Chciałem przedstawić przeróbkę posuwu , polegającą na zamontowaniu enkodera i silnika krokowego.
Enkoder o rozdzielczości 2500 impulsów na obrót połączony z wrzecionem 5:1 (5 obrotów wrzeciona 1 obrót enkodera) co daje 500 impulsów na 1 obrót wrzeciona.
Silnik krokowy 3 Nm połączony ze śrubą pociągową za pomocą przekładni zębatej 3:1 , w ten sposób jeden obrót silnika daje 1mm posuwu. Silnik podłączony do sterownika M543 pracuje z podziałem 1/10.
Enkoder ze sterownikiem silnika połączony za pomocą układu zbudowanego na ATmedze.
Oczywiście układ rozróżnia lewe i prawe obroty wrzeciona , umożliwia zmianę kierunku posuwu oraz zatrzymanie śruby.
Układ elektryczny jest jeszcze w fazie testów , potrzebna jest jeszcze kosmetyka i ewentualnie przeliczenie posuwów calowych.
Może dopisze wyświetlanie obrotów wrzeciona , a może ktoś z forumowiczów podrzuci jakiś fajny pomysł , który mógłbym wykorzystać?
Mechanicznie wszystko jest prawie skończone , została pokrywa do przeróbki , tak aby wszystko ładnie zasłonić.
Elektryka na razie wisi w powietrzu , czeka aż wymyślę gdzie i jak ją zamontować.
Ale to wszystko musi chwilowo poczekać ze względu na urlop

Mechanika jest zamontowana bez inwazyjnie na dwóch oryginalnych śrubach służących do mocowania uchwytu kół zmianowych , w razie potrzeby wszystko można zdjąć w ciągu 1-2 minut i powrócić do kół zębatych. Wszystkie przekładnie wykonane z użyciem oryginalnych kół zębatych
Poza tym wymieniłem silnik 550W fabryczny na 0,55 Kw trójfazowy

jest filmik który pokazuje jak to mniej więcej działa. Filmik jest taki sobie , ale ciężko jest trzymać aparat i obsługiwać tokarkę

Po pierwszych testach jest nieźle , jednak bardzo denerwujący jest dziwięk kół zębatych silnika i śruby pociągowej przy posuwach rzędu 1,5 mm/obr i większych zwłaszcza gdy posuw pracuje bez obciążenia. Lepszym rozwiązanie byłby tu pasek zębaty.
To chyba tyle tego przydługiego opisu , wszelkie konstruktywne uwagi mile widziane.
A i jeszcze jedno , niech koledzy przy ocenie wezmą pod uwagę że jest to sprzęt amatorski i daleko mu do profesjonalizmu , ale idzie ku lepszemu.