CncGraf nie odczytuję literek z plików DXF
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
CncGraf nie odczytuję literek z plików DXF
Witam!
Mam nadzieję, że pomimo małej ilości tematów w dzialę dotyczącym oprogramowania CNCGraf, to uda mi się znaleźć odpowiedź na moję pytanie.
Kolega przesyła mi projekt tabliczki zapisanej w formacie DXF, niestety przy próbie jego otwarcia wyświetla się wszystko oprócz napisów.
Gdzie może leżeć błąd? W pliku *.dxf czy w programie sterującym?
Pozdrawiam!
Mam nadzieję, że pomimo małej ilości tematów w dzialę dotyczącym oprogramowania CNCGraf, to uda mi się znaleźć odpowiedź na moję pytanie.
Kolega przesyła mi projekt tabliczki zapisanej w formacie DXF, niestety przy próbie jego otwarcia wyświetla się wszystko oprócz napisów.
Gdzie może leżeć błąd? W pliku *.dxf czy w programie sterującym?
Pozdrawiam!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 4
Spróbuj Solid Edge Drafting - piszą że czyta DXF, jest za free (z tego co pamiętam - bardzo przyjmenie się w nim rysuje). Sam używam AlibreDesign (demo) (niestety - nie udało mi się skonwertować fontów) i TurboCad (demo) (ten poprawnie przekonwertował fonty) - pełna wersja 10 Deluxe była na płycie z miesięcznikien PCgo więc pwenie można go tanio kupić na allegro/ebayu.
Pozdrawiam
Grzesiek
Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Witam!
Niestety, ale dalej nie rozwiązałem problemu, lecz teraz mam nieco więcej informacji, które być może nakieruja kogoś, kto pomoże mi rozwiązać.
Pliki otrzymuję zapisane w AutoCadzie w formacie DXF w wersji numer 12. Na swoim komputerze mam dwa programy, CncGraf oraz EduCad.
W tym drugim próbuję otworzyć plik DXF (Plik->Importuj Rysunek) i niestety biała kartka zostaję pusta, mogę skożystać z opcji "Konwertuj do CNC" i "Zapisz jako PLT", ale w obu przypadkach kończy się to nie powodzeniem.
Otwarcie plików bezpośrednio w CncGraf powoduję wyświetlenie wszystkiego oprócz literek.
Pozdrawiam!
Niestety, ale dalej nie rozwiązałem problemu, lecz teraz mam nieco więcej informacji, które być może nakieruja kogoś, kto pomoże mi rozwiązać.
Pliki otrzymuję zapisane w AutoCadzie w formacie DXF w wersji numer 12. Na swoim komputerze mam dwa programy, CncGraf oraz EduCad.
W tym drugim próbuję otworzyć plik DXF (Plik->Importuj Rysunek) i niestety biała kartka zostaję pusta, mogę skożystać z opcji "Konwertuj do CNC" i "Zapisz jako PLT", ale w obu przypadkach kończy się to nie powodzeniem.
Otwarcie plików bezpośrednio w CncGraf powoduję wyświetlenie wszystkiego oprócz literek.
Pozdrawiam!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Jeśli w AutoCADzie nie przekonwertujesz napisu na krzywe (lub wieloboki) - to nic z tego nie wyjdzie. W DXF zapis napisów jest taki: weź font (specyficzny dla AutoCADa - żaden inny program takich fontów nie używa) i zrób napis w miejscu tym i tym.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Próbowałem otworzyć "TABLICZKI_1.DXF" - niby działa, ale wątpię żeby o to chodziło. W załaczniku efekt "rozbicia" na linie - metodą kretyńską - znaczy "zaznacz wszystko, "explode" - więc wyeksportował też wymiary. Wygląda na to że Piotr ma rację - brak odpowiednich fontów, autor rysunku musi go odpowiednio wyeksportować.
(Przy okazji - mój programik prawie potrafi taki plik przeczytać, prawie bo wywala się na smieciach w rodzaju linii o zerowej długości - po ich odrzuceniu coś tam nawet pokazuje
)
Pozdrawiam
Grzesiek
(Przy okazji - mój programik prawie potrafi taki plik przeczytać, prawie bo wywala się na smieciach w rodzaju linii o zerowej długości - po ich odrzuceniu coś tam nawet pokazuje

Pozdrawiam
Grzesiek
- Załączniki
-
- test.rar
- (79.67 KiB) Pobrany 533 razy