wyciek oleju

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
iszczyg
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

wyciek oleju

Post napisał: iszczyg » 10 lut 2011, 19:39

Witam serdecznie
Rozkręciłem, wyczyściłem, złożyłem. Nawet żadne części nie zostały :wink: Po wyczyszczeniu wrzeciennika zalałem go hipolem. Na drugi dzień zauważyłem plamę oleju pod tokarką. Po wnikliwym śledztwie zauważyłem że leje się z wałka napędzającego śrubę pociągową. Jak to usunąć? Czy może reklamować tokarkę? Co radzicie?

pozdrawiam
is

Tagi:

creative1agh
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: creative1agh » 11 lut 2011, 14:19

Jeśli wcześniej był tam olej i nic się nie lało, to najpewniej jest tam uszczelnienie w postaci simeringa - być może go uszkodziłeś. Być może był już uszkodzony, a Twoje czyszczenie go dobiło. Próbowałeś ją włączyć żeby popracowała i się to wszystko ułożyło po rozbieraniu?? Wyciągałeś ten wałek pociągowy z którego się leje ?

Autor tematu
iszczyg

Post napisał: iszczyg » 11 lut 2011, 14:24

creative1agh pisze:Jeśli wcześniej był tam olej i nic się nie lało, to najpewniej jest tam uszczelnienie w postaci simeringa - być może go uszkodziłeś. Być może był już uszkodzony, a Twoje czyszczenie go dobiło. Próbowałeś ją włączyć żeby popracowała i się to wszystko ułożyło po rozbieraniu?? Wyciągałeś ten wałek pociągowy z którego się leje ?
Najdziwniejsze jest to, że wrzeciennika w ogóle nie rozbierałem. Rozebrałem dokładnie suport. We wrzecienniku tylko wymyłem naftą koła (pędzlem) i wymieniłem olej. Oryginalnego było dużo mniej, może dlatego nie lało. Wlałem zgodnie z tym co przeczytałem na forum ok. 1.2 litra. Może to jest przyczyna że jest go zbyt dużo?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: adam Fx » 12 lut 2011, 01:04

no ja tak miałem że jak wlałem więcej to po prostu ciekło aż zostawało minimum i wtedy wyciek ustępował
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
iszczyg

Post napisał: iszczyg » 12 lut 2011, 11:26

adam Fx pisze:no ja tak miałem że jak wlałem więcej to po prostu ciekło aż zostawało minimum i wtedy wyciek ustępował
Już nie cieknie :grin: Spuściłem do górnej kropki wziernika i przestało. I jest to dużo mniej niż 1.2 litra.

Dziękuje wszystkim za podpowiedzi!

is

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”