Od dłuższego czasu byłem zafascynowany wszelkiego rodzaju techniką, a od dość niedawna na powarznie podszedłem do tematu CNC. Aktualnie jestem na etapie zbierania informacji, bo jestem zielony w tym temacie

Teraz najważniejsze pytanie. Gdzie mogę zdobyć podstawowe informacje od czego zacząć, co kupić i gdzie można zlecić wykonanie części. Z programowaniem nie powinno być problemu, ponieważ widziałem, że są do tego dość intuicyjne programy typu autocad'a, mechanical desctop, pro e. itp. z obsługą dam sobię radę na zasadzie prób i błędów, chyba, że wiecie gdzie można się nauczyć sztuki prawidłowo i szybko (kurs?). W razie czego mam do dyspozycji 3 programistów, dobrze władających językiem C++ i pochodnymi (Java, Pascal, NQC)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc...
P.s. pomimo, że mam 17 lat, proszę nie pisać tekstów, w stylu "porywasz się z motyką na słońce", ponieważ podstawy mechaniki i elektroniki mam w miarę opanowane.
P.s. 2 Za niecały miesiąc rozpoczynam 2 rok technikum o profilu mechatronicznym, jednak do tej pory nic nie było powiedzane na temat CNC oprócz rysowania w autocadzie w 2D.