
Z tego co wiem to na tej maszynie można obrabiać dwukrotnie dłuższe elementy.
Wydaję mi się, że to kwestia konika, który można ręcznie przesuwać na szynie odkrecając 2 śruby. Jednak później trzeba zmienić jakieś wartości w ustawieniach maszyny, z tym że nie wiem jakie.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Re: HAAS SL20 - Przekroczenie zakresu przesuwu Z
... za krótka maszyna.soulfly3 pisze:... Nigdy wcześniej nie obrabiałem elementów o takiej długości i taki alarm nie występował.
Jaka może być przyczyna?
Pozdrawiam

Na swojej SL-20 zmierzyłem sondą i ustawiłem nóż zdzierak tuż przy koniku.
Baza (G55) 152.908 i puściłem program O33334 (TEST) ..... , gdyby nie G28 U0 to nieźle przywaliłbym w uchwyt tokarski.

http://fotoo.pl/show.php?img=575811_wp-000351.jpg.html
P.S.
..... błędu nie było , program przeszedł.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Faktycznie, to była kwestia złej bazy. Wykonywałem partię krótszych detali i miałem bazę ustawioną G59 = 276.260. W między czasie chciałem sobie sprawdzić ten nowy program poprzez symulację graficzną (nie robiłem nowej bazy, bo nie wiedziałem że jest ona uwzględniania w symulacji) no i przy współrzędnej Z-347. wyskakiwał błąd.ryby007 pisze:Możliwe że masz w programie masz odjazd od detalu napisany w osi Z za daleko.
Upewnij się że baza jest ustawiona w odpowiednim miejscu i pokaż kod programu.
Nowe bazowanie rozwiązało problem.
Jednak wczesniej sprawdziłem przy jakiej wartości zniknie Alarm (dla bazy G59=276.260), obniżałem o 1 mm wartość Z-347. , Alarm zniknał przy Z-335. , wiec przy uzyciu suwmiarki odmierzyłem tą wartośc od czoła detalu w minusie w osi Z, no i poczatek znajdował sie mniej wiecej w połowie uchwytu trojszczekowego (nie na jego czole) wiec to Ograniczenie zakresu przesuwu Z dotyczy maksymalnego ruchu w osi -Z głowicy narzedziowej, nie uwzgledniajac uderzenia w uchwyt?