Witam, potrzebuję w maszynie zamontować dyszę do wyrzucania wiórów powietrzem + mgła olejowa. Pacjent to Mikron 750 96r czyli tak naprawdę Haas VF2.
Czy jestem w stanie zakupić system aag + mql czy może inne rozwiązanie oraz ile aag + mql może kosztować ? I czy da się taką modernizację wykonać.
Montaż Haas AAG i MQL w starej maszynie?
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Montaż zestawu chłodzącego mgłą olejową jest możliwy w zasadzie na każdej maszynie. W Haasach również. Na alledrogo masz kilka takich zestawów, różnią się w zasadzie tylko ceną obecnością zbiornika w zestawie lub nie, itp.
Podłączyć to możesz na kilka sposobów:
1. podłączenie najprostsze, montujesz układ na wrzecionie np. magnesem. Wydajnością sterujesz poprzez sterowanie ciśnieniem dopływającego powietrza ręcznym zaworkiem lub regulatorem
2. trudniej - powietrze regulujesz regulatorem a układ załączasz/wyłączasz komendą z programu sterującego np. M26/M27. Trudniejsza sprawa bo należy wyciągnąć sygnał sterujący z płyty I/O ( jeśli Twoja maszyna ma taką możliwość) i wysterować nim elektrozawór odcinający powietrze.
Jest jeszcze kilka innych sposobów, ale to już zależy co dokładnie chcesz otrzymać.
Podłączyć to możesz na kilka sposobów:
1. podłączenie najprostsze, montujesz układ na wrzecionie np. magnesem. Wydajnością sterujesz poprzez sterowanie ciśnieniem dopływającego powietrza ręcznym zaworkiem lub regulatorem
2. trudniej - powietrze regulujesz regulatorem a układ załączasz/wyłączasz komendą z programu sterującego np. M26/M27. Trudniejsza sprawa bo należy wyciągnąć sygnał sterujący z płyty I/O ( jeśli Twoja maszyna ma taką możliwość) i wysterować nim elektrozawór odcinający powietrze.
Jest jeszcze kilka innych sposobów, ale to już zależy co dokładnie chcesz otrzymać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Co do powietrza mgły olejowej jest sporo rozwiązań sam mam jedno przy ploterze.
Natomiast chciałem mieć aag + mql ze względu, że dysza się automatycznie wysuwa, a tak będzie trzeba mieć na przegubowym przewodzie.
Co do aag + mql mogę napisać bo dostałem info od abplanalpu, że jest możliwość montażu ekstra w maszynach od 2000 roku produkcji.
Co do sterowania, nie da rady patrzyłem na przekaźniki nie ma wolnych.
Więc zostaje set giętki + przewód do mgły i wio.
Natomiast chciałem mieć aag + mql ze względu, że dysza się automatycznie wysuwa, a tak będzie trzeba mieć na przegubowym przewodzie.
Co do aag + mql mogę napisać bo dostałem info od abplanalpu, że jest możliwość montażu ekstra w maszynach od 2000 roku produkcji.
Co do sterowania, nie da rady patrzyłem na przekaźniki nie ma wolnych.
Więc zostaje set giętki + przewód do mgły i wio.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Montaż Haas AAG i MQL w starej maszynie?
My zrobiliśmy to tak i działaavatar_mk pisze: ↑16 paź 2016, 11:13Witam, potrzebuję w maszynie zamontować dyszę do wyrzucania wiórów powietrzem + mgła olejowa. Pacjent to Mikron 750 96r czyli tak naprawdę Haas VF2.
Czy jestem w stanie zakupić system aag + mql czy może inne rozwiązanie oraz ile aag + mql może kosztować ? I czy da się taką modernizację wykonać.