Faktycznie nie ma w firmowym wyposażeniu, ale jakbyś się uparł to dorobienie nie powinno być trudne. Dla uproszczenia wystarczy bazowanie podstawy podtrzymki na jednym wałku łoża, czyli wykorzystanie przeciętej na 2 części tulejki fi wewn = 25mm z dospawanymi 2 płaskownikami opierającymi się o drugi wałek od dołu i góry. Zaciskanie śrubą lub śrubami łączącymi płaskowniki. Dospawanie lub dokręcenie do górnego płaskownika jakiejś pasującej podtrzymki adaptowanej z innej tokarki. Bywają na Allegro i OLX różniste, tylko dobrać wymiary. Jak masz możliwości to ewentualne możesz wykonać we własnym zakresie.CX MANIAK pisze: Nie założysz na przykład podtrzymki, a czasem się przydaje.
Kupiłem tokarkę ZUCH, Co o niej myślicie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Zgadzam się w pełni. Jeżeli się okaże, że wystarcza to wtedy nowy uchwyt i ewentualnie dalsze inwestycje.dance1 pisze:dorobisz koła, dokupisz uchwyt w dobrym stanie, może silnik wymienisz bo ten to porażka, wszystko wyjdzie ci 2k+, nie opłaca się tak inwestować w tą pseudo tokarkę, uruchom bez dalszych inwestycji i sprawdź czy Tobie pasuje.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Re:
Co my myślimy. Bardzo dobry zakup do toczenia i dorabiania części w warunkach domowych. Przyda się i będziesz zadowolony. Można trochę pobawić się i zmodernizować. Należy poprawić trochę sztywność. Kupić ceownik 200 i przykręcić maszynkę a także wymienić wałek i rurę - co zrobiłem i ustały drgania ( spokojnie biorę na raz 2 mm na średnicy). Zuch to idealny sprzęt do domowych prac. Trochę wprawy to do setek będziesz miał dokładność. Jedynie co mogę pozazdrościć to, że jest bardziej kompletny niż mój. Brakuje mi gitary.
Bolek tokarz