Uchwyt BISON-BIAL bicie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Uchwyt BISON-BIAL bicie
W grudniu kupiłem nowy uchwyt BISON do mojej LD-550 po zamontowaniu byłem zaskoczony co do jego dokładności jak bym nie wkrecił bicie 000 no oczom nie wierzyłem. Wczoraj biore wałek wzorcowy wkręcam robie pomiar i 00,7 hm se myśle może wałek biore inny 00,5 kombinuje i tak i siak i co wyszło mam bicie na dwuch mocowaniach 00,5 i 00,7 na trzecim 000. Co sie stało czemu tak jest na tym uchwycie przepracowałem może 10-15 godzin.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
ale to nie gwarantuje braku bicia, bo fabrycznie paruje się komplety ze szczękami. Chyba, że przeszlifujesz.Mat3ys pisze:spiralę można wyjąć i wymienić o ile jest dostępna w sprzedaży.
nawiasem, dziwi mnie, że po tak niedużym "przebiegu" uchwyt ma tak duże luzy...
Bo chyba nie był "przeciągnięty" kluczem z rurką?
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
No to chyba szanowny kolega Roman rozwiązał przyczyne czasem zakładałem rurke na klucz taka z 25cm z tego względu że nie dam rady złapać klucza gdyż jestem niepełnosprawny i dociągałem rurką. Nie jakoś strasznie mocno bo brat bez problemu okręcał rękami. No ale przyznaje była rurkaRomanJ4 pisze:ale to nie gwarantuje braku bicia, bo fabrycznie paruje się komplety ze szczękami. Chyba, że przeszlifujesz.Mat3ys pisze:spiralę można wyjąć i wymienić o ile jest dostępna w sprzedaży.
nawiasem, dziwi mnie, że po tak niedużym "przebiegu" uchwyt ma tak duże luzy...
Bo chyba nie był "przeciągnięty" kluczem z rurką?

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Zależy czy spirala dostała czy bardziej szczęki. Jednak by to stwierdzić jednoznacznie, ja bym wykluczył inne możliwe przyczyny, eliminując je po kolei. Aby wykluczyć bicie łożysk wrzeciona i osiowości zamocowania samego korpusu uchwytu na wrzecionie, trzeba by zbadać bicie na korpusie uchwytu, i statycznie przy wkręconym dłuższym wałku, ciągnąc na boki, co wskazałoby łożyska. Jeśli bicie na korpusie występuje przy obrotach, a nie ma go statycznie przy pomiarze z dźwignią, to wskazywałoby na niecentryczne mocowanie uchwytu na zamku (lub zabieraku)
pozdrawiam,
Roman
Roman