mam przebicie na tokarkę
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
mam przebicie na tokarkę
Witam
Jestem nowym i za błędy i `` głupie pytania`` przepraszam.
Mam tokarkę Nutool 550 gdy toczyłem , kondensator 100uf eksplodował i od tego czasu mam przebicie na tokarkę mimo odlutowania tego kondensatora mam pytanie mam silnik SFe90-L4 1440 obr/min 1,1kW czy mogę zamontować ten silnik do tej tokarki
Jestem nowym i za błędy i `` głupie pytania`` przepraszam.
Mam tokarkę Nutool 550 gdy toczyłem , kondensator 100uf eksplodował i od tego czasu mam przebicie na tokarkę mimo odlutowania tego kondensatora mam pytanie mam silnik SFe90-L4 1440 obr/min 1,1kW czy mogę zamontować ten silnik do tej tokarki
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jak jest napisane 50Hz to jest to silnik AC, a twój też jest AC tylko 2x większej mocy. W mojej tokarce jest silnik DC i regulator więc u mnie tak po prostu nie mogę sobie wymienić silnika. Jest tu na forum sporo o Nutool-u - poszukaj. Jeśli Nutool nie ma elektronicznej regulacji obrotów (bo np. moja tokarka ma), tylko zmieniasz to mechanicznie (przekładnie) to możesz sobie wstawić ten silnik.
-
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
to wydam swoją opinię na temat nawijania.
Mam sprawdzoną firmę w czeladzi i miałem problem z silnikiem servo siemens 2KV .
Silnik ciągle się uszkadzał ...wymieniłem falownik , nadal bez pożądanego efektu a gość z tej że firmy silnik po prostu odwinął co było nie lada wyczynem i stwierdził że drut jest nie równomiernej grubości. nawinął swoim i jest własnie 8lat jak WJ Flow śmiga bez problemu. A za każda usterką klient kupował nowy silnik a było ich 3szt. Po prostu pech ... seria tych silników trafiła do Polski.
Ja oddaję prawie zawsze silniki do przezwajania. Takie przezwajanie w profesjonalnej firmie jest takie samo jak w fabryce gdzie się wykonuje nowe silniki. A ręczne nawijanie też jest dobre jak to robi ktoś kto ma o tym pojęcie.
Płaci się w większości firm za moc silnika
mój NUTOOL ma silnik AC z odwracanie biegu. Nie ma falownika ale zastanawiam się nad dorzuceniem mu go.
Mam sprawdzoną firmę w czeladzi i miałem problem z silnikiem servo siemens 2KV .
Silnik ciągle się uszkadzał ...wymieniłem falownik , nadal bez pożądanego efektu a gość z tej że firmy silnik po prostu odwinął co było nie lada wyczynem i stwierdził że drut jest nie równomiernej grubości. nawinął swoim i jest własnie 8lat jak WJ Flow śmiga bez problemu. A za każda usterką klient kupował nowy silnik a było ich 3szt. Po prostu pech ... seria tych silników trafiła do Polski.
Ja oddaję prawie zawsze silniki do przezwajania. Takie przezwajanie w profesjonalnej firmie jest takie samo jak w fabryce gdzie się wykonuje nowe silniki. A ręczne nawijanie też jest dobre jak to robi ktoś kto ma o tym pojęcie.
Płaci się w większości firm za moc silnika
mój NUTOOL ma silnik AC z odwracanie biegu. Nie ma falownika ale zastanawiam się nad dorzuceniem mu go.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Posty w temacie: 4
Mi się wydawało, że autor postu chce i tak wymienić silnik na mocniejszy, który już ma. Nic nie pisze, że stary się uszkodził - wspomina jedynie o kondensatorze. Ja bym wymienił kondensator.
Z drugiej strony, patrząc na małą wiedzę elektryczną kolegi, nie jestem pewien co rozumie przez słowo "przebicie". Nie można się dotknąć, bo "kopie" tokarka, ale silnik chodzi, czy nic nie działa i wybija bezpiecznik?
Co do przewijania silnika, to jest to regeneracja uzwojenia, więc prawidłowo zrobiona to jak kupno nowego silnika.
Z drugiej strony, patrząc na małą wiedzę elektryczną kolegi, nie jestem pewien co rozumie przez słowo "przebicie". Nie można się dotknąć, bo "kopie" tokarka, ale silnik chodzi, czy nic nie działa i wybija bezpiecznik?
Co do przewijania silnika, to jest to regeneracja uzwojenia, więc prawidłowo zrobiona to jak kupno nowego silnika.
-
- Posty w temacie: 1
Kiedyś wymieniłem w moim Nutoolu silnik na 3f 0,75 kW z falownikiem i doradzam to każdemu. Ale, jeżeli ktoś chce koniecznie oryginalny, to mogę zaoferować mój, był używany b. krótko i zdemontowany jako w pełni sprawny. Ja bym już nigdy nie wrócił do chińskiego silnika, praca z falownikiem jest o wiele wygodniejsza.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