trudny wybór
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 18
Słuszne sugestie. Zgodnie z tym co piszecie to Opti ma przewage nad Eihelem. Czy ktos z Was do tej pory spotkałs ie z abrdziej udana kontrukcja toakrki o podobnych parametrach bo ja dotychczas nie. Niestety nie znam nikogo kto w praktyce sprawdzał ta czy inne neiwielkie toarki... Ciekawi mnie jeszcze jedna kwestia. Czy jest to ChRL czy tak jak podaje producent Made in Germany? najprawdopodobniej po zaupie bedzie sie mozna o tym przekonac;p Mysl ze sie zdecyduje w ciagu 2 tyg i wtedy wrzucił bym zdjecia na forum jak cos zdziałam. naraze stawiam na Opti jednakze moze znajdzie sie cos lepszego.
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
kurde, chyba mowisz o tej samej wiertarce, ktora chcialem kupic wlasnie po to, by wyjac z niej ten silnik, paski i kola pasowe. serio myslisz, ze producent oszukuje z jej moca?pukury pisze:witam !! mocami to bym się nie sugerował. w swojej samoróbce mam silnik od pralki wiatka - ma podobno 180W a jakoś idzie , a kupiłem na allegro wiertarkę co podobno ma 900W - oczywiście bzdura jak ma 180 to było by świetnie . wg. mnie podstawowe parametry to - przelot wrzeciona , długość toczenia i max. średnica toczenia . a co do precyzji to tylko jak ktoś ma taką maszynkę to powinien sie wypowiadać , to co piszą wytwórcy to może być " nieścisłe "
. pozdrawiam !!
mam tez luzem silnik od wiatki i pytalem kiedys na neigo na elektrodzie, to mowili, ze ma ponad 700kw na szybkich obrotach.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
witam !! taka sobie wiertarka za 170pln . jeżeli to ta sama to z pewnością nie mam mowy o 900W ! . co do silnika z wiatki to może wyglądać na mocniejszy - ale wg. mnie ma około 180W . wnioskuję tak po pojemności kondensatorów i tym że przy starcie można go zatrzymać ręką ( bez problemów ) . ma niezaprzeczalną zaletę - może pracować przez pewien czas na poślizgu ( magnetycznym ) , jak inne silniki z pralek . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares
-
Gdyby miała 900W musiała by brac 4A (ampery) pradu;p Najłatwiej sprawdzic czy CI korki w domu wyskocza:) Niestety w marketach cały ten sprzet jest mocno oszukany...
A co do tokareczek OPTI i EINHELL to jest jeszcze ktos na FORUM kto moze mi pomoc w wyborze, wiec cos o dokładnosci i tym z czego ssa koła zembate? Bo opti jest drozsza prawie 2x ale mzoe jednak warto w nai zainwestowac? Jak sadzicie?
A co do tokareczek OPTI i EINHELL to jest jeszcze ktos na FORUM kto moze mi pomoc w wyborze, wiec cos o dokładnosci i tym z czego ssa koła zembate? Bo opti jest drozsza prawie 2x ale mzoe jednak warto w nai zainwestowac? Jak sadzicie?
-
Tokarka o której wspomniałeś czyli EINHELL i wszystkie inne tego typu Mini Latche, Proma, C-xxx i cała reszta, to jest dokładnie ten sam twór wykonany małymi rączkami za miskę ryżu. Wszystkie wymagają na samym początku rozebrania, umycia, kilku niezbędnych modyfikacji i po tym do celów typu hobby nadają się wyśmienicie. Sam kupiłem EINHELL-a i za to co mi ta tokareczka wytoczyła do tej pory musiał bym zapłacić tokarzom co najmniej dwa razy jej równowartość jak nie więcej. Do zastosowań do jakich zostały one stworzone czyli metale kolorowe , tworzywa sztuczne i czasami coś w metalu są zupełnie wystarczające. Tym bardziej w modelarstwie gdzie nie musisz mieć dokładności 0,01mm. OPTI na oczy nie widziałem więc nie mam prawa się o nie wypowiedzieć w taki czy inny sposób. No bo jak można wypowiadać sie o czymś czego się na oczy nie widziało ?.mateusz140m pisze:A co do tokareczek OPTI i EINHELL to jest jeszcze ktos na FORUM kto moze mi pomoc w wyborze,
-
Ano się nie da:) A powiedz mi jak jest z solidnoscia wykoania tego pzez małe zołte raczki? Jest ta sprzet ktory wytrzyma kilka lat tak jak poskie OUSy TSA16 idp czy co chwila cis sie psuje i jest do roboty? Bo z tego co mowisz einhell sprawuje sie bardzo dobrze prawda? Ciekawi mnie jak sie na niej toczy gwinty. Z tego o słyszałem ne ejst to problematyczne....
-
Nie widziałem na oczy OUS-ów i TSA więc się nie wypowiem. Z założenia miała być do celów hobby i jest. Toczy dość dokładnie i jak na moje potrzeby wystarczającą. Jak jej sam nie popsujesz to będzie chodziła. Jak ją zaczniesz cisnąć to ja wykończysz i to szybko. To nie jest maszyna produkcyjna a hobby i trzeba o tym pamiętać. Napęd jest plastikowy i też trzeba o tym pamiętać. Jak mi bardzo zależy potrafię wytoczyć z dokładnością do kilku setnych ale wtedy czujniki a nie podziałki. O gwintach raczej zapomnij. Godzina ustawiania, gwint i godzina przekładania i ponownego ustawiania do toczenia. Bez sensu dwie godziny babrania się w smarach. Ja odpuściłem gwinty.mateusz140m pisze:Ano się nie da:) A powiedz mi jak jest z solidnoscia wykoania tego pzez małe zołte raczki? Jest ta sprzet ktory wytrzyma kilka lat tak jak poskie OUSy TSA16 idp czy co chwila cis sie psuje i jest do roboty? Bo z tego co mowisz einhell sprawuje sie bardzo dobrze prawda? Ciekawi mnie jak sie na niej toczy gwinty. Z tego o słyszałem ne ejst to problematyczne....
-
Ehh tak to juz jest z Chinkami ze gwinty ciezko ida i tryby trzeba dorabiac bo plastik długo nie uciagnie;p No coz o gwintowaniu trzeba bedzie pomyslec osobno... Swoja droga ciekawe jak w tej kwesti prezentuje sie OPTI... Swoja drga to chyba ja wybiore bo jest weksza ciezsza i sprawia wrazenie solidnej A jaka bedzie ta "niemiecka" robota to zobacyzm w praniu... Zamieszcze na forum raport z uruchomienia...
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 5
Ta OPTI wazy jedyne 45kg i nie jest to duzo...mateusz140m pisze:Ehh tak to juz jest z Chinkami ze gwinty ciezko ida i tryby trzeba dorabiac bo plastik długo nie uciagnie;p No coz o gwintowaniu trzeba bedzie pomyslec osobno... Swoja droga ciekawe jak w tej kwesti prezentuje sie OPTI... Swoja drga to chyba ja wybiore bo jest weksza ciezsza i sprawia wrazenie solidnej A jaka bedzie ta "niemiecka" robota to zobacyzm w praniu... Zamieszcze na forum raport z uruchomienia...
W dodatku cena jest dosc wysoka