Żywica do poziomowania/tramowania/korekty geometrii maszyn

Zamiennik Diamant DWH 310 FL

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
marviz
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

Żywica do poziomowania/tramowania/korekty geometrii maszyn

Post napisał: marviz » 21 mar 2025, 22:10

Cześć,

Na kanale Stefan'a trafiłem jakiś czas temu na ciekawy sposób ustawiania geometrii maszyn za pomocą specjalnej żywicy. Temat pewnie znany ale szukam alernatywy dla tej żywicy bo cena jest dość zaporowa jak dla mnie. Znacie może jakieś ciekawe alternatywy (chociażby z zakresu osadzania prowadnic) które mogą ją zastąpić? Chcę dość solidnie osadzić korpus wrzeciona małej tokarki na łożu. To jako główne zadanie ale dalej chciałbym mieć do kolejnych korekt. Im bardziej zbliżona charakterystyka, tym lepiej. Szukam też żywicy do ustawienia łoża tokarki przed przykręceniem do podstawy. Chciałbym niedokręcone, wypoziomowane łoże osadzić na żywicy na blacie i po związaniu dopiero dokręcić żeby mi się nie skręciło (miałem skrobać na początku ale to będzie chyba lepszy pomysł).

Tutaj Stefan wykorzystuje DWH w wersji FL z stalowym wypełniaczem, czyli:

(Na ten moment ok 290zł za 250ml, chociaż kilogram wychodzi już taniej bo 520zł)
Produkt: https://diamant-polymer.pl/produkt/dwh-310-fl-0795/
Karta tech: https://diamant-polymer.pl/wp-content/u ... DWH_PL.pdf

Wideo:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Re: Żywica do poziomowania/tramowania/korekty geometrii maszyn

Post napisał: qqaz » 21 mar 2025, 23:59

to kup żywicę, pył aluminiowy, nitro i wymieszaj do lepkości którą uznasz za właściwą.
Zrób próbę czyli zwilżasz nitrem pył aluminiowy i dopiero do tej pasty dodajesz żywicę. Po wymieszaniu/roztarciudodajesz utwardzacz. Jeżeli jest zbyt rzadkie to tak samo wcześniej zagęszczasz również utwardzacz. Tyle że trudniej wtedy wymieszać całość do jednorodności.
Możesz dodać też plastyfikator aby zżelowana żywica nie strzelała.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 mar 2025, 07:25

Jemu raczej chodzi o rodzaj żywicy. Bez tej informacji testy są bezcelowe.
No więc żywica musi być epoksydowa.
A co do plastyfikatora: jeżeli go dajemy to nie ma potrzeby dawać nitro. W ogóle dodawanie nitro to średni pomysł.

Autor tematu
marviz

Post napisał: marviz » 22 mar 2025, 14:36

Chodzi mi głównie o najbardziej zbliżoną charakterystykę do oryginału. Nie znam się na żywicach i ich stosowaniu ale podejrzewam że nie bez powodu tyle kosztuje w porównaniu np. do kleju 2 składnikowego z biedronki. Wypełniacz, rozumiem, w tym wypadku stalowy, a nie aluminiowy (chociaż 311 to wersja z alu lub 314 z wypełniaczem mienralnym).

Czy w takim razie byle żywica z wypełniaczem stalowym się nada? Co z tymi klejami typu "płynny metal"? Bo w takim razie bez sesnu robić to samemu skoro te są dostępne. Tylko czemu jest tu taka różnica w cenie? Zależy mi głównie, by po związaniu i narażone na stały nacisk i wibracje zachowywało swoje właściwości, głównie pod względem wymiarowym bo po to jest ta aplikacja.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: atom1477 » 22 mar 2025, 14:47

Tylko żywice epoksydowe mają mały skurcz i dobrą stabilność wymiarową.
Ale to dotyczy żywic czystych, a takie są bardzo gęste (precyzyjniej mówiąc chodzi o dużą lepkość).
Wszystkie żywice epoksydowe o rzadszej konsystencji to już żywice modyfikowane, a takie mogą być gorsze.
A że sposobów modyfikacji jest bardzo wiele, to i właściwości żywic będzie wiele. Do tego dochodzi czystość produktów używanych do produkcji.
Jakiś jeden producent choćby przypadkiem wyprodukował żywicę o dobrej stabilności wymiarowej, i już tylko z tego powodu może windować ceny, mimo że sam koszt wyprodukowania takiej żywicy nie jest tak wysoki.

Ja bym tu unikał gotowych klejów, w szczególności takich marketowych. Bo o nich nie wiadomo zupełnie nic.
Można dobrać znacznie tańszy zamiennik tej żywicy z filmiku, ale trzeba szukać u profesjonalnych producentów żywić.
Nawet z (chyba już nie) Polskich Epdianów coś by znalazł. A jak nie to coś się znajdzie np. w Sika, Dow Chemical albo Henkelu.
Ale na początek poczytaj to:
https://www.polimal.com.pl/wp-content/u ... arzyna.pdf

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”