Napęd Maktek 500
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Napęd Maktek 500
Mam pytanie czy ktoś wymieniał napęd paskiem klinowym na napęd pasem zębatym ?
np. https://www.ebmia.pl/pasy-zebate-szerok ... 4_181.html
Chcę zmienić przełożenie na trochę wolniejsze teraz nie używam dwóch najszybszych biegów a najwolniejsze przełożenie jest trochę za szybkie np do gwintowania.
Nie chcę wymieniać silnika i wstawiać falownika.
np. https://www.ebmia.pl/pasy-zebate-szerok ... 4_181.html
Chcę zmienić przełożenie na trochę wolniejsze teraz nie używam dwóch najszybszych biegów a najwolniejsze przełożenie jest trochę za szybkie np do gwintowania.
Nie chcę wymieniać silnika i wstawiać falownika.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: Napęd Maktek 500
Zmień rozmiar kół pasowych. Nie zakładaj pasa zębatego... Pas klinowy nie do końca napięty robi za sprzęgło przeciążeniowe i w razie draki odetnie silnik 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ja byłem zmuszony wymienić silnik ( oryginalny był spalony ) zainstalowałem 3 f z falownikiem. Silnik gabarytami większy więc mocowany jest częściowo poza korpusem. Trzeba było dołożyć napinacz więc zastosowałem pasek zębaty , przez jego wiotkość łatwo mi było poprowadzić przez koła , a napinacz po gładkiej części paska .Mała tokarka , mała moc silnika , małe zagrożenie , tak mi się zdaje.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jaki pasek zębaty zastosowałeś ?rynio_di pisze: ↑13 sty 2019, 13:39Ja byłem zmuszony wymienić silnik ( oryginalny był spalony ) zainstalowałem 3 f z falownikiem. Silnik gabarytami większy więc mocowany jest częściowo poza korpusem. Trzeba było dołożyć napinacz więc zastosowałem pasek zębaty , przez jego wiotkość łatwo mi było poprowadzić przez koła , a napinacz po gładkiej części paska .Mała tokarka , mała moc silnika , małe zagrożenie , tak mi się zdaje.
Miałem wcześniej einhell mtb 3000 i tam napęd był przekazywany paskiem zębatym
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ja zastosowałem pas HTD -5 M/ 530 . Dlatego taki długi bo Przy zastosowaniu krótszego nie wyrobił bym się pod nawrotnicą . Maktek ma nawrotnicę ? Pas z wrzeciona pikuje w dół tam jest koło pośrednie zębate i napinacz gładki , później skręcając na kołach idzie do silnika . Silnik na stale mocowany . Wybór na 5M padł, bo takie miałem koła .