Przełącznik w LD 550

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
piatek13
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3

Post napisał: piatek13 » 06 maja 2011, 12:05

Chodzi o LD 550? Ja jak na razie widziałem tylko LM (wszędzie po 3000zł, w jednym po 2600zł)

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: RomanJ4 » 06 maja 2011, 12:36

Jeśli mogę coś poradzić, to postaw kolego tę tokareczkę nie bezpośrednio na płycie (stole) , a na równej wysokości ~5-10cm klockach drewnianych (najlepiej dębowych) zaimpregnowanych dla ochrony przed ewentualnym chłodziwem (dobrze jest z arkusza ocynkowanej blachy ~0,5-1mm wyciąć i zlutować odpowiedniej wielkości płytką wannę, i umieścić na naszym stole pod klockami) które znakomicie ułatwią nam wygarnianie i sprzątanie wiórów po toczeniu oraz czyszczenie naszej maszynki. Tłumią także sporo drgań.

Wanna o której napisałem jest bardzo praktyczna, nie pozwala wiórom "rozłazić" się po naszym warsztacie (nie mówiąc o będącym najczęściej we władaniu "drugiej połowy" mieszkaniuObrazek) w czasie obróbki, a już w czasie używania chłodziwa wręcz niezbędna. Jeśli chcemy do chłodzenia zastosować pompkę (np akwariową) to powinniśmy również pomyśleć o odpływie chłodziwa z wanny i jakimś zbiorniczku (np plastykowym) zbierającym je poniżej. W tym celu można zastosować taki "wynalazek" Obrazek składający się z kupionych w Obi za parę groszy części do syfonu zlewu. Wystarczy w wannie w miejscu gdzie chcemy zamocować lejek wywiercić parę otworków jako sitko, z centralnym otworkiem do przykręcenia lejka.
Pompka akwariowa ma najczęściej jako wirnik, wirujący w polu magnes, mający bezpośredni styk z pompowanym płynem. Powodowało by to "przyklejanie" się do niego drobnych opiłków i w rezultacie zablokowanie. Można temu zapobiec stosując naczynie na chłodziwo z przegrodą (wklejoną np silikonem) na naszą pompkę, gdzie w "brudnej" komorze do której trafia z misy chłodziwo, można umieścić zamknięty w strunowej torebce magnes (najlepiej neodym), który będzie ściągał wszystkie metalowe opiłki. Torebka strunowa ułatwi pozbycie się ich w czasie czyszczenia.
Opisany układ sprawdza się u mnie bardzo dobrze przy m.innymi pile ramowej Obrazek , gdzie jak wiadomo opiłków nie brak.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”