Silniki 3-fazowe do Nutoola....
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Silniki 3-fazowe do Nutoola....
Witam,
jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki.
W zapale (tanio) kupiłem na allegro silnik 3-fazowy z nadzieją podłączenia 3 faz do piwniczki. Niestety koszta spore więc zwrot w kierunku falowników. Porażka, ceny powalają.
Wreszcie nadzieja: http://www.homemetalshopclub.org/projec ... hconv.html
mechaniczny konwerter z 1 na 3 fazy. ponoć świetnie się sprawdza do 3kW.
co o tym sądzicie ? ma sens ?
Jedyny znaczny koszt to 2'gi 3-f silnik (jałowy'iec)
zdrowia, rysio
jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki.
W zapale (tanio) kupiłem na allegro silnik 3-fazowy z nadzieją podłączenia 3 faz do piwniczki. Niestety koszta spore więc zwrot w kierunku falowników. Porażka, ceny powalają.
Wreszcie nadzieja: http://www.homemetalshopclub.org/projec ... hconv.html
mechaniczny konwerter z 1 na 3 fazy. ponoć świetnie się sprawdza do 3kW.
co o tym sądzicie ? ma sens ?
Jedyny znaczny koszt to 2'gi 3-f silnik (jałowy'iec)
zdrowia, rysio
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Czesc Rysio
Kilka pytan:
Masz w piwnicy instalacje dwufazowa (neutralny L1 i L2)? Z tego co wiem standardem jest kabel dwuzylowy neutral i faza - do oswietlenia. Jesli nie - konwerter z silnikiem nie bedzie dzialal.
Piszesz ze "borykasz sie z moca silnika" - sam autor konwertera pisze ze tak zasialany silnik nie bedzie chodzil z pelna moca. Ciekawe ile jej zostanie... Pi razy oko - dobry silnik "kondensatorowy" bedzie dzialal rownie dobrze bez kombinacji z jakimis kowerterami.
No i najwazniejsze - bez falownika nie bedziesz mogl zmienic szybkosci obrotowej silnika. Nie wiem jak jest zbudowana twoja tokarka, ale jesli podobnie do mojej (silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow + dwuzakresowa przekladnia pasowa) to po "ulepszeniach" bediesz mial do wyboru tylko dwie predkosci wrzeciona...
W wiekszosci znanych mi przypadkow konwersje na silnik 3 fazy robiono aby wykorzystac mozliwosci falownika - elektroniczna regulacja obrotow i dobry (w porownaniu z regulowanym elektronicznie silnikiem DC) moment obrotowy przy malych obrotach.
Tak przy okazji - co ty robisz z ta tokarka ze "sie borykasz"? Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem
Pozdrawiam
Grzesiek
Kilka pytan:
Masz w piwnicy instalacje dwufazowa (neutralny L1 i L2)? Z tego co wiem standardem jest kabel dwuzylowy neutral i faza - do oswietlenia. Jesli nie - konwerter z silnikiem nie bedzie dzialal.
Piszesz ze "borykasz sie z moca silnika" - sam autor konwertera pisze ze tak zasialany silnik nie bedzie chodzil z pelna moca. Ciekawe ile jej zostanie... Pi razy oko - dobry silnik "kondensatorowy" bedzie dzialal rownie dobrze bez kombinacji z jakimis kowerterami.
No i najwazniejsze - bez falownika nie bedziesz mogl zmienic szybkosci obrotowej silnika. Nie wiem jak jest zbudowana twoja tokarka, ale jesli podobnie do mojej (silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow + dwuzakresowa przekladnia pasowa) to po "ulepszeniach" bediesz mial do wyboru tylko dwie predkosci wrzeciona...
W wiekszosci znanych mi przypadkow konwersje na silnik 3 fazy robiono aby wykorzystac mozliwosci falownika - elektroniczna regulacja obrotow i dobry (w porownaniu z regulowanym elektronicznie silnikiem DC) moment obrotowy przy malych obrotach.
Tak przy okazji - co ty robisz z ta tokarka ze "sie borykasz"? Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem

Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Mnie też troszke te kombinacje dziwiągrg12 pisze:Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalem
To ja raczej należę do tej drugiej częścirysio pisze:jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki.

