Ostatnio pytałem was o automat tokarski Nexturn LP-12B a jako że nikt z forum nie miał chyba styczności z tymi maszynami postanowiłem rozejrzeć się za jakimiś alternatywami (z pozytywnymi opiniami na forum). Doszedłem do rozwiązań HAAS'a.
Konkretne pytanie. Czy z ST-10 da się zrobić automat tokarski, który będzie automatycznie obrabiał elementy o średnicy pręta 4, 5, 8 i 9 mm i maksymalnej długości obrabianego elementu 49 mm (są to bardzo proste elementy ale ich ilość jaką maszyna będzie musiała obrobić oscyluje w granicach 80-100 tys. elementów miesięcznie?) Na stronie HAAS'a w ofercie dodatkowej znalazłem podajnik prętów z zasobnikiem, co sugerowałoby, że jest taka możliwość. Czy według was takie rozwiązanie będzie efektywne, w porównaniu z tym automatem tokarskim nexturna?
Co mnie zadziwia to znacznie większa średnica obrabianego pręta niż w tym nexturnie a również niższa cena (sugerując się ceną znalezioną na stronie). Nawet taki podajnik prętów jest tańszy niż ten jaki zaoferowano mi przy tamtej maszynie.
Co o tym sądzicie? Jakie znaleźlibyście zalety i wady takiego rozwiązania?
Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie sugestie.

kefa
[ Dodano: 2011-09-19, 00:41 ]
Pisząc "zrobić automat tokarski" miałem na myśli rozpocząć produkcję masową (80-100k elementów miesięcznie) na tej maszynie.