Automatyczny posuw sanek narzędziowych do Mini Lathe
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 7
Automatyczny posuw sanek narzędziowych do Mini Lathe
Witam serdecznie szanownych kolegów. Mam małą chińską tokarkę i czasem robię małe zlecenia w miękkich materiałach. Ostatnio przybyło mi toczenia stożków w alu i mosiądzu. Kąty od 2 do 12 stopni i struganie ich kręcąc korbką zaczyna mnie irytować. Może ktoś z Was wie jak zrealizować automatyczny posuw sanek narzędziowych w "mini lathe"? Tak żeby nadal pozostawała możliwość kręcenia manualnie. Wystarczy stały mały posuw bez regulacji prędkości, jedyne co mi jest potrzebne to zmiana kierunku. Tak żebym mógł sobie te stożki toczyć mniejszym nakładem pracy prawej ręki bo tych przejść parę trzeba zrobić jednak... napęd oczywiście silnikiem. Ale nie mam pojęcia jakim i jak przenieść moment obrotowy na śrubę tak żeby nie zaplątać się w kable
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki. Pozdrawiam!

Tagi:
-
-
-
-
Sprawdziłem jak się wkrętarka będzie spisywała. Powierzchnia wyszła ładniejsza niż z ręki ale trzeba w napięciu trzymać ten spust żeby się nie zatrzymać i żeby nie przyspieszyć gwałtownie z tym kręceniem, dodatkowo trzeba się garbić nad tokarką i jest to dość niewygodne... cofnąć można szybko, tyle dobrego.
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Po pierwsze zamocuj jakoś tą wkrętarkę, po drugie wywal spust i zastąp przełącznikiem dwukierunkowym. Będzie działać identycznie a nie trzeba będzie trzymać spustu.TomaszMkII pisze:Sprawdziłem jak się wkrętarka będzie spisywała. Powierzchnia wyszła ładniejsza niż z ręki ale trzeba w napięciu trzymać ten spust żeby się nie zatrzymać i żeby nie przyspieszyć gwałtownie z tym kręceniem, dodatkowo trzeba się garbić nad tokarką i jest to dość niewygodne... cofnąć można szybko, tyle dobrego.