Mój Nutol pomimo 550 w na silniku jak do tej pory spisuje się nieźle i
raczej braku mocy nie odczuwam
Fakt że zbieram raczej mniej jak więcej za to przy większych posuwach
Może problem nie tkwi w małej mocy silnika tylko w braku wprawy ?
Popróbuj na innych parametrach Może inne noże , inaczej naostrzone
Mniejszy wiór , zmień - poeksperymentuj z obrotami wrzeciona
-
Witaj,ARGUS pisze:Mnie też troszke te kombinacje dziwiągrg12 pisze:Ja swojej (Opti180x300, 600W silnik) jeszcze do granic mocy nie dociagnalemTo ja raczej należę do tej drugiej częścirysio pisze:jak spora częśc Nutool'owców borykam się z mocą silnika mojej tokarynki.
Mój Nutol pomimo 550 w na silniku jak do tej pory spisuje się nieźle i
raczej braku mocy nie odczuwam
Fakt że zbieram raczej mniej jak więcej za to przy większych posuwach
Może problem nie tkwi w małej mocy silnika tylko w braku wprawy ?
Popróbuj na innych parametrach Może inne noże , inaczej naostrzone
Mniejszy wiór , zmień - poeksperymentuj z obrotami wrzeciona
poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
Aha, przecinak to składak (zapłaciłem za niego fortunę, a płytki też sobie kosztują) więc problem nie jest w nożu.
zdrowia,
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Przecinanie 100mm w stali narzedziowej? To wiele wyjasniarysio pisze: poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
Aha, przecinak to składak (zapłaciłem za niego fortunę, a płytki też sobie kosztują) więc problem nie jest w nożu.

Pozdrawiam
Grzesiek
-
clipper7 pisze:A jakiej mocy jest ten 3 faz. silnik ?rysio pisze:ceny powalają
1.5kW
zdrowia
[ Dodano: 2008-09-02, 18:53 ]
Ależ oczywiście że to najlepsze rozwiązanie. Tyle że na: 5mkw mam: tokarka, wiertarka słupowa, przetwory żony, warsztacik dzieci, kącik elektronika z oscyloskopem 30kg, kącik astronomiczny, teleskop 150mm, budowa montazu paralaktycznego i miejsce gdzie się buduje frezarka cnc.ARGUS pisze:Ja bym to ciął taśmówką - taniej , włączam i sobie "smyra"rysio pisze:poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
A i pojedyńcze cięcie przecinakiem też pewnie "pójdzie"
Do Produkcji to maszynka raczej za mała
Nie chodzi o produkcje, takie tam majsterkowanie.
zdrowia
[ Dodano: 2008-09-02, 19:01 ]
Moj NUTOOL dosyć dobrze przecina w NC ale poniżej średnicy 40mm. Silnik 370W, nawet z taką przekładnią jest za słaby.grg12 pisze:Przecinanie 100mm w stali narzedziowej? To wiele wyjasniarysio pisze: poprzecinaj sobie stale NC6 i 11 , fi 100mm , to się przekonasz gdzie jest problem.
Aha, przecinak to składak (zapłaciłem za niego fortunę, a płytki też sobie kosztują) więc problem nie jest w nożu.Moglbys cos wiecej o tym przecinaku? Przy okazji - zajzalem na strone NuToola - MC550 ma miec tylko 370W, ale 6 stopniowa przekladnie wiec na najnizszych obrotach ma pewnie wiecej momentu obrotowego niz moja (600W ale silnik DC z elektroniczna regulacja obrotow)
Pozdrawiam
Grzesiek
Jutro wieczorkiem postaram się wrzucić do galeri zdjęcie nożyka. Cudeńko (nóż, 250PLN, i płytki po 150PLN 12x4x4 mm, ponoć ceramika najwyzszych lotów)
zdrowia
-
- Posty w temacie: 9
Falownik do takiego silnika to niestety kilkaset zł, można polować na używane czy inne okazje. Można też zastosować słabszy falownik i wpisać do niego mniejsze parametry związane z mocą, niż ma silnik. Używany falownik do 1 kW to ok. 200 zł.rysio pisze:1.5kW
Zwracam uwagę, że 1,5kW to 3 razy więcej niż w oryginale. A układ napędowy tokarki to nie tylko silnik. Napęd przenosi pasek i przekładnia, teraz będą poddawane dużo większym obciążeniom.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Posty w temacie: 5
Dokładnie takclipper7 pisze:Zwracam uwagę, że 1,5kW to 3 razy więcej niż w oryginale. A układ napędowy tokarki to nie tylko silnik. Napęd przenosi pasek i przekładnia, teraz będą poddawane dużo większym obciążeniom.
Silnik okolo 1KW na 220 V kosztuje koło 500 zl
ale jak napisał clipper7 jest to lekkie ryzyko
Mój Nutol ma silnik 550 W może wstaw coś około 750 w
jeśli masz 350 to i tak będzie 3 razy tyle.